(P) Cum montez conectori rapizi pe fibra optica?

(P) Cum montez conectori rapizi pe fibra optica?

Montarea conectorilor de fibra optica era, in urma cu cativa ani, o operatiune greoaie, care necesita instrumente de lucru specializate. Odata cu standardizarea si simplificarea conectorilor de fibra optica de catre producatori si cu aparitia noilor tehnologii, montajul acestora se poate face rapid, fara necesitatea lipirii sau lustruirea ferulei si, deci, fara a necesita conditii speciale.

Modul in care se cupleaza conectorii de fibre optice este diferit de conectorii electronici. Cei mai multi conectori de fibra optica nu au un design cu mufa si fisa. In schimb, intre doi conectori se pozitioneaza un manson de imperechere a fibrei (adaptor sau cuplor). In centrul adaptorului se afla un manson cilindric realizat din ceramica (zirconiu) sau bronz fosforos. Ferulele conectorului aluneca in manson si se imperecheaza intre ele. Corpul adaptorului ofera un mecanism de fixare a corpurilor de conectare, care asigura prinderea, impingerea si inchiderea, rasucirea sau insurubarea.

Mai jos, 2 tutoriale video cu montajul conectorilor rapizi din gama Ultimode Fast:

Mufarea fibrei optice cu conectorul Ultimode Fast-05SC/APC


Montarea conectorilor rapizi pentru fibra optica Ultimode ESC925T


Conectorii rapizi Ultimode Fast permit finisarea unui cablu de fibra optica singlemode fara a lipi/suda sau lustrui ferulele. Nu sunt necesare conditii sterile pentru mufare, deoarece partea frontala a conectorului a fost lustruita si lipita in conditii de laborator. Cablul de fibra optica este pozitionat in timpul asamblarii in mufa, folosind tehnologia avansata V-groove, datorita careia se poate obtine o atenuare foarte mica a conectorului, de aproximativ 0.25 dB. Gelul optic din conector elimina efectele taierii imprecise sau a prezentei unui mic spatiu intre capatul fibrei optice si fibra montata din interiorul conectorului.

Pentru montarea corecta a conectorilor rapizi Ultimode Fast sunt necesare urmatoarele unelte si accesoriilor speciale:

  1. Cleaver fibra optica de precizie F1-6000
  2. Stripper fibra optica (3 pozitii)
  3. Stripper ULTIMODE ST-195
  4. Solutie curatare cu alcool izopropilic
  5. Servetele anti-praf Kim-Wipes
  6. Container pentru resturi fibra optica

Principalele componentele ale conectorilor rapizi Ultimode ESC925T-UPC L5713 sau Ultimode ESC925T-APC L5714:

  • protectie
  • clema de imobilizare cablu
  • corpul conectorului
  • buton de fixare fibra
  • protectie externa din plastic

Montajul efectiv al conectorilor:

  1. Se indeparteaza invelisul exterior al unui cablu de fibra optica cu diametrul de 2 sau 3 mm pe o distanta de 40 – 50 mm pentru a expune teaca de 0.250 mm. Se poate masura distanta de 50 mm cu rigla si marca locul de indepartare a invelisului sau se poate introduce stripper-ul ST-195 L5561 si se indeparteaza teaca pentru a ajunge la miezul de fibra optica de 0.125 mm. Stripper-ul va lasa intacta o portiune din teaca de 19.5 mm lungime. Acest echipament, ST-195, a fost construit special pentru a simplifica si a accelera procesul de instalare a conectorilor de fibra optica Ultimode Fast.
  2. Se taie miezul fibrei optice la o lungime de de 6 mm. Se curata cu alcool izofibra.
  3. Se ridica clema de imobilizare si se introduce cablul in conector, pana cand apare o rezistenta la impingere.
  4. Ne vom asigura ca invelisul exterior (de protectie) al cablului de fibra optica este bine introdus in santul de prindere de la intrarea in conector. Se foloseste clema pentru imobilizarea cablului, iar apoi se indeparteaza „protectia la transport” de pe partea inferioara a conectorului.
  5. Se apasa butonul de sigilare de deasupra conectorului.
  6. Se acopera conectorul cu „protectia externa din plastic”.
  7. Se poate face un test vizual al cablului cu mufe rapide (optional)

Pregatirea cablului de fibra optica si pasii de instalare sunt identici pentru conectorii rapizi Ultimode ESC925T-UPC L5713 sau Ultimode ESC925T-APC L5714.

