7 Mituri despre Antreprenoriat si Antreprenori

7 Mituri despre Antreprenoriat si Antreprenori

Mit #1: Trebuie doar sa ai o idee buna.

Din pacate nu este ca in filmele americane, in care personajul principal are o idee fantastica si toate planetele se aliniaza pentru a-i asigura succesul. Chiar si cele mai bune idei, au nevoie de o executie adecvata, de un context adecvat, pentru a deveni realitate.

De asemenea, e important de subliniat ca nu trebuie sa reinventezi roata pentru a fi antreprenor. Nu este nimic in neregula in a lua o idee existenta si a-ti crea propria afacere.

Ideile sunt importante, dar la fel sunt si planificarea, talentul, conducerea, comunicarea si factorii socio-economici.

Mit #2: Antreprenoriatul este sinonim cu libertatea.

Multi cred ca atunci cand esti antreprenor saptamana de lucru traditionala de 35-40 de ore se reduce drastic. Sau ca vor munci cand vor dori, din orice locatie.

Desi poate fi adevarat ca in unele domenii de activitate poti incepe munca la ce ora vrei, ca poti sa nu muncesti in unele zile, sa conduci o afacere este o activitate consumatoare de timp.  De multe ori, se intampla sa muncesti chiar mai mult de 35-40h pe saptamana ca antreprenor.

Daca poti sa iti faci munca de pe un laptop, poti intr-adevar sa muncesti din orice colt al lumii, totusi conducerea si dezvoltarea unei afaceri in Romania implica drumuri catre institutii sau intalniri care, de multe ori, nu pot fi realizate doar online.

Mit #3: Antreprenoriatul te face bogat. 

Unii oameni cred ca inceperea unei afaceri ii va pune pe o panta ascendenta a succesului financiar. Desi unele companii au succes imediat, multe au nevoie de ceva timp pentru a ajunge la o situatie financiara stabila si la profit.

Din pacate, multi antreprenori anticipeaza gresit evolutia companiei sau esueaza sa implementeze planul stabilit. Astfel ca sansele de a falimenta un start-up in primii 3-5 ani sunt destul de mari.

Aproximativ o treime din start-up-uri nu reuseste sa atinga al doilea an de activitate, spune editia 2019 a Barometrului EY privind start-up-urile din Romania. Acelasi raport spune ca majoritatea covarsitoare a start-up-urilor romanesti (83% in 2018) sunt firme cu venituri sub  50.000 de euro. Proportia celor cu venituri mai mari scade pana la 10% la categoria sub 100.000 de euro si pana la 1 % la categoria sub un milion de euro.

Mit #4: Renuntarea nu este o optiune. 
Faptul este ca nu orice idee va inflori intr-o afacere durabila este un fapt ce trebuie acceptat. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Antreprenorii de succes trec adesea printr-un lant de incercari si erori, inainte de a gasi o varianta sustenabila. Prin urmare, renuntarea nu trebuie sa fie vazuta ca un esec, ci ca o parte normala a calatoriei antreprenorului. Este esential sa stii cand sa renunti si cand nu. Daca persisti in ciuda pierderilor, s-ar putea ca esecul sa fie atat de dur incat sa nu mai ai deloc resurse pentru a o lua de la capat.

Mit #5: Oricine poate fi Antreprenor.

Exista peste 7 miliarde de oameni in lume. Si majoritatea nu sunt antreprenori. Numarul antreprenorilor la nivel global este destul de mic: 400 de milioane. Sa fie o intamplare? Nu oricine isi doreste. Si nu chiar oricine poate.

Mit #6: Antreprenorii pot externaliza si automatiza totul.
Cui nu i-ar placea doar sa vina cu o idee, sa angajeze oameni care sa se ocupe de tot si sa automatizeze totul pentru ca apoi sa se relaxeze si numere banii. In realitate, trebuie sa gestionezi si sa urmaresti tot ce se intampla in afacerea ta. In realitate, nu va fi rentabil sa externalizezi si sa automatizezi totul.

Mit #7: Daca muncesti din greu, vei reusi. 
Munca grea este adesea promovata ca fiind singura cale catre succes, dar realitatea ne arata ca nu este intotdeauna cazul.  Poti munci din greu la aspecte gresite, neimportante. Poti munci din greu fara rezultate. A fi ocupat si a fi productiv sunt doua lucruri diferite. Si intr-un final, poti fi productiv, dar anumiti factori externi te pot impiedica sa obtii succesul dorit.

Imagine coperta: Marten Bjork via Unsplash.