Oamenii sunt din ce in ce mai convinsi de faptul ca au nevoie de o protectie eficienta pentru bunurile pe care le detin, astfel ca din ce mai multe persoane apeleaza la instalarea unor sisteme de supraveghere. Prin urmare, camerele IP de supraveghere au devenit unul dintre dispozitivele cele mai populare pentru asigurarea sigurantei.
Sistemul de camere de securitate, cunoscut si sub numele de sistem de supraveghere video, reprezinta modalitatea de utilizare a camerelor video pentru a transmite un semnal catre un anumit loc, catre un set limitat de monitoare. Camerele IP de securitate sunt adesea folosite pentru supraveghere si instalate in zone care pot necesita monitorizare, cum ar fi bancile, magazinele si alte zone in care este importanta securitatea.
Asigurarea modului de conectare are o importanta deosebita pentru ca aceasta sa functioneze in parametrii optimi. In general, exista trei metode de conectare a unei camere IP, si anume: cablu de cupru, wireless si cablu de fibra optica. Pentru a rezolva problemele de implementare a camerelor IP pe distante lungi, ne vom concentra in principal pe modalitatile de conectare folosind cea de-a treia metoda, respectiv prin utilizarea fibrei optice.
De ce sa folosim fibra optica?
Pentru inceput, haideti sa aflam care este utilitatea unui sistem de fibra optica, pentru a ne da seama de ce este preferabil sa folosim fibra pentru a ne conecta la o camera IP. Transmisia prin fibra optica este mai rapida decat cea prin cablu de cupru. Dupa cum se stie, viteza unui foton este mai mare decat cea a unui electron, existand o diferenta de viteza extrem de mare intre aceste doua medii de transmisie. In cazul sistemelor de fibra optica, acestea pot asigura cu usurinta retele 10G. Retelele de viteza mai mare, cum ar fi 40G, 100G, 400G, utilizeaza toate transmisia prin fibra optica. Si cuprul poate furniza o retea de 10G, dar aceste viteze necesita un cablu cat7 foarte special.
Atenuarea este, de asemenea, importanta intr-un sistem de camere video, transmisia video reprezentand un flux de date urias. Transmisiile prin fibra optica au o atenuare mai mica. Se nstie ca, pe masura ce distanta creste, semnalul scade intotdeauna – cablul de fibra optica poate oferi, insa, o atenuare mai mica, ceea ce inseamna ca transmisia se face cu mai putine pierderi de semnal.
In plus, cablurile din fibra optica nu sunt afectate de interferentele electromagnetice. Firele de cupru produc, in mod normal, curenti electromagnetici care pot interfera cu alte cablaje si pot provoca perturbari in retea dupa o instalare necorespunzatoare. In schimb, semnalul pasiv (lumina) dintr-un sistem de fibra optica nu intra in contact cu conectorii externi, iar supratensiunile de curent dupa momentul pornirii nu vor fi absorbite de cablul de fibra optica. De aceea, cablurile din fibra optica sunt mai stabile dupa amplasarea lor pe teren, ceea ce elimina necesitatea inlocuirii frecventa a cablurilor.
Nu in ultimul rand, recomandam aceasta optiune pentru ca fibra optica transmite pur si simplu energie luminoasa in sistem. Faptul ca nu conduce electricitate, poate preveni accidentele de genul incendiilor. In plus, garanteaza o securizare mai buna, deoarece interceptarea datelor transmise folosind fluxul de lumina este mai dificila decat in cazul retelelor bazate pe cablu de cupru sau a celor wireless.
Cu toate acestea, cablul de fibra optica are si unele dezavantaje, cum ar fi faptul ca este mai dificil de gestionat in timpul instalarii. Toate cablurile din fibra optica au limitari. Deoarece este vorba de fibra de sticla din interiorul cablului, acesta se poate rupe sau intrerupe usor. Cablul de fibra optica foloseste lumina pentru a transmite datele, de aceea toate conexiunile trebuie sa fie precise. Iar daca in cazul cablului Ethernet, conectarea poate fi realizata cu usurinta cu unelte de sertizat, conexiunea de fibra optica necesita unelte speciale sau maiestrie pentru a imbina manual doua cabluri de fibra optica. Altfel, abaterile minore ar putea cauza pierderi masive ale fluxului luminos in sistem.
Cum facem conectarea camerei IP prin cablu de fibra optica?
Conectarea camerei IP prin cablu de fibra optica este recomandata pentru exploatarea pe termen lung. Odata configurata, conexiunea poate fi utilizata ani de zile fara intretinere suplimentara. Prin urmare, este un mijloc eficient pentru a fi utilizat in implementarea camerelor IP de securitate, in special in cazul instalarii pe distante lungi.
Pentru conectarea unor camere IP prin fibra optica si realizarea unei retele functionale de camere de supraveghere, va trebui sa respectam, mai intai, cativa pasi simpli:
- Pregatirea fibrei optice (in functie de distantele ce trebuie acoperite, se alege tipul adecvat de fibra optica).
- Interconectarea media convertoarelor (deja existente sau nou instalate) in functie de tehnologia aleasa (fibra optica sau cablu torsadat).
- Interconectarea intre media convectoare si switch sau switch-uri.
- Interconectarea switch-urilor.