Conectorii cu „montaj rapid” ESC925T-UPC L5713 si ESC925T-APC <L5714 sunt fabricati folosind aceeasi tehnologie. Diferenta intre acestia o constituie ferula care „ghideaza” si pozitioneaza miezul de fibra optica in conector. La modelul ESC925T-UPC, fata de contact a ferulei este plata, in timp ce la conectorul ESC925T-APC este slefuita in unghi de 8o, caracteristica care duce la diminuarea reflexiilor.

Avantaj: Reutilizare de maxim 5 ori

Nu se recomanda utilizarea conectorilor rapizi pe fibre de 250um, daca sunt mai multe intr-un cablu!

Conectorii de fibra optica – tipuri, aplicatii si recomandari

Incepand cu anii 1980, producatorii au dezvoltat mai multe tipuri de conectori de fibra optica.  Desi designul mecanic variaza foarte mult intre diferitele tipuri de conectori, cele mai comune elemente dintr-un conector de fibra optica pot fi rezumate in exemplul unui conector SC, dezvoltat de producatorul NTT (Nippon Telegraph and Telephone) din Japonia.

Elementele unui conector SC

  1. Ferula de fibra

Conectorul SC este construit in jurul unei virole cilindrice lungi cu diametrul de 2,5 mm, din ceramica (zirconiu) sau metal (aliaj inoxidabil). O gaura de inalta precizie cu diametrul de 124~127 um este perforata in centrul buclei, prin care se introduce fibra goala decapata si, de obicei, lipita cu epoxidic sau adeziv. Capatul fibrei se afla la capatul virolei, unde, de obicei, este lustruit neted.

  1. Corpul subansamblului conectorului.

Ferula este apoi asamblata in corpul subansamblului SC, care are mecanisme pentru a mentine cablul si fibra in pozitie. Capatul virolei iese din corpul subansamblului pentru a se cupla cu un alt conector SC in interiorul unui manson de cuplare (numit si adaptor sau cuplaj).

  1. Carcasa conectorului

Corpul subansamblului conectorului este apoi asamblat impreuna cu carcasa conectorului. Carcasa conectorului asigura mecanismul de fixare intr-un manson de potrivire (adaptor) si mentine conectorul in pozitie.

  1. Cablul de fibra optica

Cablul de fibra si elementul de rezistenta (fir de aramida sau Kevlar) sunt prinse pe corpul subansamblului de conectare cu un ochi de prindere. Acest lucru asigura rezistenta necesara pentru manipularea mecanica a conectorului fara a solicita fibra insasi

  1. Protectia externa (de detensionare a tensiunii)

Protectia externa acopera imbinarea dintre corpul conectorului si cablul de fibre si protejeaza cablul de fibre de deteriorari mecanice. Modelele de protectie impotriva tensiunilor sunt diferite pentru fibrele cu tampon strans de 900um si pentru cablurile de fibre de 1,6 mm~3 mm.

Tipuri de conectori de fibre optice si aplicatiile lor

Conectorii de fibre optice pot fi clasificati in functie de tipul de fibra optica pe care sunt utilizati. Astfel, exista conectori pentru un singur cablu de fibra optica (simplex), la care conectarea este usor de realizat sau modele de conectori duplex si  conectori multifibra.

