In 2025, designul biofilic va fi o componenta esentiala in amenajarea spatiilor de lucru. Intr-o lume post-pandemica, in care bunastarea angajatilor este prioritara, companiile isi indreapta atentia catre solutii care conecteaza oamenii cu natura. De la pereti acoperiti cu plante si lumina naturala, pana la mobilier si accesorii in culori inspirate din natura, designul biofilic nu doar imbunatateste productivitatea si creativitatea, ci reduce stresul, anxietatea, iritabilitatea si creeaza un mediu de lucru armonios.
Despre Biofilie
Conceptul de biofilie a fost introdus de biologul si naturalistul american Edward O. Wilson. Acesta descrie biofilia ca fiind nevoia naturala a omului de a se conecta cu viata si natura.
Desi unii ar putea asocia biofilia doar cu prezenta catorva plante intr-un birou, in realitate, inseamna mult mai mult. Elemente biofile sunt toate acele caracteristici care reflecta si evoca frumusetea naturii, cum ar fi peretii acoperiti cu vegetatie, fantanile de interior, lumina naturala, sau tablourile cu natura. Aceste elemente pot aduce in spatiile interioare efectele benefice ale naturii, oferind calm, inspiratie si energie pozitiva.
Ca specie, ne-am adaptat de-a lungul timpului, evoluand in functie de schimbarile climatice si de mediul in continua transformare. Chiar si dupa migrarea spre spatii urbane, pastram instinctul de a ne conecta cu natura si cu ecosistemul din care facem parte.
Din pacate, am devenit tot mai deconectati de natura, fiind adesea izolati in spatii de lucru sterile, unde verdeata si chiar lumina naturala lipsesc. Aceasta ruptura de mediul natural a avut consecinte negative atat fizice, cat si psihologice asupra angajatilor.
Beneficiile designului biofilic la birou
Studiile arata ca prezenta plantelor in spatiile de birou contribuie la reducerea stresului, anxietatii si oboselii, in timp ce stimuleaza productivitatea.
In plus, lumina naturala joaca un rol surprinzator de important in cresterea productivitatii angajatilor, deoarece stimuleaza crearea de melatonina, un hormon care regleaza ciclurile somn-veghe si, prin urmare, face o diferenta pozitiva asupra nivelurilor lor de energie.
Cum poti aduce natura in biroul tau?
Plantele suspendate de tavan, rafturile cu ghivece cu flori, fantanile decorative, peretii vii verzi, terariile cu plante exotice sau cu reptile, acvaterariile, gradinile interioare sunt cateva elemente cu care poti crea un punct focal vizual si un colt de relaxare la locul de munca.
Alterneaza peretii albi traditionali cu tapet cu modele florale, opteaza pentru podele din lemn si, daca spatiul nu are parte de prea multa lumina naturala, alege o lumina artificiala calda.
Imagineaza-ti cum ar fi sa lucrezi intr-un spatiu open-space in care, in locul unui perete obisnuit, un terariu din sticla transparenta separa zonele de lucru. In interiorul sau, un mic ecosistem prinde viata, cu plante luxuriante si flori exotice care se dezvolta armonios.
De fiecare data cand iti ridici privirea de la monitor, verdele intens al frunzelor si culorile vibrante ale florilor tropicale iti capteaza atentia. Atmosfera devine mai linistita, iar tu simti cum tensiunea din corp scade, respiratia incetineste si mintea parca se goleste de gandurile repetitive. Te-ai deconectat complet de stresul taskurilor, iar senzatia de relaxare si revigorare se instaleaza, ajutandu-te sa te reconectezi la tine chiar in mijlocul agitatiei biroului.
Sau imagineaza-ti cum ar fi sa-ti bei cafeaua dimineata in timp ce admiri o gradina verticala tropicala, transpusa intr-un terariu automatizat de mari dimensiuni. Inceputul fiecarei zile de lucru va fi plin de energie si optimism.
Un terariu cu plante, pe langa aspectul estetic spectaculos, instagramabil, stimuleaza relaxarea, starea de bine si productivitatea angajatilor.
Terariile din imaginile de mai sus sunt realizate de echipa Touch Design. Sunt terarii care se auto-sustin, lumina si umiditatea fiind programate si monitorizate printr-o aplicatie. Terariile sunt personalizate, pentru a se potrivi perfect cu designul si dimensiunile biroului, precum si cu preferintele voastre. Poti alege intre diverse forme si dimensiuni, poti selecta plantele tropicale preferate. Mai mult, terariile pot fi construite pentru a integra mici cascade sau acvarii. Specialistii Touch Nature Design construiesc de la A la Z terariile cu plante si se ocupa de tot procesul – de la design, la implementare si mentenanta.
De asemenea, poti amenaja un colt verde in birou, cu mai multe ghivece de plante si flori, iar angajatii se pot implica in ingrijirea acestora. Aceasta activitate le ofera ocazia de a socializa si de a se relaxa in timpul pauzelor. O idee pe cat de simpla, pe-atat de benefica pentru starea de bine a angajatilor.
Birourile cu design modern, minimalist, desi sunt apreciate pentru aspectul lor ordonat si curat, pot genera o senzatie de detasare, sterilitate si de alienare, ceea ce poate accentua stresul si anxietatea la locul de munca.
Incepe chiar astazi sa aduci elemente naturale in interiorul biroului tau!