Chiar daca notiunea de succes este o una subiectiva, ea poate fi definita ca reprezentand indeplinirea unor anumite nevoi, stabilite in cadrul unui anumit context social. Exista, de asemeni si o ierarhie a nevoilor umane, si cu cat un individ se plaseaza pe un nivel mai inalt, cu atat este considerat o persoana de succes. Cu alte cuvinte, nu poti avea aspiratii inalte, daca nu ai ce manca sau nu ai bani pentru a-ti plati facturile, si nu poti avea o parere buna despre tine, fara aprecierea si iubirea celor din jur.
Cateva sfaturi ce te vor ajuta sa ai succes in viata
- Sporeste increderea in sine prin actiuni concrete. Cele doua ingrediente de baza ale succesului sunt increderea in sine si abilitatea de a actiona, la momentul potrivit si prin mijloacele potrivite. Aplicarea concreta a unei idei contribuie semnificativ la sporirea sanselor de reusita, iar increderea in sine o poti capata doar prin muca sustinuta si prin capacitatea de a depasi momentele dificle.
- Credibilitatea este esentiala daca ocupi o pozitie de conducere. Autenticitatea este o calitate foarte ravnita in zilele noastre, si se refera la faptul ca cei mai buni lideri sunt oamenii care au incredere in sine si care iau decizii bazate pe insusirea anumitor valori. O persoana aflata intr-o pozitie de lidership, care admite ca este depasita de situatie, poate pierde cu usurinta increderea subalternilor, deoarece acestia au intotdeauna nevoie de un lider stabil, capabil si care sa inspire credibilitate.
- Imbunatateste-ti abilitatile sociale. Potrivit unor studii recente, cei mai de succes oameni de afaceri exceleaza atat in capacitatile cognitive, cat si in abilitati sociale. Chiar daca aceasta combinatie nu a fost intotdeauna valabila, in zilele noatre capacitatea de a interactiona in diverse medii sociale se dovedeste a fi un ingredient esential in reteta oricarui tip de succes.
- Rabdarea este o virtute. Experimentul Marshmallow din 1972 demonstreaza cel mai bine puterea de autocontrol a unui individ. In cadrul acestui studiu, o bezea era asezata in fata unui copil, iar cercetatorul promitea o a doua bezea daca, timp de 15 minute, acesta va fi capabil sa nu o atinga. Peste 40 de ani, copiii care au fost in stare sa reziste tentatiei de a manca bezeaua, au ajuns sa fie, la maturitate, persoane cu abilitati sociale mai bune, au obtinut scoruri mai mai la diverse testari, si au prezentat o predispozitie mai mica in cazul abuzului de substante. Concluzia este ca intotdeauna un obiectiv trebuie urmarit cu calm si determinare.
- Pune suflet in ceea ce faci. Pasiunea si perseverenta sunt cruciale pentru atingerea unor obiective pe termen lung. Intotdeauna este important sa fii devotat idealurilor tale zi de zi, nu doar pentru o saptamana sau o luna, ci in mod constant pe tot parcursul vietii, muncind din greu si demonstrand ca esti capabil sa-ti indeplinesti visul.