Cateva exemple mai jos:

CONECTORI STANDARD DE FIBRA OPTICA – FERULA DE 2,5 MM

  1. Conector ST – doar simplex, mecanism de rasucire. Disponibil in varianta monomodala si multimodala. Este cel mai popular conector pentru aplicatiile LAN multimodale cu fibra optica. Are o virola lunga, cu diametrul de 2,5 mm, fabricata din ceramica (zirconiu), aliaj inoxidabil sau plastic. Se potriveste cu un adaptor de interconectare si se fixeaza in pozitie prin rasucire, pentru a se angaja intr-o priza baioneta cu arc.
  2. Conector FC – doar simplex, mecanism cu suruburi. Disponibil in varianta monomodala si multimodala. Conectorul FC are, de asemenea, o virola de 2,5 mm (fabricata din ceramica (zirconiu) sau aliaj inoxidabil) . Este special conceput pentru aplicatii de telecomunicatii si ofera performante de deconectare non-optica. Proiectat cu un cuplaj filetat pentru conexiuni durabile. A fost cel mai popular conector monomodal timp de multi ani. Cu toate acestea, in prezent este inlocuit treptat de conectorii SC si LC.
  3. Conector SC – simplex si duplex, cu mecanism de fixare. Disponibil in varianta monomodala si multimodala. Conectorul SC a fost dezvoltat de NTT din Japonia. Este utilizat pe scara larga in aplicatiile monomodale datorita performantelor sale excelente. Conectorul SC este un conector de deconectare non-optic cu o virola de 2,5 mm din zirconiu sau aliaj inoxidabil. Dispune de un design de conectare de tip „snap-in” (push-pull) pentru conectarea rapida a cablurilor in rafturi sau suporturi de perete. Doi conectori SC simplex pot fi prinsi impreuna cu o clema de fixare duplex reutilizabila, pentru a crea un conector SC duplex.
  4. Conector FDDI – numai duplex, numai multimodal. Conectorul FDDI utilizeaza doua ferule de 2,5 mm. Acestea sunt protejate de deteriorare datorita protectiei fixe care a fost construita in conectorul FDDI. Conectorul FDDI este un conector duplex multimodal proiectat de ANSI si este utilizat in retelele FDDI. Conectorii FDDI sunt in general utilizati pentru conectarea echipamentului de la o priza de perete, dar restul retelei va avea conectori ST sau SC.
  5. Conector ESCON: numele conectorilor provine de la aplicatia lor originala, respectiv conexiunea sistemului de intreprindere IBM (ESCON) pentru calculatoarele mainframe. Conectorii ESCON sunt asemanatori conectorilor FDDI, dar contin un invelis retractabil in loc de un invelis fix. Conectorii ESCON au doua ferite ceramice de 2,55 mm si un design robust de reducere a tensiunii.

CONECTORI DE FIBRA OPTICA CU FACTOR DE FORMA MIC:

Incepand cu anii ’90, au fost dezvoltati mai multi conectori de fibra optica cu factor de forma mic, pentru a satisface cererea de dispozitive care sa se potriveasca in spatii inguste si sa permita o ambalare mai densa a conexiunilor. Unele sunt versiuni miniaturizate ale unor conectori mai vechi, construite in jurul unei bucse de 1,25 mm, in locul bucsei clasice de 2,5 mm utilizata in cazul conectorilor ST, SC si FC. Altii se bazeaza pe versiuni mai mici ale virolelor de tip MT pentru conexiuni cu mai multe fibre sau pe alte modele complet noi. Cele mai multe au un design de tip „push-and-latch” care se adapteaza cu usurinta la conectorii duplex.

