5 lucruri pe care trebuie sa le stii pentru a fi un bun lider

5 lucruri pe care trebuie sa le stii pentru a fi un bun lider

Felicitari! Tocmai ai fost promovat in pozitia de manager. Vei fi responsabil cu conducerea si motivarea echipei, pentru a realiza obiectivele generale ale firmei. Care este urmatorul pas?

Daca nu ai mai ocupat un job de conducere pana acum, s-ar putea sa fi un pic intimidat de perspectiva de a avea un grup de oameni care vin la tine pentru raspunsuri. Multi manageri incepatori invata prin incercari repetate si din erori, insa exista cateva lucruri pe care le poti face, pentru a face tranzitia mai usoara.

Foloseste-ti punctele forte, pentru a raspunde noilor asteptari!
Atunci cand esti in pozitia de lider, activitatile de zi cu zi si rolul global in cadrul companiei se vor schimba. Provocarea cu care se confrunta multi manageri incepatori este intelegerea modului in care abilitatile si punctele lor forte ii pot ajuta sa se adapteze la o noua lor functie.
Este indicat sa identifici punctele tale forte actuale si sa le dezvolti pentru a indeplini asteptarile care vin odata cu promovarea ta.

Transparenta este cheia!
Ca un angajat non-managerial, probabil ca nu ai avut acces la o multime de informatii despre companie. Acum, ca esti un lider, vei fi mai implicat in planificarea si crearea strategiilor, si este important sa pastrezi echipa bine informata cu privire la ceea ce se intampla in companie. Transparenta poate ajuta staff-ul sa isi intealeaga mai bine rolul, simtindu-se mai bine conectati cu compania si cu echipa.

Stabileste o relatie puternica cu echipa ta!
Una dintre cele mai mari greseli ale noilor manageri este esecul de a crea relatii de lucru bune cu membrii echipei lor. Acestia se concentreaza pe productivitatea grupului si pe modul cum sunt priviti de membrii grupului. Acest lucru nu functioneaza, in cazul in care, liderul nu a acordat timp pentru a dezvolta relatii de lucru bune cu echipa sa.

O buna metoda de a dezvolta relatii bune cu echipa este sa ii cunosti, nu doar la munca, ci si in viata personala. Astfel, vei crea raportul necesar pentru a lucra bine ca un grup. Organizand intalniri periodice, unu-la-unu, pentru a sta de vorba cu angajatii tai, este o solutie la fel de buna.

Recunoaste meritul angajatii tai, atunci cand o fac treaba buna!
Pentru a construi cu adevarat o dinamica in echipa ta, este important sa le oferi angajatilor tai credit, atunci cand este cazul. Recunoasterea frecventa a meritelor favorizeaza mediul de echipa pozitiv si creeaza o cultura a recunostintei. Nu astepta doar victorii mari, pentru a recunoaste meritul membrilor echipei.

Accepta feedback, dar descopera-ti propriul mod de a conduce!
Toata lumea va avea propriile opinii si sfaturi, cu privire la modul in care ar trebui sa fie condusa compania. In timp ce este bine sa asculti ceea ce au de zis mentorii tai, in cele din urma, trebuie sa-ti dezvolti propriul stil de conducere.

Proaspatii manageri, care conduc pentru prima data, ar trebui sa inceapa sa se gandeasca de la inceput la un mod unic de a conduce echipa si firma. Liderii atrag adepti datorita modului in care deciziile lor ajuta echipa sa creasca si afacerea sa prospere.