Despre CORONAVIRUS (Covid-19) – Informatii verificate / din surse sigure

Despre CORONAVIRUS (Covid-19) – Informatii verificate / din surse sigure

Update 12 martie 2020

COVID-19, numit anterior 2019-nCoV, a fost identificat in China la sfarsitul anului 2019 si este o noua tulpina de coronavirus care nu a fost cunoscuta anterior la om.

Cate cazuri confirmate exista? Cate decese cauzate de coronavirus au fost raportate?

47 cazuri de coronavirus confirmate in România in data de 11 martie 2020.

In perioada 31 decembrie 2019 –  11 martie 2020, au fost raportate 118 619 de cazuri de COVID-19 in lumea intreaga si 4 292 de decese la nivel mondial.

Actualizare situatie 12 martie 2020, ora 8:00 CET, conform ECDC

  •  118 619 de cazuri la nivel mondial;dintre care in China 80 908,
  • 4 292 de decese la nivel mondial dintre care 711 in tari din Uniunea Europeana, in Marea Britanie, Elvetia, San Marino, Monaco si Andora.

Pana la data de 11 martie 2020, cele mai multe decese au fost raportate in :

  • China: 3161 de decese 
  • Italia (631)
  • Iran (291 decese)
  • Coreea de Sud (60 decese)
  • Spania (35 decese)
  • Franta (33 decese)

 Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pe 11 martie pandemie de coronavirus. Pandemia reprezinta raspandirea unei boli la nivel global. 

Simptomele Coronavirus. Ce boli provoaca coronavirusurile?

Conform Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, afiliat Uniunii Europene (European Centre for Disease Prevention and Control / ECDC), la om, coronavirusurile infecteaza in principal tractul respirator superior si gastro-intestinal.

Deseori rezulta infectii ale tractului respirator superior: raceli simple, care provoaca boli usoare, de obicei de durata scurta, precum rinita, tusea, durerile in gat si febra.

Ocazional, virusurile sunt capabile sa provoace infectii mai serioase ale tractului respirator la om, precum pneumonie; acest lucru este mai probabil la persoanele imunocompromise (sistem imunitar scazut), la persoanele cu boli cardiopulmonare, precum si la varstnici si copii mici.

Doar foarte rar coronavirusurile cauzeaza boli severe, precum sindromul respirator acut sever.

Cum se transmite coronavirusul?

Perioada de incubatie pentru COVID-19 (adica timpul dintre expunerea la virus si debutul simptomelor) este estimata in prezent la 5 -7  zile, variind pana la 14 zile.

La om, transmiterea coronavirusurilor intre un individ infectat si indivizi sanatosi poate aparea prin secretii respiratorii.

Acest lucru se poate intampla fie direct prin picaturi de la tuse sau stranut, fie indirect prin atingerea obiectelor sau suprafetelor contaminate, precum si prin contact strans, cum ar fi atingerea sau strangerea mainilor.

Ce masuri pot lua impotriva contractarii coronavirusului?

In prezent, nu exista vaccinuri sau tratamente specifice pentru coronavirusuri.

Prin urmare, pentru a reduce riscul si a preveni raspandirea infectiilor, o simpla masura preventiva este o igiena buna:

  • spalarea mainilor;
  • evitarea atingerii ochilor, gurii si nasului;
  • atunci cand vrem sa scuipam, sa tusim, sa ne suflam nasul, o facem folosind servetele de unica folosinta, pe care le aruncam in recipiente inchise ;
  • evitarea contactului cu persoanele bolnave.

Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, studiile experimentale sugereaza ca igiena mainilor poate reduce virusurile de pe maini. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice suficiente pentru a sprijini eficacitatea igienei mainilor in reducerea transmiterii gripei si bolilor infectioase. Igiena mainilor este o interventie importanta pentru a reduce riscul altor boli infectioase comune; prin urmare, ar trebui recomandata in orice moment.

Tot Organizatia Mondiala a Sanatatii ne atrage atentie ca NU exista dovezi privind eficacitatea mastilor de fata / mastilor chirurgicale in timpul epidemiilor de gripa si pandemiilor. Cu toate acestea, mastile chirugicale pot fi recomandate persoanelor bolnave, in speranta ca acestea vor diminua transmiterea.

Aerisirea frecventa, curatarea suprafetelor si obiectelor cu produse antibacteriene sau cu alcool sunt recomandate, desi, iarasi, NU exista dovezi care sa sustina ca aceste metode sunt eficiente in reducerea transmiterii virusurilor respiratorii.

Se recomanda izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor bolnave in timpul tuturor epidemiilor de gripa si a pandemiilor, cu exceptia persoanelor care trebuie sa solicite asistenta medicala. Durata de izolare depinde de severitatea bolii (de obicei intre 5 si 7 zile) pana la disparitia simptomelor majore.

Evitarea aglomerarii in timpul epidemiilor si pandemiilor moderate si severe este recomandata.

 Departamentul pentru Situatii de Urgenta a emis in data de 11 martie 2020, o serie d e15 recomandari privind conduita sociala responsabila in prevenirea raspandirii coronavirus.

 

Exista un tratament pentru COVID-19?

Nu exista un tratament specific pentru aceasta boala, astfel incat abordarea utilizata pentru tratarea pacientilor cu infectii legate de coronavirus este tratarea simptomelor clinice (de exemplu, febra). ingrijirea de sustinere (de exemplu, terapia si monitorizarea de sustinere, oxigenoterapia, medicamente antivirale) poate fi extrem de eficienta pentru cei infectati. Se incearca dezvoltarea unui vaccin, dar inca nu au aparut informatii.

Mituri despre Covid-19 demontate de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii)

  • Aparatele profesioniste de uscat mainile care se gasesc in baile publice NU omoara noul COVID-19, chiar daca sunt folosite si timp de 30 de secunde.
  • Frigul NU ucide virusul.
  • Antibioticele sunt eficiente impotriva bacteriilor, NU si impotriva virusurilor, precum COVID-19.
  • Desi spalarea cailor nazale in mod regulat cu solutie salina poate accelera recuperarea dupa o raceala obisnuita, nu s-a dovedit ca previne infectiile respiratorii.
  • Usturoiul este un aliment sanatos si poate avea proprietati antimicrobiene, dar NU s-a demonstrat ca te poate proteja de noul virus. (via digi24.ro).

 

Surse:

  • https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/329438/9789241516839-eng.pdf?ua=1
  • https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_20_307
  • https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases
  • https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/cocaina-imunizeaza-tantarii-transmit-coronavirusul-mituri-despre-covid-19-dezmintite-de-oms-1266510