  1. Conector LC – simplex si duplex – push and latch – ferula de 1,25 mm. Disponibil in varianta monomodala si multimodala. La exterior, conectorii LC seamana cu o mufa telefonica standard RJ45. In interior, seamana cu o versiune miniaturala a conectorului SC. Conectorii LC utilizeaza o virola ceramica (zirconiu) de 1,25 mm in locul celei de 2,5 mm. Conectorii LC sunt licentiati de Lucent si incorporeaza un design de tip „push-and-latch”, care asigura o stabilitate la rezistenta la tragere in monturile de rack ale sistemului. Preferat pentru aplicatii monomodale.
  2. Conector MU – simplex, duplex – cu fixare rapida, ghint de 1,25 mm. Conectorii si adaptorii MU au fost dezvoltati de NTT si au mecanism push-pull. Se numesc „mini SC” si sunt mai populari in Japonia. Printre aplicatii se numara comunicatiile de date de mare viteza, retelele de voce, telecomunicatiile si multiplexarea densa a diviziunii in lungime de unda (DWDM). Conectorii MU sunt, de asemenea, utilizati in conexiuni optice multiple si ca mecanism de autoretentie in aplicatiile backplane.
  3. Conectorul E2000. Ferula de 1,25 mm, mecanism de insertie. Denumit si conector LX.5. Disponibil in varianta monomodala si multimodala. La exterior, un conector E2000 arata ca un conector SC in miniatura. Conectorul este usor de instalat, cu un mecanism de blocare de tip push-pull, care face clic atunci cand este complet introdus. Dispune de un obturator cu arc, care protejeaza complet ferula de praf si zgarieturi. Obturatorul se inchide automat atunci cand conectorul este dezactivat, blocand impuritatile care ar putea duce ulterior la defectarea retelei si blocand razele laser potential daunatoare. Atunci cand este conectat la adaptor, obturatorul se deschide automat.
  4. Conector MT-RJ, numai duplex, numai multimodal. Nu include bucsa de 1,25 mm, ci mai degraba un model de bucsa cu doua fibre, derivat din MT.  Dimensiunea totala este aproximativ aceeasi cu cea a unui conector RJ45. Conectorul MT-RJ este derivat din designul de ferula MT. Acesta are o virola miniaturala cu doua fibre, cu doi pini de ghidare paraleli cu fibrele din exterior. Acele ace de ghidare aliniaza cu precizie virolele atunci cand se cupleaza doi conectori MT-RJ. Conectorii MT-RJ sunt conceputi cu polaritate masculin-feminin, ceea ce inseamna ca un conector MT-RJ masculin are doi pini de ghidare, iar conectorul MT-RJ feminin are in schimb doua gauri. Conectorii MT-RJ sunt utilizati in sistemele de comunicatii in interiorul cladirii. Deoarece sunt conceputi ca prize si mufe, ca si conectorii telefonici RJ-45, adaptoarele pot fi utilizate cu unele modele, dar nu sunt necesare pentru toate.
  5. Conector VF-45 (3M Volition), numai duplex. Nu exista niciun fel de ferula. Versiuni cu fisa si jack. VF-45 (3M Volition) este proiectat de 3M. VF-45 are un design cu fisa si mufa, fara a fi nevoie de adaptoare. Stecherul VF-45 se introduce in mufa (jack) la un unghi de 45 de grade, presand o pereche de fibre in canelurile in V din interiorul mufei. Acest design elimina nevoia de ghidoane scumpe, reducand astfel costurile conectorilor.
  6. Conector Opti-Jack. Numai duplex. Ferula de 2,5 mm. Versiunea cu mufa si jack. Conectorul Opti-Jack este o versiune a designului de conector Fiber Jack de la Panduit Corporation, care ofera o fisa si o mufa cu blocare prin decuplare pentru o pereche de cabluri de fibra optica. Acesta permite conectarea si scoaterea rapida a fibrelor intr-o maniera similara cu cea a conectorilor RJ-45. Este proiectat in jurul a doua ferite de tip ST de 2,5 mm intr-un pachet de dimensiunea unui RJ-45.

Fiber Jack este un conector duplex pentru fibre optice standardizat de TIA / Telecommunications Industry Association (FOCIS-6). Fiber Jack permite ca doua fibre sa se imperecheze intr-un conector de tip „snap-lock”, similar ca dimensiune si confort cu un conector RJ-45.

CONECTORI DE FIBRA CU PANGLICA (CONECTORI DE FIBRE MULTIPLE, 4~12 FIBRE). 

Sunt disponibili in monomod si multimodal

  1. Conector MTP si MPO – conectori de fibra cu panglica compatibila pe baza de ferula MT, care permit conexiuni rapide si fiabile pentru pana la 12 fibre. Acestea sunt destinate instalatiilor care necesita numeroase conexiuni de fibre. Pana la 12 fibre dintr-o panglica sunt decupate pana la o placa de 125um si introduse in caneluri paralele distantate la 250um. Ferula include, de asemenea, doua gauri cu diametrul de 0,7 mm, care se desfasoara paralel cu fibrele pe partea exterioara a ferulei. Aceste doua orificii contin ace de ghidare metalice de precizie, care aliniaza fibrele cu tolerante stricte.

