Asociatia ,,Acoperamantul Maicii Domnului” lanseaza ,,Sprijin acasa pentru copiii celor plecati de acasa”

Asociatia ,,Acoperamantul Maicii Domnului” lanseaza ,,Sprijin acasa pentru copiii celor plecati de acasa”

Proiectul se adreseaza copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate, categorie sociala vulnerabila, evidentiata in ultimii ani cand dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana migratia cetatenilor romani spre tarile dezvoltate ale Europei a luat amploare progresiv. in momentul de fata reprezintand un fenomen national foarte cunoscut si raspandit. Plecarea unui numar mare de persoane in strainatate, pentru cautarea unui loc de munca sau pentru cautarea unui salarizari mai consistente, are ca efect aparitia unui numar foarte mare de copii lipsiti de prezenta parintilor, lipsiti de comunicarea si afectiunea lor directa, aspect cu o importanta fundamentala pentru educatia si dezvoltarea minorilor ramasi acasa.

Beneficiarul este Liceul ,,Udriste Nasturel” in parteneriat cu Asociatia ,,Acoperamantul Maicii Domnului”, cu Liceul tehnologic nr. 1 Prundu, cu Scoala gimnaziala nr. 1 Prundu si cu Liceul tehnologic nr. 1 Comana. Impreuna implementeaza, in perioada 2021-2023, proiectul „Sprijin acasa pentru copiii celor plecati de acasa”, cu ajutorul unei finantari europene obtinute prin intermediul Programului Operational Capital Uman 2014-2020, axa prioritara 6 – educatie si competente. Valoarea totala a proiectului este de 4.542.399,88 lei, din care valoarea eligibila nerambursabila 3.861.039,71 lei, valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national 618.627,57 lei si valoarea co-finantarii eligibile a liderului de parteneri 62.732,60 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 31 de luni iar aria de implementare este judetul Giurgiu.

Obiectivul general al proiectului

Obiectivul general al proiectului este stimularea participarii la educatie si prevenirea fenomenului de parasire timpurie a scolii pentru 270 de prescolari si elevi din judetul Giurgiu, ai caror parinti sunt plecati in strainatate, prin dezvoltarea unor servicii integrate. De asemenea, proiectul contribuie la indeplinirea celor 2 obiective ale prioritatii de investitii:

– obiectiv specific 6.2.: Cresterea participarii la invatamantul ante-prescolar si prescolar, in special a grupurilor cu risc de parasire timpurie a scolii, cu accent pe copiii apartinand minoritatii rome si a celor din mediul rural, prin faptul ca prevede includerea in grupul tinta a unui numar de 30 de prescolari care vor participa la activitatile proiectului si vor beneficia de serviciile educationale oferite prin proiect;

– obiectiv specific 6.3 Reducerea parasirii timpurii a scolii prin masuri integrate de prevenire si de asigurare a oportunitatilor egale pentru elevii apartinand grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii apartinand minoritatii rome si elevii din mediul rural/ comunitatile dezavantajate socio-economic. Scopul Proiectuluieste acela de asigurare a infrastructurii educationale adecvate si a unor medii de invatare care sa raspunda nevoilor specifice ale prescolarilor si scolarilor cu risc de parasire a scolii.

Obiective specifice

Ca obiective specifice mentionam:

– prevenirea abandonului scolar timpuriu si promovarea accesului egal la invatamantul prescolar, primar si secundar de calitate, pentru un numar de 270 de copii, prin dezvoltarea unui pachet integrat de servicii destinate lor;

– cresterea participarii la invatamantul prescolar prin masuri de sprijin acordat unui numar de 30 de copii de varsta prescolara;

– promovarea importantei educatiei si ingrijirii copilului de catre parinti.

Grupul tinta

Judetul Giurgiu detine un bazin semnificativ de copii cu parinti plecati la munca in strainatate, fapt care face posibila cumularea unui grup tinta de minim 270 de prescolari si elevi (3-16 ani) si 270 de parinti/tutori potentiali beneficiari in cadrul proiectului propus.

Avand in vedere dimensiunea grupului –tinta si faptul ca elevii carora ne adresam reprezinta cazuri sociale aflate in risc de abandon scolar si excluziune sociala,  nevoile pe care acesti copii le au nu pot fi acoperite in totalitate de bugetul proiectului. De aceea, asteptam cu drag pe aceia dintre dumneavoastra care pot darui din putinul e care il au altora (fie ca e vorba despre timp, resurse materiale sau pur si simplu idei valoroase) sa vina alturi de noi in demersal generos de a aschimba vieti.

Persoane de contact:     

Gabriela Dimofte- Coordonator Partener 1, doramarinescu@yahoo.com

Andrei Trifas- Expert promovare, andrei.trifas29@gmail.com