(P) Ce cabluri coaxiale folosim pentru reteaua CATV de acasa?

(P) Ce cabluri coaxiale folosim pentru reteaua CATV de acasa?

Istoria televiziunii prin cablu este relativ recenta: dateaza de la inceputul anilor ‘50, cand in Statele Unite existau patru retele de televiziune, dar semnalele lor puteau fi receptionate doar intr-o zona relativ restransa. Prin urmare, in 1948, oamenii care locuiau in vai indepartate din Pennsylvania si-au rezolvat problemele de receptie punand antene pe dealuri, pe care le-au conectat prin cabluri la casele lor. Astfel a aparut televiziunea prin cablu (CATV: Community Access Television sau Community Antenna Television), solutia tehnica pentru a distribui programe de televiziune analogica la consumatori folosind semnale transmise printr-o retea fixa de cabluri optice sau cabluri coaxiale.

Acelasi cablu poate suporta si transmisii de internet, radio pe internet la viteza mare precum si telefonie. La inceput, distributia semnalului de la punctul de distributie central la utilizatorii finali, se facea prin cablu coaxial (solutie inca folosita de catre operatorii mici), insa ulterior a fost adoptata fibra optica pentru transmisia pana la locatie, cablu coaxial fiind folosit pentru distributia pana la utilizator.

O retea CATV moderna presupune, in prezent, distribuirea unui numar de canale de televiziune receptionate si mixate intr-o locatie centrala, spre abonatii unei comunitati, prin intermediul unei retele ramificate realizata cu fibre optice si/sau cu cabluri coaxiale.

Ce este un cablu coaxial?

Cablul coaxial este in general un cablu electric folosit pentru transmiterea semnalelor RF (frecventa radio) printr-un fir conductor interior (de regula cupru solid), inconjurat de un strat izolator (dielectric expandat), urmat de un ecranaj simplu sau multiplu (de la unu pana la patru ecranaje).

Ecranajul protector este foarte important si protejeaza, pe de o parte, de interferentele externe asupra semnalului transmis prin cablu, precum si, evident, de interferenta semnalului transmis prin cablu asupra mediului exterior. Ecranajul protector ar putea consta, spre exemplu, dintr-o folie de ecranare din aluminiu (ecranare unu), legata de dielectric, urmata de o tresa din cupru impletit si eventual cositorit (ecranare doi) si dintr-o noua folie de aluminiu legata de mantaua exterioara (ecranare trei) si apoi de un ultim invelis protector, respectiv mantaua exterioara, ce poate fi simpla (din PVC) sau cu elemente de protectie suplimentare.

In prezent, cablul coaxial se poate utiliza pentru conectarea sistemelor de receptie prin satelit si a antenelor, la conectarea sistemelor de televiziune video si de banda larga, dar si a antenelor de receptie terestra.

Ce tip de cablu este recomandat pentru reteaua CATV din casa?

Majoritatea cablurilor coaxiale au in denumire termenul generic RG (adica radio guide), care, initial, facea referinta la un indicator de unitate pentru cablu de frecventa radio, folosit in armata SUA. Indicatorul variaza de la RG-59 (cablu mai subtire, pentru frecvente joase), pana la RG-11, cablu gros pentru transmisiuni pe distante mari. Caracteristica principala a cablului CATV pentru acasa o constituie impedanta de 75 Ohm. Variantele de cablu coaxial RG-6, cu o impedanta de 75 de ohmi, sunt cele mai des folosite in domeniul casnic CATV, iar tipurile constructive tin cont de domeniul de aplicatie si mediul inconjurator.

Practic, un cablu coaxial recomandat pentru sistemele CATV pentru acasa este un cablu coaxial cu impedanta de 75 Ohm, cu o ecranare foarte buna (clasa A++, cea mai eficienta/puternica) si o clasa de reactie la foc cel putin de baza (Eca).

Cum identificam cablul potrivit?

In general, in denumirea cablului se pot identifica toate elementele importante ce pot influenta calitatea acestuia. Iata cum putem „descifra” un cablu coaxial, folosind exemplul de mai jos – unul dintre cablurile cele mai recomandate pentru CATV si antene de satelit. Acesta asigura o ecranare superioara si o atenuare redusa comparativ cu produsele aflate in gama sa de pret, caracteristici extrem de importante pentru interferentele exterioare.

Cablu coaxial TRISET-113 (Eca, clasa A, 1.13/4.8/6.8 cupru, ecranare 100dB)

Cablul coaxial de calitate superioara Triset-113 este folosit atat in instalatii individuale cat si in instalatii comunitare, sisteme SMATV, pentru distribuirea semnalului DVB-T, FM/DAB, DVB-S/S2

Explicatie denumire cablu:

Clasa de reactie la foc: Eca

Clasa de ecranare A

Conductor central din cupru cu diametrul de 1,13 mm

Izolatie 4.8 mm

Diametrul exterior 6.8 mm

Factor ecranare 100dB

Cablul are un conductor central din cupru cu diametrul de 1,13 mm si dubla ecranare – folie Al/PET/Al lipita pe dielectric + ecranare impletita cu acoperire de 81%.

Caracteristici distinctive pentru cablu coaxial Triset-113: respecta cerintele impuse de clasa A; a trecut testele IEC 68-2 partea a 3-a, rezistenta la caldura uscata; conductor central de cupru de 1.13 mm; atenuare mica; impedanta constanta in toata banda; ecranare puternica – clasa A+ in aproape toata banda de functionare; 81% acoperire tresa; 5 ani garantie.

In plus, cablurile TRISET respecta directiva Construction Products Regulation (CPR) si standardul EN 50575 ce specifica reactia la foc – metode de testare si performantele necesare unui cablu electric sau de telecomunicatii pentru a putea fi folosite in constructii.

Cablul Triset-113 E1015_1 este fabricat conform unei discipline tehnologice stricte, cu tolerante restranse si are o acoperire a tresei de 81%, ceea ce garanteaza o ecranare foarte puternica. Cablul de inalta calitate, dublu ecranat din categoria RG6 are conductorul interior fabricat din cupru cu un diametru de 1.13 mm, care asigura pierderi mici si durabilitate. Miezul de cupru nu corodeaza iar cablul nu este rigid. Datorita calitatii superioare si a parametrilor excelenti, cablul are o mare popularitate printre instalatori. O flexibilitate optima a mantalei permite o instalare usoara in conducte de cablu si cutii de instalare.

Specialistii in domeniu recomanda  cablurile TRISET, datorita parametrilor excelenti (pierderi reduse de insertie, potrivire perfecta a impedantei, eficienta ridicata a ecranarii), cat si datorita unei serii largi de avantaje, printre care se numara garantia de cinci ani, eficienta screeningului de clasa A (lasa A ++ in cazul TRISET PROFI), gama larga de temperatura de functionare, potrivire perfecta a impedantei in intreaga gama de frecvente si a eficientei in instalatii, prin potrivirea cu mai multe cabluri lungi care merg in paralel sau situate aproape de alte sisteme de cablare.