Potrivit Tabloului de bord privind IMM-urile si drepturile de proprietate intelectuala publicat de EUIPO, 1 din 4 IMM-uri din Europa sustine ca a suferit din cauza unei incalcari a drepturilor de proprietate intelectuala, procentul atingand 19,5 % doar in Romania.
Intreprinderile care detin drepturi de proprietate intelectuala, precum marci sau brevete, au raportat pierderi ale cifrei de afaceri (33 %), afectarea reputatiei lor (27 %) si pierderea avantajului competitiv (15 %), din cauza incalcarii drepturilor lor.
In prezent, mai putin de 9 % dintre toate IMM-urile din UE detin drepturi de proprietate intelectuala inregistrate.
Insa pentru cele care pun pret pe PI, diferentele sunt majore: IMM-urile care detin DPI, cum ar fi brevete, desene/ modele industriale sau marci, au un venit cu 68 % mai ridicat per angajat decat cele care nu detin DPI, iar angajatii lor castiga salarii mai mari.
Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala genereaza daune considerabile si economiei UE: in economia legitima se pierd anual vanzari in valoare 83 miliarde de euro in 11 sectoare-cheie vulnerabile in special la contrafacere, in plus fata de pierderile de taxe si de contributii de asigurari sociale in valoare de 15 miliarde de euro si se estimeaza ca se pierd 670 000 de locuri de munca anual in UE in sectoarele respective, din cauza contrafacerii.
Consumatorilor le este greu sa deosebeasca produsele originale de cele falsificate, in special in mediul online. In general, 1 din 3 persoane (iar in unele tari, chiar una din doua) si, in medie, aproape 1 din 10 europeni (9 %) au sustinut ca au fost indusi in eroare in ceea ce priveste achizitionarea de produse contrafacute.
Romania (16 %) a inregistrat a doua cea mai mare proportie de consumatori inselati, in urma Bulgariei (19 %) si inaintea Ungariei (15 %). In schimb, Suedia (2 %) si Danemarca (3 %) prezinta cele mai mici cifre din UE.
