Elemente esentiale pentru o sedinta eficienta

Elemente esentiale pentru o sedinta eficienta

O sedinta eficienta nu implica doar o buna organizare si structurare, ci si o comunicare eficienta.

Pentru a organiza eficient o sedinta, ar trebui sa urmati urmatorii pasi:

 • Definiti scopul si obiectivele sedintei. Este important sa stiti care este motivul pentru care tineti sedinta, ce anume doriti sa realizati prin aceasta si care sunt obiectivele specifice pe care doriti sa le atingeti.
 • Invitati persoanele relevante. Asigurati-va ca ii invitati pe toti cei care trebuie sa fie prezenti la sedinta si ca le transmiteti detaliile necesare (cum ar fi data, locatia si durata estimata a sedintei).
 • Creati o lista de subiecte de discutie.  Identificati toate subiectele care trebuie abordate in cadrul sedintei si creati o lista ordonata a acestora.
 • Fixati o data si o ora potrivite. Asigurati-va ca toata lumea invitata va putea participa la sedinta la data si ora stabilite.
 • Inainte de sedinta, trimiteti un e-mail tuturor participantilor cu agenda si un rezumat al subiectelor care vor fi discutate.
 • Incepeti si finalizati la timp. Asigurati-va ca incepeti sedinta la ora stabilita si ca finalizati la timp, astfel incat sa puteti respecta programul tuturor participantilor.
 • Este important sa tineti o evidenta a discutiilor care au avut loc la sedinta, precum si a deciziilor luate, pentru a putea face referire la ele ulterior.
 • Asigurati-va ca toti participantii sunt implicati. Incercati sa implicati toti participantii in discutii, astfel incat sa puteti beneficia de perspective diferite si sa luati decizii bazate pe informatii complete.

Cum sa comunicati eficient cu colegii de munca / angajatii in timpul sedintei

 Iata cateva sfaturi pentru a comunica eficient cu angajatii:

 • Folositi un limbaj clar si simplu. Evitati termenii tehnici sau jargonul specific industriei dvs., pentru a fi mai usor pentru colegi/ angajati sa inteleaga mesajul dvs.
 • Asigurati-va ca sunteti intotdeauna deschis la intrebari si la feedback. Daca angajatii /colegii vor sa stie mai multe sau au idei pe care doresc sa le impartaseasca, asigurati-va ca sunteti disponibil sa le ascultati si sa le raspundeti.
 • Facilitati o comunicare ulterioara prin intermediul diferitelor canale. Unii angajati pot prefera sa comunice prin e-mail, in timp ce altii pot prefera sa discute fata in fata. Asigurati-va ca aveti mai multe optiuni disponibile pentru angajati, astfel incat sa poata alege cea mai convenabila pentru ei.
 • Pastrati-va calmul. Chiar daca situatia devine stresanta, incercati sa va pastrati calmul si sa va concentrati asupra rezolvarii problemelor in mod eficient.
 • Ascultati-i pe colegi/angajati. Asigurati-va ca le acordati atentie atunci cand au ceva de spus si ca le acordati suficient timp pentru a se exprima. Si asigurati-va ca ati inteles ce vor sa transmita inainte de a le raspunde.

Acestea sunt elementele esentiale pentru o sedinta eficienta. Inainte de a trece la alte lucruri complexe sau la tehnici elevate de comunicare si organizare, este important sa intelegeti ca fara aceste elemente de baza nu veti obtine rezultatele dorite. De multe ori, „less is more”. De multe ori, e nevoie de o abordare „back to basics”.