Cele mai cautate meserii in 2022

Cele mai cautate meserii in 2022

Esti curios sa afli care sunt cele mai cautate meserii in 2022?

Potrivit graficului de prognoza al abilitatilor realizat de Centrul European pentru Dezvoltarea Invatamantului Vocational (CEDEFOP) cele mai cautate meserii in Romania in 2030 vor fi cele in domeniile:

  • legal, social si cultural – variate activitati ce tin de legi, stiinte sociale, arte, religie, divertisment;
  • sanatate – medici, asistenti medicali;
  • muncitori servicii personale legate de calatorii, menaj, catering, ingrijirea copilului si ingrijirea personala;
  • profesori, traineri;
  • ingineri si oameni de stiinta;
  • vanzatori;
  • servicii de protectie (ex. pompieri, politisti, jandarmi);
  • administratie si business;
  • functionari.

Un studiu realizat de Fundatia Nationala de Stiinte din SUA arata ca 80% din job-urile disponibile pana in 2025 vor fi bazate pe asa-numitele competente STEM (Stiinte, Tehnologie, Inginerie si Matematica).

In pandemie, unul dintre cele mai cautate joburi a fost cel de curier. Cu siguranta, va fi printre cele mai cautate si in 2022.

Domeniul IT ramane in topul celor mai bine platite joburi si in 2022. Deficitul de specialisti existent la momentul actual, din cauza emigrarii specialistilor, determina cresterea constanta a salariilor in acest domeniu in Romania.

Conform datelor Salario, anul trecut dispecerii, maistrii si vopsitorii auto se aflau in cautarilor celor mai multi angajatori. E de asteptat ca aceste meserii sa fie printre cele mai cautate si in 2022.

Avand in vedere schimbarile din piata muncii – tranzitia la munca remote sau hibrid ca urmare a pandemiei, cresterea in popularitate a telemuncii ca urmare a globalizarii, deficite pe piata muncii in anumite domenii de activitate, reconversii profesionale – meseria de Specialist in Resurse Umane devine din ce in ce mai cautata.

Din pacate, insa, in Romania, HR-ul nu se invata la facultate, existand doar cateva programe de masterat, care insa nu prea tin pasul cu schimbarile frecvente din acest domeniu. Intr-un final, HR-ul se invata practicand si invatand constant.

Daca vrei sa ai o imagine clara asupra procesului de gestionare a relatiilor de munca (de la obligatiile angajatorului si incheierea contractului de munca, completarea si transmiterea datelor in registrul de evidenta a salariatilor si pana la incetarea contractului), dar si sa intelegi principalele prevederi legislative din Codul Muncii, noi iti recomandam  sa parcurgi acest curs de Resurse Umane Online. Pachetul de cursuri „Resurse Umane Junior” este format din 2 cursuri – Curs general de legislatia muncii pentru sectorul privat + Curs practic Revisal – si costa doar 150 lei!

Cursul general de legislatia muncii pentru sectorul privat este structurat in 5 capitole, are 36 de lectii in format text si 5 teste, cuprinde 13 modele de documente. Iar cursul practic Revisal cuprinde 50 de exemple practice, in format video, de completare in registru.

Cursurile HR Online sunt sustinute de Andreea Pop, expert in legislatia muncii si membru UNELM.