Black Friday : origini, istoric

n Statele Unite, Black Friday se organizeaza dupa Ziua Recunostintei, care, de obicei, are loc in ultima zi de joi a lunii noiembrie. Astfel, americanii se bucura de promotii si reduceri în ultima zi de vineri a lunii noiembrie.

Denumirea de Black Friday – origini

Denumirea de Black Friday nu a avut intotdeauna o conotatie pozitiva. Se pare ca initial termenul a fost folosit in perioada crizei economice din 1869, pentru ca in 1961 sintagma „Vinerea Neagra” sa fie folosita pentru a descrie haosul creat in orasul Philadelphia dupa Ziua Recunostintei. Atunci politia s-a confruntat cu o adevarata criza generata de numarul mare de persoane iesite la cumparaturi. Conform altei teorii, termenul provine de la urmele negre lasate de masini pe sosea cu ocazia acestei zile, cand se creau in oras adevarate ambuteiaje.
Dupa 1975, termenul de Black Friday a capatat alte valente. Pentru ca intre ianuarie si noiembrie comerciantii spuneau ca veniturile erau „pe rosu” (fiind marcate cu aceasta culoare in registrele de evidenta contabila), vanzarile fiind foarte slabe, incepând din luna noiembrie, veniturile ajungeau „pe negru”, adica vanzatorii incepeau sa faca profituri substantiale. De aici probabil si denumirea de Vinerea Neagra – zi asociata cu reducerile de preturi si vanzarile masive.
Black Friday in SUA si in Romania
Incepand cu anul 2000, de Black Friday magazinele din intreaga lume au inceput sa se deschida mult mai devreme decat de obicei, unele de la ora 6.00 a.m, altele chiar de la miezul noptii. Incepand cu anul 2005, in Statele Unite, dar si in alte tari care au adoptat sarbatoarea, Vinerea Neagra este  ziua cu cele mai mari vanzari de pe tot parcursul anului.
 
Si la noi in tara comerciantii au inceput sa propuna din ce in ce mai multe oferte si promotii si nu numai la produsele IT din mediul online, ci si la haine, accesorii, incaltaminte, jucarii, cosmetice etc. Chiar daca la noi Black Friday se organizeaza de putin timp (suntem abia la cea de-a patra editie) si inceputul a fost unul timid, se pare ca sarbatoarea shoppingului ia amploare in fiecare an. Daca in 2011 multe dintre magazinele participante propuneau un numar limitat de produse la pret redus, in 2015 se anunta un Black Friday spectaculos, cu multe surprize si reduceri masive la o mare diversitate de produse.
Daca in Romania se pot face cumparaturi de Black Friday in special in mediul online, in America Vinerea Neagra este creata special pentru retaileri. Asadar, cu ocazia Black Friday se ofera reduceri si promotii in special in magazinele fizice, iar de Cyber Monday – ziua de luni de dupa Black Friday – incep promotiile in magazinele online.
De-a lungul timpului, in America, dar si in alte tari care au adoptat Vinerea neagra, startul sezonului de shopping de iarna a fost insotit de numeroase violente intre persoanele care incearcau sa prinda cele mai mari reduceri. Daca in mediul online, de regula, cele mai bune oferte se epuizeaza in cateva minute de la startul Black Friday, in magazinele fizice oamenii se imbrancesc la intrarea in magazine pentru a prinde cele mai bine oferte. Spectacolul este de multe ori grotesc, insa asta nu inseamna insa ca nu poti face shopping inteligent in vinerea neagra. Noteaza din timp de ce anume ai nevoie, urmareste promotiile si fii pe faza imediat ce s-a dat startul la reduceri. Daca in 2014 in America s-au cheltuit 50.9 miliarde de dolari in week-endul prelungit de Black Friday, si anul acesta se asteapta vanzari record. Tu cum te-ai pregatit de shopping?