Valoarea fuziunilor si achizitiilor anuntate la nivel mondial a urcat in primul semestru cu 75% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 1.750 de miliarde de dolari, maximul incepand din 2007, potrivit cotidianului britanic Financial Times. Activitatea globala de fuziuni si achizitii s-a apropiat de 600 mld. euro in primul trimestru, in crestere cu 33% comparativ cu acelasi interval din 2013.
In plus, Institutul National de Statistica a anuntat ca Produsul Intern Brut a crescut in primul trimestru al acestui an cu 0.1% fata de ultimele trei luni din 2013 si cu 3.8% comparativ cu primul trimestru de anul trecut. Chiar daca cresterea fata de perioada precedenta nu pare extraordinara, nu trebuie sa uitam ca in trimestrul III al anului trecut Romania a avut cea mai mare crestere PIB din toata Uniunea Europeana. O situatie care e posibil sa se repete si in acest trimestru, dat fiind si alte statistici sunt extrem de incurajatoare.
La nivel international, cea mai mare tranzactie din primul trimestru a venit din telecomunicatii, in SUA, acolo unde primii doi operatori de cablu, Comcast si Time Warner Cable, au pus bazele unei fuziuni in valoare de 68 de miliarde de dolari.
In Europa, piata de fuziuni si achizitii (M&A – mergers & acquisitions) s-a majorat cu 19% in primele trei luni, cel mai mare deal fiind in sectorul media, acolo unde Liberty Global, care detine compania UPC, a preluat integral operatorul olandez de cablu TV Ziggo pentru 11 miliarde de dolari. Preluarea Ziggo este a doua mare tranzactie in industria europeana a cablului TV si telefoniei fixe in mai putin de un an, dupa ce Vodafone a cumparat in octombrie operatorul german Kabel Deutschland Holding in urma unei intelegeri de peste 10 miliarde de dolari. De cativa ani, in sectorul global de media si telecomunicatii exista o lupta a preluarilor, similara cu cea care a inceput acum in sectorul farmaceutic.
In februarie grupul Actavis, unul dintre cei mai mari producatori de generice din lume, a cumparat Forest Laboratories pentru 24 de miliarde de dolari, insa mai recent, in aprilie, Pfizer si-a anuntat intentia de a cumpara AstraZeneca, o miscare cu impact enorm in industria mondiala a medicamentelor. Daca tranzactia se va finaliza, valoarea acesteia va fi de peste 120 de miliarde de dolari, cea mai mare din istoria producatorilor de medicamente.
O alta miscare in aceasta zona este cea dintre GSK si Novartis, care fac schimb de active. Astfel, Novartis preia portofoliul de medicamente oncologice de la GSK pentru 14,5 miliarde dolari si le cedeaza portofoliul de vaccinuri (mai putin cele impotriva gripei) pentru 7,1 miliarde dolari.
Tot in farma, grupul german Bayer negociaza preluarea diviziei de produse de larg consum a Merck & Co. Nici canadienii de la Valeant nu stau degeaba si ofera 47 de miliarde de dolari pentru compania Allergen (care detine marcile de medicamente Botox Cosmetics si Vistabel, folosite la atenuarea ridurilor).
Dupa ce au pierdut patente pentru produse cu vanzari de miliarde de dolari si cu tot mai putine inovatii in pipeline, companiile farma se bat acum din nou pentru a prelua noi companii. Este aceeasi strategie pe care au mai folosit-o si la finalul anilor ‘90 – inceputul anilor 2000, cand au aparut GlaxoSmithKline (GSK – ca urmare a fuziunii dintre GlaxoWellcome si SmithKline Beecham) si AstraZeneca (dupa ce suedezii de la Astra s-au inteles cu britanicii de la Zeneca).
Anul 2014 ar putea aduce si cea mai mare tranzactie din industria materialelor de constructii din ultimele doua decenii, cea dintre Lafarge si Holcim. Pentru Romania, aceasta ar fi cea mai mare transformare a pietei, dupa ce Lafarge si Holcim vor fi nevoiti sa vanda cel putin una din cele 4 fabrici din Romania pentru a putea fuziona.
