Cum sa-ti controlezi toanele

Cum sa-ti controlezi toanele

Toanele reprezinta schimbarile frecvente, bruste si radicale ale starilor emotionale. Acestea pot fi foarte distructive la locul de munca, mai ales daca persoana care le are ocupa o pozitie de conducere. Toanele pot perturba ritmul de lucru si pot afecta continuitatea activitatilor. Intr-o anumita masura, cu totii avem toane, iar pentru a le stapani este nevoie de o „sanatate” emotionala si de abilitatea de a ne gestiona starile de spirit.

Cateva sfaturi pentru cei ce vor sa-si controleze toanele

  • Gandeste-te la impactul pe care il are comportamentul tau. In ceea ce priveste atitudinea si comportamentul tau, obiectivul principal este sa castigi respectul oamenilor cu care lucrezi si sa oferi un exemplu de urmat. Daca simti ca esti pe cale sa intri intr-o stare emotionala neplacuta, amintesteti ca esti tot  timpul privit de ceilalti si ca actiunile tale vorbesc mai tare decat cuvintele.
  • Comunica deschis. Comunica in mod deschis si autentic si creaza in jurul tau un mediu de lucru care incurajeaza si pe altii sa se comporte la fel. Intotdeauna trateaza comunicarea ca un dialog intre doua sau mai multe parti si nu ca un monolog sau ca un discurs al tau in fata celorlalti.
  • Creeaza o cultura a companiei. Daca te afli intr-o pozitie de conducere, vei avea nevoie sa creezi o „cultura” a companiei, care sa reprezinte spiritul de lucru al angajatilor. Construieste, asadar, un mediu de lucru ce promoveaza autoperfectionarea continua, care celebreaza inovatia si incurajeaza oamenii sa invete unii de la altii. Daca lasi emotiile sa predomine la locul de munca, mediul poate deveni instabil si chiar nesigur.
  • Fii coerent si previzibil. Atunci cand esti coerent, atat in cuvinte cat si in comportamentul si actiunile tale, vei oferi celorlalti motive sa aiba incredere in tine. Oamenii vor sti intotdeauna care este pozitia ta si nu vor ezita sa-si spuna opiniile in fata ta sau sa admita ca au gresit.
  • Pastreazati concentrarea. Indiferent de pozitia pe care o ai, este intotdeauna important sa nu iti pierzi concentrarea asupra oamenilor, a rezultatelor si mai ales asupra obiectivelor ce trebuie atinse. Starile emotionale intense si schimbatoare creaza haos te pot distrage de la a duce lucrurile la bun sfarsit.
  • Alege partea buna a lucrurilor. Optimismul, entuziasmul, si respectul sunt cu siguranta contagioase, dar la fel sunt si pesimismul, apatia, si dispretul. Asa ca alege sa vii la munca bine dispus, sa lucrezi intr-un mod productiv si sa dai dovada de perseverenta si seriozitate.