Bucuresti, 15.03.202: Agra Asigurari isi extinde oferta de portofoliu cu un nou produs specializat pentru asigurarea culturilor de sfecla de zahar. Incepand cu anul 2021, Sfecla de Zahar Universal acopera pierderile cantitative si de randament de zahar ale plantelor, produse de particule de nisip sau pamant antrenate de vantul puternic, grindina, inghet, ploi torentiale prin daune produse de spalarea solului sau crusta, precum si daunele produse de daunatorii specifici ai culturii. Polita de asigurare este subventionabila prin Submasura 17.1, program prin care fermierii isi pot recupera de la AFIR pana la 70% din costul primei eligibile de asigurare.
Sfecla de Zahar Universal reprezinta un produs de asigurare complex, menit sa vina in sprijinul fermierilor romani in lupta cu multiplele riscuri care le pot afecta culturile de sfecla de zahar.
Culturile de sfecla de zahar necesita o atentie deosebita din partea producatorilor, de la plantare si pana la recoltare, pe tot parcursul sezonului agricol primavara – toamna. Avand in vedere timpul indelungat necesar cultivarii si schimbarile meteorologice frecvente din aceasta perioada, sfecla de zahar poate fi considerata una dintre cele mai sensibile culturi, iar riscurile asumate de producatori sunt semnificative. In acest sens, Agra Asigurari isi propune sa vina in intampinarea nevoilor producatorilor romani, printr-un proces simplu si nebirocratic.
“Acest produs de asigurare este unic pe piata din Romania intrucat asigura una dintre culturile nationale importante impotriva unui numar complex de riscuri, iar noutatea este adusa de faptul ca acoperim si pagubele generate de daunatorii specifici. Ne dorim sa fim aproape de fermieri si sa ii sprijinim sa-si protejeze culturile si munca depusa”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general Agra Asigurari Romania.
Conform unui raport realizat de MADR si Institutul National de Statistica, in Romania se cultiva sfecla de zahar pe o suprafata de peste 22 de mii de hectare. Productia totala inregistreaza o tendinta de scadere in ultimii ani datorita schimbarilor climatice si importurilor, iar acest fapt subliniaza necesitatea sprijinirii fermierilor romani care cultiva sfecla de zahar. Zone geografice reprezentative pentru aceasta cultura sunt judetele Mures, Alba, Sibiu, Cluj, Hunedoara, Iasi, Neamt, Vaslui si Braila, din jurul celor doua fabrici de zahar de la Ludus si Roman.
In situatia producerii daunei, fermierii sunt despagubiti de la plafonul de 7.000 de lei, cu posibilitatea de majorare a despagubirii de la 10% cu pana la 50% din suma asigurata initial, din 10 in 10 puncte procentuale.
Modelul de evaluare a daunelor adoptat de catre Agra Asigurari se bazeaza pe eficienta, avand scopul de scurtare a timpului de la avizarea unei daune si pana ce asiguratul isi primeste banii in cont. Evaluarea pagubelor produse de riscurile asigurate este transparenta si se realizeaza de catre o echipa de evaluatori, formata din ingineri agronomi, sau fermieri activi, impreuna cu fermierul.
Plata daunelor se realizeaza in maxim 30 de zile de la semnarea protocolului final de dauna
Despagubirea daunelor aparute in urma atacului daunatorilor specifici culturii asupra plantelor aflate in curs de rasarire sau al plantelor rasarite, este un element unic in ceea ce priveste asigurarile agricole existente la acest moment in piata.
###
Despre Agra Asigurari
Societatea de asigurari Österreichische Hagelversicherung a fost fondata in anul 1947 in Austria, la initiativa fermierilor de catre companiile de asigurare austriece. Datorita experientei exclusiv in domeniul agricol, Agra Asigurari este una dintre putinele companii de asigurari din Europa care are in portofoliu o asigurare pentru seceta inca din anul 2000.
Odata cu deschiderea sucursalei locale din Romania in 2016, asigurarea riscului de seceta este disponibila acum si pentru fermierii romani, alaturi de acoperirile standard pentru grindina, incendiu, furtuna, ploaie torentiala si inghet.
Contact Agra Asigurari
office@agraasigurari.ro
www.agraasigurari.ro