ALTE TIPURI:

  1. Conector SMA 905 si SMA 906 . Doar simplex. Numai multimodal. Conectorii SMA 905 si 906 utilizeaza conexiuni filetate si sunt ideali pentru aplicatii militare, datorita cuplarii multimodale cu costuri reduse. Conectorii multimodali SMA 905 si SMA 906 sunt disponibili cu ferite din aliaj inoxidabil sau otel inoxidabil. Ferula din aliaj inoxidabil poate fi gaurita de la 125um la 1550um pentru a accepta fibre de diferite dimensiuni.
  2. Conector biconic. Doar simplex. Disponibil in varianta monomodala si multimodala. Acestia prezinta o virola in forma de con, care ajuta la alinierea fibrelor optice la interfata de conectare. Designul lor robust ii face sa fie foarte potriviti pentru aplicatiile militare cu fibre optice.
  3. Conector D4. Ferula de 2,5 mm. Cu surub. Doar simplex. Conectorii D4 sunt confectionati dintr-o virola din ceramica (zirconiu) cu diametrul de 2,5 mm pentru durabilitate. Au un sistem de montare cu filet de inalta performanta si un corp cu cheie pentru repetabilitate si intermetabilitate.

CONECTORI DE FIBRA OPTICA CU MONTAJ RAPID

Acest tip de conectori sunt, in prezent, printre cei mai utilizati, datorita gamei extinse de avantaje:

  • Terminatie mecanica de precizie
  • Rapizi si usor de instalat (mai putin de un minut)
  • Fara lustruire, polimerizare epoxidica, consumabile
  • Fara unelte brevetate
  • Conexiune cu pierderi de insertie reduse
  • Folosesc tehnologii dovedite de caneluri in V turnate
  • Versiunile LC si SC permit verificarea continuitatii optice prin utilizarea unui dispozitiv de localizare vizuala a defectiunilor

Iata si cateva exemple dintre cele mai uzuale: Conector fibra optica SC rapid Ultimode ESC925T-UPC – Ultimode Fast, Conector fibra optica SC/APC rapid Ultimode ESC925T-APC – Ultimode Fast.

Conectorii rapizi sunt destinati montarii rapide si simple pe cabluri de fibra optica. Acestia constituie o alternativa la utilizarea pigtailurilor sau a conectorilor SoC (Splice on Connector), care necesita un splicer pentru montare. Aceasta solutie este ideala pentru sistemele de supraveghere, LAN si FTTH in care mentinerea unei atenuari per conexiune de sub 0,1 dB nu este esentiala pentru functionarea sau predarea sistemului. Atenuarea efectiva a conectorilor rapizi de 0,25 – 0,5 dB nu este o problema pentru conexiunile de punct la punct, de la camera la switch, de la conexiunile media convertor la switch si asa mai departe.

In comparatie cu imbinarea tipica cu pigtailuri, avantajul cheie al acestei solutii este ca nu necesita o cutie pentru protectia splice-ului sau cupla si patchcord. Acest lucru economiseste atat timp pentru realizarea conexiunii, cat si bani (costul unui conector este redus fata de cumpararea de accesorii precum coada, protectie de imbinare, cutie de imbinare, adaptor, cablu patch). Din acest motiv, conectorii de asamblare rapida sunt utilizati cel mai frecvent pentru conectarea abonatilor FTTH sau in sistemele CCTV, unde spatiul limitat in cutiile de conversie media impiedica instalarea cutiilor de fibra optica.

De obicei, conectorii cu asamblare rapida sunt folositi pentru cabluri cu o singura fibra sau multi-fibre, dar folosind doar o singura fibra (250 ?m diametru). Puteti utiliza mai multi conectori pe mai multe fibre dintr-un singur cablu, dar fibrele trebuie sa fie cu manta cu diametru de 900 ?m. Nu este recomandata utilizarea unor conectori de asamblare rapida pe mai multe fibre de 250 ?m.

(P) In magazinul online Ethercom.ro gasiti tot ce aveti nevoie in materie de cabluri de fibra optica, echipamente si accesorii pentru un montaj rapid: https://ethercom.ro/7-fibra-optica Si beneficiati de consultanta de specialitate in alegerea produselor.