Cum iti alegi cariera: 6 moduri de a-ti explora optiunile

Cum iti alegi cariera: 6 moduri de a-ti explora optiunile

Cariera vs job?

Inainte sa intram in esenta acestui articol, hai sa definim conceptul de cariera si sa aflam care este diferenta dintre aceasta si un job/loc de munca!

Cariera poate fi definita ca o succesiune de activitati si roluri profesionale pe care o persoana le atinge de-a lungul timpului.

Gestionarea carierei este un proces de lunga durata, care presupune dezvoltarea personala, planificarea, acumularea de informatii si crearea unui profil profesional.

Principala diferenta dintre cariera si un loc de munca este ca jobul este doar ceva pe care il faci pentru bani, pe o perioada limitata, in timp ce o cariera implica o specializare si reprezinta procesul indelungat prin care urmaresti realizarea obiectivelor si dorintelor stabilite in avans.

Oamenii care se straduiesc sa-si formeze o cariera se gandesc constant la obiectivele lor pe termen lung. De asemenea, ei se gandesc mereu la ce pot face in prezent pentru ca aceste obiective sa fie realizate in viitor.

Alegerea unei cariere: 6 moduri de a-ti explora optiunile

O persoana obisnuita isi petrece aproximativ o treime din viata lucrand, asa ca nu este surprinzator faptul ca multi oameni doresc sa descopere o cariera care sa fie potrivita pentru ei.

Ca sa poti sa faci aceasta alegere trebuie sa inveti cat mai multe despre tine, despre obiectivele tale si despre contextul general al pietei muncii.

Iata cum sa pornesti procesul!

1.   Analizeaza-te!

Ceea ce iti place sa faci si ceea ce pretuiesti pot fi indicatori utili despre modul in care ai dori sa-ti petreci timpul de lucru.

Atentie! Nu vorbim despre gasirea si urmarirea pasiunii tale, dar este normal sa vrei sa te simti plin de energie si chiar entuziasmat de ceea ce faci.

Gandeste-te la urmatoarele intrebari cu privire la interesele, valorile si trasaturile tale.

Interese:

  • Despre ce iti place sa inveti?
  • Cum iti place sa-ti petreci timpul?
  • Iti place munca fizica sau munca mentala?
  • Iti place sa lucrezi afara sau in interior?

Valori:

  • Ce este cel mai important in viata ta?
  • Care sunt prioritatile tale in viata?
  • Unde iti gasesti sensul personal?
  • In ce domeniu ai vrea sa iti aduci contributia?

Trasaturi:

  • Ce inseamna succesul pentru tine?
  • Ce te motiveaza?
  • Care sunt punctele tale forte?
  • De care trasatura esti cel mai mandru?

2.   Reflecta asupra motivatiilor tale

Dupa ce ai gasit raspuns la intrebarile enuntate mai sus, identifica care sunt motivatiile tale cu privire la locul de munca.

Poate ca iti doresti o cariera care sa plateasca un salariu mai mare sau cauti mai multa flexibilitate, astfel incat sa poti lucra de oriunde.

Majoritatea carierelor nu bifeaza toate beneficiile pe care ti le doresti, asa ca este important sa-ti intelegi si sa-ti alegi prioritatile.

Gandeste-te la ce ai include pe lista de mai jos si in ce ordine le-ai organiza!

  • Salariu
  • Beneficii
  • Autonomie
  • Echilibru intre viata si profesie
  • Flexibilitate
  • Cresterea in cariera

3.   Gandeste-te la obiectivele tale pe termen lung

Cum arata viata perfecta pentru tine?

Fa o lista cu obiectivele tale pe termen lung, atat personale, cat si profesionale, pentru a te ajuta sa intelegi de ce ai nevoie pentru a le atinge.

De exemplu: Vrei sa ajungi CEO-ul unei companii?

Vrei sa detii o casa? Vrei sa poti calatori si cat de des?

Lista pe care o intocmesti te va ajuta, de asemenea, in cautarea unui loc de munca. De exemplu, daca doresti sa lucrezi in aceeasi industrie mai mult de 10 ani, cerceteaza care industrii sunt in crestere in urmatorul deceniu si pe care sa le eviti din cauza automatizarii sau a altor factori.

4.   Fa cat mai multe teste de autoevaluare!

Exista teste de evaluare pentru orice: teste de personalitate, teste pentru evaluarea punctele forte, chiar si teste pentru descoperirea carierei potrivite. Foloseste aceste teste pentru a continua sa inveti mai multe despre tine si despre motivatiile tale de baza.

5.   Exploreaza cele trei sectoare ale muncii

Afland mai multe despre fiecare sector al muncii te poate ajuta sa determini care ti s-ar putea potrivi.

Sectorul privat: vei fi angajat/a intr-o companie sau corporatie privata, care isi propune sa-si creasca veniturile si, implicit, profitul.

Avantaj: Potential mai mare de crestere.

Sectorul public: vei fi angajat/a intr-o institutie de stat, care ofera servicii cetatenilor tarii, iar motivul profitului nu este, in general, criteriul lor de baza.

Avantaj: Stabilitate mai mare.

Sectorul non-profit: vei fi angajat/a intr-o organizatie care nu este asociata cu sectorul privat sau cu cel public, care este dedicata satisfacerii unei nevoi publice. Desi nu isi propune sa faca venituri asa cum fac afacerile private, aceasta trebuie sa castige suficient pentru a-si indeplini misiunea si pentru a acoperi cheltuielile generale.

Avantaj: Un sentiment de satisfactie personala mai mare.

6.   Cauta ajutor specializat

Pe langa procesul de autoreflectie si autocunoastere, este indicat sa apelezi si la ajutorul unui profesionist, cum ar fi un consilier vocational.

Un consilier vocational are rolul de a te ajuta sa-ti dai seama ce vrei sa faci in cariera, atunci cand esti la inceput de drum, sau atunci cand vrei sa faci o reconversie profesionala. De asemenea, cu ajutorul unui consilier vocational vei identifica optiunile reale de cariera potrivite pentru tine.