Ce este Black Friday?

Ce este Black Friday?

Black Friday, Vinerea Neagra, sau Vinerea Reducerilor masive este cel mai cunoscut eveniment promotional din lume, care a castigat o mare popularitate si la noi in tara, desi a fost adoptat aici relativ recent (incepand din 2010-2012). In alte tari, exista si alte sarbatori de shopping, cum ar fi Cyber Monday, Boxing Day, care la noi inca nu au castigat aceeasi popularitate.

In America, Black Friday pica a doua zi dupa Ziua Recunostintei (ultima joi din noiembrie) si marcheaza inceputul sezonului de shopping de iarna. Pentru ca in fiecare an se inregistreaza vanzari record, comerciantii se pregatesc cu oferte generoase si deschid magazinele din ce in ce mai devreme, uneori chiar incepand cu ora 4 a.m.

Termenul de Black Friday a fost folosit prima data de Philadelphia Police Department in 1966 pentru a denumi vinerea de dupa Thanksgiving. Departamentul de politie a fost luat atunci prin surprindere de haosul creat in oras in zilele de sarbatoare, cand magazinele au inceput sa ofere reduceri masive de preturi. Zilele de reduceri au adus cu sine un numar record de masini in trafic, strazile cu magazine au fost luate cu asalt, iar politia s-a confruntat cu foarte multe cazuri de furt.

In anii urmatori termenul a inceput sa fie preluat si folosit si in afara orasului Philadelphia. In 1975 de exemplu, un sales manager de la Gimbels, nemultumit de problemele din trafic, declara: “De aceea soferii de autobuz si soferii de taxi o numesc ‘Vinerea Neagra.’“ Abia mai tarziu termenul a fost preluat de retaileri si a capatat o conotatie pozitiva.

Daca in Statele Unite, dar si in alte tari, Black Friday este deja o sarbatoare consacrata a shopping-ului pentru care multi se pregatesc din timp (unii isi iau special o zi libera pentru cumparaturi si isi pregatesc un buget special pentru aceasta ocazie), la noi in tara lucrurile stau un pic diferit. In primul rand, de Black Friday unele magazine aleg sa ofere reduceri în perioada 24 – 29 Noiembrie, iar altele vor oferi reduceri cu o saptamâna mai devreme, în intervalul 16-22 Noiembrie, cum s-a intamplat de exemplu la noi în anii anteriori.

Apoi, la noi angajatorii nu ofera zile libere angajatilor pentru ca acestia sa aiba timp sa faca shopping, iar de bugete pregatite special pentru aceasta ocazie nu stiu daca putem vorbi. Totusi, si la noi in tara comerciantii se pregatesc sa vanda si de 20 de ori mai mult decat de obicei de Black Friday. Sunt vizate in special gadget-urile, televizoarele, telefoanele, dar si hainele si produsele cosmetice.

Daca esti vanator de reduceri, atunci Black Friday este pentru tine, pentru ca o mare parte din retailerii locati au inceput sa ofere discounturi semnificative la produse. Reducerile de pret sunt undeva intre 50-70 sau chiar 80%, chiar daca unele magazine fac si reduceri mai mici.

Pentru a fi cu adevarat pregatit pentru Black Friday, trebuie sa verifici din timp ce magazine romanesti participa la promotii si la ce data incep reducerile. Apoi, gandeste-te bine in ce merita sa investesti si fa o cercetare de piata in prealabil pentru a stii care este pretul mediu al acestor produse.

Atentie, anul trecut, pe parcursul desfasurarii Black Friday s-a triplat numarul reclamatiilor primite de ANPC. Sesizarile au avut ca obiect faptul ca produsul comandat de catre consumator nu a corespuns cu cel care i-a fost livrat. Alte reclamatii s-au referit la nerespectarea termenelor de livrare, de remediere si de rambursare.

Romanii au cheltuit in anii trecuti zeci de milioane de euro de Black Friday si se asteapta si in acest an vanzari record. Eu una stiu ce voi face luna viitoare pe vremea asta: shopping online. Tu stii deja ce vrei sa cumperi?