Ce sa faci in cazul unui dezastru financiar al firmei tale

Ce sa faci in cazul unui dezastru financiar al firmei tale

Banii isi pierd sensul atunci cand ii castigi, cheltui si ii pierzi. Relatiile de afaceri se incheaga si apoi se pierd. Zilele se transforma in nopti, noptile in zile si totul parca se naruie. Tu esti suprasolicitat, nedormit, subevaluat, subestimat, si crezi ca nu mai poti face niciun pas in calatoria ta antreprenoriala.

Dezastrul financiar. I se poate intampla oricui si se poate intampla fara vreun motiv anume. Nu este nicio scapare, singurul lucru pe care il poti face este sa analizezi si sa vezi ce poti face mai departe.

1. Accepta situatia. Confrunta-te cu realitatea cu toate detaliile lor neplacute. 

2. Fa un inventar. Imediat, incepe sa contabilizezi bunurile.  Acesta este primul pas fundamental care te va ajuta sa dezvolti un plan. Uite cateva intrebari la care sa cauti raspuns:

  • Care sunt bunurile ramase?
  • Cati bani datorez?
  • Care sunt incasarile lunare?
  • Cati bani poti cheltui?

3. Redacteaza un plan. Dupa ce ai inventariat bunurile, datoriile, veniturile si cheltuielile, urmatorul pas este sa creezi un plan. Planul nu va fi „dragut”, dar ai nevoie de el. Pentru cateva luni sau cativa ani, acest plan va fi „biblia” ta, pana cand afacerea isi va reveni.

4. Alege niste target-uri realizabile. Planul tau va contine mai multe obiective. Acestea ar trebui sa fie specifice, masurabile, realizabile si realiste. Obiectivele de genul „ ajungem la luna” nu sunt permise in acest moment.

5. Ia in considerare vanzarea afacerii. Unii oameni sunt specializati in cumpararea afacerilor aflate in dificultate. Daca este necesar, spune adio si incearca sa iti vinzi afacerea.

6. Sa ai intotdeauna un plan B. Daca esti norocos si nu ai ajuns in faza dezastrului financiar, atunci fa-ti o favoare – Creeaza un plan B. Lucruri rele se intampla si antreprenorilor buni, dezastrul financiar fiind foarte comun. Crearea unui plan de recuperare, inainte de a avea nevoie de unul este foarte indicat.
7. Ai grija de tine. Atunci cand intervine dezastrul financiar, exista tentatia de a echivala esecul afacerii cu esecul personal. Nu trebuie sa te dai batut, esti puternic, capabil si inteligent sa treci peste aceasta provocare.
8. Lucreaza rapid. Una dintre cele mai grave greseli, atunci cand pornesti o afacere, este ritmul foarte lent al afacerii. Viteza este totul, atunci cand pornesti un start-up. Fiecare zi care trece, fara un plan de refacere, este o zi in care te scufunzi si mai mult. Lucreaza rapid, iesi din dezastru!

9. Nu arunca si mai multi bani fara rost. Nu continua sa cheltui bani pe lucruri care nu functioneaza. Incepe de la zero. Daca vei incepe de la zero, vei stii exact ce greseli trebuie sa eviti si cum sa conduci start-up-ul spre succes. Esecul este piatra de temelie pentru succes.

Esecul financiar nu este cel mai rau lucru care se poate intampla. Este doar una dintre realitatile vietii antreprenoriale. Succes!