Nu ai experienta dar totusi ai nevoie de un job si nu stii cum sa procedezi? De obicei joburile disponibile pentru cei fara experienta sunt promoter, agent vanzari, operator sondaje, operator facturare sau operator call center (pentru vorbitorii de limbi straine). Totusi chiar si pentru acestea trebuie sa stii sa „te vinzi”! Respecta pasii de mai jos si sansele tale or sa creasca imediat!
1. Obiective clare si concise
EXTREM CRUCIAL este sa dovedesti ca ai un obiectiv sau o serie de obiective conexe clare si bine stabilite, ca stii unde vrei sa ajungi sau ca macar faci eforturi sa afli catre ce te indrepti. In plus, din discursul tau in CV si la interviu trebuie sa reiasa preocuparea pentru viitoarea cariera, mai degraba decat sa vorbesti despre trecut. Cu atat mai mult iti va fi de folos aceasta abordare cu cat experienta anterioara este un minus pentru tine.
2. Ofera potential, in locul experientei
Ideea este sa scoti in fata in CV si la interviuri potentialul tau de a deveni foarte bun in domeniul respectiv. Acest potential este dat de calitati precum:
– Abilitati naturale pentru domeniul respectiv;
– Motivatie clara pentru domeniu;
– Abilitatea de a invata si progresa rapid;
– Capacitatea de a comunica si lucra bine intr-o echipa;
– Loialitate, integritate, initiativa si determinare.
3. Mare atentie la livrarea mesajului
Cantitatea de cuvinte pe care le folosesti si calitatea lor conteaza mult. Comunica-ti ideile intr-o varianta mai degraba scurta decat intr-una formala, inflorita, de dragul conversatiei. Angajatorii apreciaza o minte structurata, pe care, concret, ei o regasesc intr-o comunicare la obiect. Maniera ta de prezentare a ideilor ar fi bine sa fie una organizata, fara abateri irelevante de la informatiile pe care angajatorii doresc sa le auda.
4. Foloseste-ti relatiile in domeniul business
Nu vorbim de proverbialele „pile” aici. Oamenii care au obtinut cele mai bune joburi fara a avea deloc experienta in domeniu sunt aceia pe care angajatorul ii cunostea deja si stia ca au potential. Astfel, cand un job interesant a devenit disponibil, angajatorul s-a gandit in primul rand la ei si le-a propus un interviu. Concret, asta inseamna sa mergi la evenimente de business, sa cunosti oameni din industria care te intereseaza, sa dai sansa potentialilor angajatori sa te cunoasca chiar inainte de a avea un job disponibil.
5. Schimba-ti domeniul de activitate chiar in interiorul aceleiasi companii
Destul de multe firme obisnuiesc sa recruteaze pentru anumite joburi entry-level din personalul deja existent. De exemplu, recruteaza pentru joburi de PR sau resurse umane oameni cu potential din departamentele de vanzari sau customer service. Asta inseamna ca poti sa ai acces la joburile respective fara experienta in domeniu, insa doar daca lucrezi deja in companie, intr-un alt departament.
In concluzie: nu este cel mai usor lucru din lume sa dobandesti un job fara experienta intr-un domeniu la mare cautare cand tot ce stii despre el este din carti. Noi iti garantam ca este absolut posibil. Foloseste strategiile adecvate, invata sa te vinzi, fii perseverent, si vei deveni una din persoanele care reuseste acest lucru. Oportunitatile nu vor intarzia sa bata la usa!