Framantari exista in aceasta perioada si in industria grea a Europei. GE, unul dintre cele mai mari conglomerate industriale la nivel global, este in discutii pentru preluarea companiei franceze Alstom, producatorul trenurilor TGV. Miscarea americanilor se loveste insa de o rezistenta in Franta, acolo unde guvernul a emis un decret care ii permite sa blocheze orice preluare de catre straini a unor companii din sectoare economice considerate “strategice”.
Consultantii spun ca si Romania beneficiaza de pe urma tuturor acestor miscari ce au loc pe scena internationala, in top aflandu-se sectorul financiar, unde se asteapta consolidari, dar si exituri ale unor jucatori (care atrag automat si intrarea altora).
„In momentul de fata se resimte in piata un interes sporit pentru tranzactii. Putem vorbi despre o adevarata efervescenta, insa este greu de spus cate tranzactii se vor materializa in cele din urma. Aceasta efervescenta are mai multe cauze. Pe de o parte imbunatatirea climatului economic european, ratele de crestere afisate de Romania, precum si imbunatatirea ratingului de tara au dus la o crestere a interesului investitorilor straini pentru piata romaneasca”, spune Alexandru Medelean, director, liderul echipei de servicii integrate pentru antreprenori al PwC Romania.
Totodata, situatia tensionata dintre Ucraina si Rusia ii determina pe unii investitori sa se uite catre oportunitati de plasament in tarile din regiune, iar Romania este una dintre pietele luate in calcul.
Alexandru Medelean noteaza insa ca exista si alte cauze de ordin intern care determina aceasta tendinta, cum ar fi faptul ca multe dintre companiile antreprenoriale romanesti, care au trecut cu bine de criza si si-au consolidat pozitiile, cauta acum oportunitati de consolidare prin achizitii.
Consultantii arata ca interesul pentru Romania este evident atat din partea fondurilor de investitii, cat si a investitorilor strategici, fiind implicati in mai multe negocieri de anul trecut. “In practica noastra am resimtit un reviriment cert pe mai multe tipuri de tranzactii, inclusiv consolidari in piata locala, investitii straine noi, atat din zona de strategic cat si de private equity, tranzactii imobiliare. In mod indiscutabil, suntem implicati in semnificativ mai multe operatiuni de M&A decat in perioada similara a anului trecut (…)”, au spus reprezentantii Deloitte. Firma de consultanta se astepta la o intensificare a activitatii de fuziuni si achizitii si estimeaza ca aceasta va continua. Unele tranzactii au impact direct in Romania, cel mai relevant exemplu fiind cel al deal-ului dintre Holcim si Lafarge, dar si semnarea unui acord intre Pfizer si AstraZeneca, care ar determina aparitia unui nou lider in piata farma locala.
De la inceputul anului, pe piata de M&A au avut loc tranzactii precum preluarea Romprest, a World Class, a Praktiker sau Lemarco.In ochii investitorilor, Romania isi pastreaza atributele de piata mare, cu potential de crestere pe multe sectoare de bunuri si servicii, cu resurse naturale si “o forta de munca economica si calificata”, insa sunt si unele puncte slabe care persista precum decalaje nerecuperate, lipsa unei viziuni pe termen lung sau birocratia si coruptia in insuficient regres.
“Sentimentele sunt in ameliorare, mai ales datorita imbunatatirii majoritatii indicatorilor macro-economici, in primul rand PIB, si a ratingului de tara. Suntem deja intr-un nou ciclu economic, de expansiune, ceea ce nu inseamna ca lucrurile vor continua sa se amelioreze de la sine, fara eforturile si contributia mediului de afaceri si a responsabililor politici”, au spus reprezentantii Deloitte.
Dar si sectorul agricol si cel al productiei industriale se anunta agitate. “Sectoarele productiei industriale, indeosebi subsectoarele care deservesc industria de automobile, isi mentin pozitia de top in preferintele investitorilor strategici din afara Romaniei, investitori care-si doresc o platforma de productie la costuri relativ scazute, cu un capital uman bine pregatit din punct de vedere tehnic si care adreseaza o piata de desfacere importanta atat pe plan local cat si pe plan european”, spune Cornelia Bumbacea, partener tranzactii in cadrul PwC Romania.
Surse: businessmagazin.ro