Vrei sa cumperi o centrala termica pentru apartamentul sau pentru casa ta? Vrei sa stii care sunt cele mai bune centrale termice de pe piata? Sau care sunt centralele termice cu cel mai bun raport cost-eficienta? Vrei sa te asiguri ca nu-ti supraincarci facturile? Iti oferim in cele ce urmeaza informatii esentiale pe baza carora vei putea lua o decizie.
Ce tipuri de centrale termice sunt disponibile pe piata?
In functie de tipul combustibilului folosit, pe piata din Romania o sa intalnesti urmatoarele tipuri de centrale termice:
- Centrale pe gaz natural – sunt cele mai populare si cel mai des intalnite centrale termice din casele si apartamentele din Romania. Sunt usor de folosit datorita automatizarii lor. Au dimensiuni relativ compacte si sunt usor de instalat chiar si in apartamentele cu o suprafata modesta.
- Centrale electrice sunt printre cele mai mici si mai silentioase centrale termice. Nu polueaza, au randament ridicat si sunt extrem de simple. Insa, din pacate, consuma extrem de mult si nu pot fi folosite pentru incalzirea locuintelor cu suprafata mare.
- Centrale pe combustibil lichid sau solid. Centralele pe combustibil lichid functioneaza cu motorina sau cu pacura, iar centralele pe combustibil solid sunt cele pe baza de lemn (peleti sau brichete). Ambele tipuri au nevoie de mult spatiu pentru instalare si nu pot fi acordate decat la un sistem special de alimentare.
- Centralele pe GPL (Gaz lichefiat) au un randament foarte ridicat, dar necesita racordarea la o retea speciala de alimentare care implica costuri foarte mari. Din acest motiv, centralele pe GPL nu sunt foarte comune in locuinetele romanilor, ci pot fi intalnite mai degraba in spatiile industriale.
Care este diferenta dintre o centrala in condensare si una conventionala?
O diferenta importanta atunci cand comparam o centrala termica traditionala cu o centrala termica in condensatie este gradul de eficienta. O centrala traditionala are un randament de aproximativ 90%, pe cand o centrala cu condensare poate atinge o eficienta energetica de pana la 109%.
Eficienta crescuta a centralelor in condesare este data de faptul ca vaporii de apa condenseaza la nivelul schimbatorului de caldura, iar in urma acestui proces, caldura latenta este functionala.
O alta diferenta este nivelul consumului de combustibil, in cazul centralelor in condensare consumul de gaz fiind cu pana la 30% mai mic.
Ce tip de centrala sa aleg astfel incat sa platesc facturi cat mai mici?
In ciuda faptului ca gazele s-au scumpit, centralele termice pe gaz raman cea mai ieftina varianta pentru incalzirea apartamentelor si caselor mici sau medii. Centralele in condensatie sunt alegerea nr. 1 deoarece au un consum mai scazut decat cele pe gaz conventionale. Pe timp de vara, consumandu-se doar pentru apa calda menajera, costul lunar al gazelor pentru 2 persoane nu va depasi 50 de lei. Iar pe timp de iarna, costul mediu lunar al facturii la gaze variaza in functie de mai multi factori, dar n-ar trebui sa fie mai mult de 250 de lei pentru un apartament cu 2 camere dintr-un bloc izolat si 750 lei pe luna in cazul unei case de 100 mp, cu 3 camere + 1 bucatarie si 1 baie.
Care este durata medie de viata a unei centrale termice?
Durata de viata a unei centrale termice variaza, de regula, intre 8 si 15 ani. Desi aceasta este o medie, centralele termice pot depasi cu usurinta acest interval, mai ales daca au fost intretinute corespunzator si au reviziile tehnice facute la timp.
Este revizia tehnica obligatorie? La ce interval se recomanda efectuarea unei revizii tehnice?
In primul rand, revizia tehnica a centralelor termice nu este obligatorie, ci doar recomandata. Rolul reviziei tehnice este de a asigura proprietarul ca centrala sa functioneaza in conditii de siguranta maxima, conform manualelor emise de producator. O astfel de revizie te poate ajuta sa prelungesti viata centralei si sa previi eventualele avarii ce pot aparea. Se recomanda revizia tehnica la intervale de 2 ani.