Iata si tutorial extrem de util, care va arata direct pasii de mai sus:
Va prezentam, pe scurt trei metode eficiente de conectare a camerelor IP de securitate prin cablu de fibra optica:
- Utilizarea unei perechi de convertoare media
Convertorul media transforma semnalul electric in semnal de fibra optica si invers, astfel incat imaginile video ale camerei sa poata fi transportate pe cablul de fibra optica. Sunt necesare convertoare media de ambele parti ale cablului, pentru a construi legatura prin fibra optica. De obicei, exista doua porturi terminale cu un convertor – RJ45 si un port de fibra SFP. Ca si porturile Ethernet cuplate, RJ45 este legat de camerele de securitate sau de reteaua principala. Cele doua porturi de fibra optica sunt legate intre ele cu ajutorul cablului de fibra optica. Distanta cablului de fibra optica intre camera si reteaua principala poate poate ajunge pana la 80 km.
Modul de alegere a cablului de fibra optica si a conectorului care trebuie utilizat depind de modulul SFP instalat in convertorul media. Modulul SFP este componenta esentiala din convertorul media care genereaza lumina optica. Pentru camerele de supraveghere sunt recomandate cablurile de fibra monomodale, deoarece distanta acoperita poate mai mare decat in cazul fibrei multimodale. Se recomanda doua tipuri de conectori, SC si LC. Conectorul SC este mai mare cu aproximativ doua dimensiuni decat conectorul LC. Daca va decideti sa realizati manual conexiunea fibrei, conectorul SC este alegerea potrivita. Conexiunea LC trebuie realizata cu ajutorul unor instrumente.
In cadrul solutiior cu convertor media, alimentarea trebuie gestionata separat. Atat camera, cat si convertoarele media necesita o sursa de alimentare, spre deosebire de conexiunea de cupru care poate utiliza tehnologia PoE pentru a transmite atat energia, cat si datele prin intermediul unui simplu cablu Ethernet.
- Switch PoE cu port SFP fibra optica si un convertor media
Daca in zona sunt instalate mai multe camere IP de supraveghere, un switch PoE cu port de fibra optica devine un instrument la indemana. Switch-ul PoE cu fibra optica are mai multe porturi PoE, care pot conecta mai multe camere IP de supraveghere, furnizand atat date, cat si alimentare prin cablu Ethernet. In loc sa conectati fiecare cablu de fibra optica la fiecare camera IP de supraveghere, este suficienta o singura legatura de fibra optica intre convertorul media si switch-ul PoE de fibra optica.
Conectivitatea dintre switch-ul PoE cu fibra optica si camera se realizeaza prin cablul Ethernet corespunzator. Datorita tehnologiei PoE, sursele de alimentare sunt eliminate si nu mai este nevoie sa fie legate de fiecare dintre camere, ceea ce simplifica proiectarea retelei si economiseste costul total. Aceasta solutie este insa controversata. Sunt persoane care prefera in continuare legaturile independente de fibra optica intre fiecare camera IP, deoarece reteaua principala pare mai fiabila. Daca una dintre legaturile de fibra optica nu functioneaza, acest lucru nu afecteaza restul camerelor. Atata timp cat switch-ul PoE cu fibra optica si componentele, inclusiv unitatea de alimentare si modulul SFP, sunt produse de calitate industriala ridicata, switch-ul PoE cu fibra optica ramane o solutie fiabila.
- Retea circulara PoE cu fibra optica
Daca analizati o retea de camere de supraveghere care sunt amplasate direct pe strada, veti observa ca infrastructura retelei este incomoda si complicata. Reteaua utilizeaza cablul de fibra optica pentru a crea o conexiune circulara, in cascada. Principala problema care apare este legata de faptul ca, in cazul in care unul dintre switch-uri se defecteaza, toate camerele conectate la acel switch vor fi offline. Reteaua circulara trebuie sa faca fata acestei probleme. Primul switch trebuie sa conecteze la ultimul switch pentru a crea o legatura si un traseu redundant. Daca unul dintre switch-uri cedeaza, reteaua se va inversa, iar semnalul va urma un traseu opus pentru a reveni la reteaua principala. Intrucat fibra este una compacta, cablul mic poate transporta mai multe fire de fibra optica, fiind usor de creat o legatura directa de fibra optica utilizand firul revenit in acelasi conductor. Reteaua circulara de fibra optica necesita un switch PoE special pentru fibra optica. Simpla conectare a doua switch-uri cu doua patch-uri de fibra optica va incalca protocoalele IEEE802.3. Pentru a determina calea care va transmite direct datele, in interiorul switch-ului este instalat un firmware.
Toate componentele necesare pentru realizarea unei retele de camere de supraveghere pe fibra optica sunt disponibile la distribuitorii de solutii precum Ethercom:
- https://ethercom.ro/418-cablu-fibra-optica
- https://ethercom.ro/8-media-convertoare
- https://ethercom.ro/3-sisteme-de-supraveghere
Indiferent de metoda pentru care veti opta, utilizarea cablului de fibra optica pentru a conecta camerele de securitate este mai usoara dupa ce au fost alese componentele potrivite pentru reteaua planificata. Si nu uitati ca, intrucat fibra optica utilizeaza lumina pentru a transporta datele, reteaua necesita mai putina intretinere in viitor!