Exista oameni obisnuiti, care se simt coplesiti de volumul mare de obligatii pe care le au de indeplinit si de intervalul scurt de timp de care dispun pentru realizarea acestora. Dar exista si o categorie mai aparte de oameni care sunt in mod constant coplesiti, deoarece, chiar si atunci când au suficient timp la dispozitie, nu il folosesc pana nu e prea tarziu. Acest tip de oameni au tot timpul tendinta de a crea probleme din nimic, fiind insotiti ed sentimente de jena si regret.
Cateva sfaturi pentru a scapa de procrastinare
- Concentreaza-te la ceea ce ai de facut. Prima idee cu care trebuie sa te obisnuiesti este ca toate lucrurile pe care trebuie sa le faci trebuie tratate in mod individual. Atunci cand ai de indeplinit o sarcina nu mai conteaza nimic altceva. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ai un program bine stabilit, cu termeni limita. Dar trebuie sa intelegi ca, pe intervalul de timp acordat realizarii unui lucru, este necesar sa te concentrezi doar la ceea ce ai de facut.
- Nu pierde din vedere lucrurile esentiale. Cel mai dificil moment este cand te apuci de lucru. Intotdeauna exista un interval de timp in care te misti mai greu, dar aceasta etapa contraproductiva trebuie depasita cat mai repede cu putinta. Stabilirea unui scop clar si a unei strategii de lucru clare te pot ajuta sa intri repede in ritm. De asemeni, te poti folosi de o serie de actiuni concrete, contacteaza un coleg de echipa sau noteaza pe o foaie de hartie o lista de prioritati.
- Actioneaza. In momentul in care incepi sa actionezi in mod concret asupra dificultatilor ce apar in realizarea unei sarcini, poti fi sigur ca rezultatele vor aparea foarte curand. Unii oameni sunt pesimisti si evita sa se implice din frica fata de un eventual esec. Acestia atribuie, de multe ori, o dificultate exagerata lucrurlor pe care le au de facut. Dar odata ce actionezi, vei vedea cum totul devine dintr-o data foarte simplu.
- Nu folosi pretexte nefondate. Daca momentul actiunii concrete este evitat, atunci procesul de amanare reporneste. Daca te opresti din lucru la cel mai mic obstacol, vei intra din nou intr-o stare neproductiva. Oamenii folosesc ca pretext alte sarcini pe care le au, pentru a abandona sarcina curenta. Acesta este un lucru pe care ar trebui sa il eviti cu orice pret.
- Intelegerea modului de lucru. Cresterea anxietatii este de multe ori asociata cu intelegerea gresita a modului de indepiinire a unei sarcini. Procesul de lucru la o anumita sarcina este, in sine, alcatuit din mai multe sarcini mai mici, cum ar fi telefoane, formulare sau conversatii. Asa ca incearca sa tratezi cu calm si concentrare fiecare lucru in parte.