Atentie! Pentru orice actiune sau reparatie necesara a fi efectuata la o centrala termica, indiferent de combustibilul pe care il utilizeaza, este foarte important sa se apeleze la ajutor de specialitate, adica la o firma de revizii tehnice centrale termice autorizata ANRE si ISCIR.
Ce putere trebuie sa aiba centrala pentru confortul termic ideal al unui apartament de bloc sau al unei case?
Indiferent ca vorbim de un apartament sau de o casa, pentru a face o alegere corecta, trebuie sa iei in considerare puterea centralei (kw).
- Centralele termice de 24 kw sunt potrivite pentru apartamentele si casele de mici dimensiuni, de pana la 160 mp.
- Centralele de 30 kw incalzesc spatii mai mari, de maxim 220 mp.
- Centralele de 35 kw asigura confortul termic unor suprafete de pana la 320 mp.
Pentru locuinte de maxim 160 de m2, se recomanda centrale termice pe gaz cu o putere maxima cuprinsa intre 19 si 23 kW, care sunt capabile sa ofere si apa calda menajera, precum modelele:
- VIESSMANN VITODENS 050-W-COMBI-19KW | Incalzire + Apa Calda Menajera
- VAILLANT ecoTEC PURE VUW 236/7-2 20.2kW | Incalzire + Apa Calda Menajera
Pentru locuinte cu suprafata peste 160 m2, se recomanda centrale termice pe gaz in condensatie cu putere minima incepand cu 26 kW, precum modelele:
- VAILLANT ecoTEC pure VUW 286/7-2 26,1 kW | Incalzire + Apa Calda Menajera
- VIESSMANN VITODENS 100-W – COMBI – 32KW | Incalzire + Apa Calda Menajera
Care sunt cele mai bune centrale termice in condensare de pe piata?
La ora actuala, centralele termice Viessmann si Vaillant sunt printre cele mai avansate din lume, fiind proiectate pentru a oferi confort termic maxim si a reduce costurile de energie.
Viessmann pune accent deosebit pe calitate si eficienta, atingand o eficienta energetica de pana la 108% la functionare normala. Varful de lance al centralelor Viessmann este gama Vitodens 200-W. Compacte, eficiente energetic si economice, centralele din gama Vitodens 200-W sunt potrivite pentru a satisface cerintele oricarei locuinte, indiferent de marimea acesteia.
Vaillant are peste 140 de ani experienta in materie de centrale termice. EcoTec Plus este, cu siguranta, varful de lance al celor de la Vaillant si una dintre cele mai bune instalatii de incalzire disponibile pe piata la ora actuala. Proiectate cu componente premium pentru eficienta, calitate si fiabilitate maxima, centralele Ecotec Plus asigura performanta maxima pentru mai mult timp.
Modelele Vaillant si Viessmann acopera o plaja de putere variata, de la 23 – 24 kW – potrivite pentru apartamente sau pana la 35 kW – recomandate pentru majoritatea caselor din Romania; pana la sisteme de incalzire performante, ce permit cascadare ?i asigura necesarul de caldura pentru spatii de mari dimensiuni.
Ce garantie ofera producatorii de centrale?
In procesul de alegere poti tine cont si de garantia oferita de producator. Mai toate marcile de centrale termice in condensare ofera o garantie de 2 ani. Unele branduri de centrale ofera si garantie extinsa, precum Vaillant. Desigur, garantia extinsa este un serviciu optional, dar este de luat in calcul, deoarece poti beneficia de 3- 5 ani suplimentari la garantia standard. Daca vrei sa stai fara nicio grija 7 ani, platesti un cost extra 795 lei (pentru prelungirea garantiei cu 5 ani).
Este important de stiut ca toate brandurile de centrale termice ofera garantie in anumiti termeni. Punerea in functiune trebuie realizata de o firma autorizata sau agreata de producator. De asemenea, daca in timpul garantiei o piesa se uzeaza sau se strica, vei pierde garantia in cazul in care nu o inlocuiesti cu una originala, de la acelasi brand sau daca nu apelezi pentru reparatii la o firma autorizata. Si, evident, garantia se pierde in cazul in care montezi componente neomologate.
De regula, garantia acopera piesele de schimb, nu si montajul.
Speram ca acum ai o idee mai clara in privinta caracteristicilor centralei potrivite nevoilor tale. Alege cu atentie centrala termica pentru a te bucura cat mai mult timp de confort, fara sa golesti portofelul.