Cu totii am auzit, iar unii, din nefericire, au trait pe propria piele, neregulile sau problemele care pot interveni in cadrul unei asociatii de proprietari. De cele mai multe ori, atunci cand platesc intretinerea la asociatie, proprietarii scot din buzunar atat cat li se cere, fara a mai verifica corectitudinea cheltuielilor afisate. Cu atat mai putin, se intereseaza daca facturile sunt sau nu platite la timp sau daca darile la stat sunt achitate. Rezultatul? Se poate intampla ca proprietarii sa fie nevoiti sa plateasca din propriul buzunar facturile umflate sau amenzile cauzate, cu sau fara intentie, de presedintele si administratorul asociatiei.
Astfel, apare intrebarea: “Sa infiintam sau nu o asociatie de proprietari?”
Argumente PRO infiintarii unei asociatii de locatari
Va intrebati de ce ar trebui sa infiintati o asociatie? Iata cateva motive:
– Pentru ca lucrarile de izolare si reparatiile necesare intr-un bloc, vor putea fi realizate cu fonduri europene accesate numai prin intermediul asociatiilor de proprietari legal infiintate.
– Pentru ca lucrarile pot fi cofinantate de autoritatea locala prin intermediul asociatiilor de proprietari.
– Pentru ca infiintarea asociatiilor de proprietari e gratuita, iar primariile acorda gratuit servicii de consultanta in vederea infiintarii acestora.
– Pentru ca administrarea, curatenia, modernizarea blocurilor, intretinerea spatiilor verzi pot fi greu de realizat, daca nu exista cineva care sa raspunda pentru situatia blocurilor.
Argumente CONTRA infiintarii unei asociatii de locatari
– Cazurile reale in care presedintii de asociatie au fugit cu banii locatarilor au fost de notorietate. In multe cazuri, locatarii nu au cum sa depisteze neregulile, mai ales daca nu au cunostinte de baza de contabilitate si de legislatie.
Cum puteti evita fraudarea unei asociatii de locatari?
Pentru a evita furtul banilor din caseria asociatiei si amenzile in caz de nereguli, recomandam locatarilor sa apeleze la o firma de contabilitate cu experienta, care sa fie transparenta si sa ofere tuturor locatarilor acces la situatia contabila. Transparenta poate fi asigurata prin utilizarea unui program online de gestiune la care sa aiba acces toti locatarii si care sa le permita sa consulte indecsii contoarelor de apa calda si rece, facturile de la furnizori, datoriile existente catre furnizori…etc.
Suntem siguri ca acum va ganditi ca asta ar insemna costuri mari. Departe de adevar. Iata, ca exemplu, tarifele pentru serviciile de contabilitate practicate de o firma de contabilitate, preluate de pe site-ul www.contabilitate-asociatie-proprietari.ro :
– Bloc cu numar de apartamente intre 20 si 44 – 250 ron/ luna
– Bloc cu numar de apartamente intre 45 si 100 – 6 ron/apt/luna
– Bloc cu numar de apartamente intre 101 si 200 – 5 ron/apt/luna
– Bloc cu numar de apartamente mai mare de 201 – 4 ron/apt/luna.
Nu este mult si, in plus, veti dormi linistiti, stiind ca sunteti pe maini bune. Alegeti o firma de contabilitate transparenta, cu experienta in administrarea financiar-contabila a asociatiilor de locatari, si, bineinteles, o firma care are contabili acreditati.
– Daca locuiti intr-un imobil construit dupa 1990, s-ar putea sa nu aveti nevoie de lucrari de consolidare sau izolare, curatenia poate fi asigurata chiar de locatari (se poate crea un tabel pentru ca fiecare apartament sa faca prin rotatie curatenie pe scara blocului ) sau puteti plati pe cineva pentru asta. In acest fel, nu veti mai achita bani pentru salariul administratorului, iar cheltuielile le veti plati direct la institutiile statului, online sau la ghiseu. Daca aveti centrala, veti sti exact cat ati consumat si cat aveti de platit.
Intr-un final, decizia va apartine. Cantariti atat avantajele si dezavantajele si luati o decizie in cunostinta de cauza.
Daca aveti intrebari, lasati un comentariu si expertul contabil de serviciu va va raspunde cat de repede posibil.
One thought on “Asociatiile de proprietari – pro sau contra?”
Comments are closed.