Etape esentiale pentru atingerea unui obiectiv

Etape esentiale pentru atingerea unui obiectiv

Suntem obinuiti sa credem ca succesul se poate atinge doar printr-o vointa de fier si un efort supraomenesc. Insa aceasta abordare, chiar daca este valabila in unele cazuri, constituie mai mult o exceptie decat o regula. Mai mult decat atat, depunerea unui efort care este peste capacitatile tale poate deveni intr-un timp foarte scurt o piedica in calea succesului tau si nu un pas inainte. Cel mai sigur mod de a atinge succesul, nu neaparat cel mai rapid, este sa faci cate putin in fiecare zi. Astfel te vei obisnui sa fii persistent si vei obtine rezultate durabile.

Care sunt etapele esentiale pentru atingerea unui obiectiv?

  • Stabilirea obiectivului. Aceasta este probabil cea mai usoara etapa, deoarece tot ce trebuie sa faci este sa alegi un ideal pe care vrei sa-l atingi sau un proiect pe care iti propui sa-l duci la bun sfarsit. Cu totii putem face asta. Singura dificultate poate interveni atunci cand nu ai un ideal sau cand ai prea multe variante din care esti nevoit sa alegi. Cel mai simplu mod de a rezolva aceasta situatie este sa te intrebi „Care este lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult?” si sa te opresti la primul lucru care-ti trece prin minte. Simplu, nu?
  • Stabilirea unui deadline rezonabil. In aceasta afirmatie, cuvantul cheie este „rezonabil”. Si asta pentru ca de multe ori, cand suntem hotarati sa facem un lucru, avem tendinta de a exagera cu termenii limita. Urmarirea cat mai fidela a unui plan stabilit in prealabil este esentiala pentru finalizarea oricarui proiect, de aceea este important sa ai capacitatea de a estima cat mai corect in cat timp esti capabila sa duci o sarcina la bun sfarsit.
  • Probleme mari vs probleme mici. Una dintre cele mai eficiente strategii de rezolvare a unei probleme grele este sa o imparti in mai multe probleme mai usoare. Acelasi lucru este valabil si pentru atingerea unui obiectiv. Incearca sa imparti parcurgerea unui obiectiv mare in etape si fiecare etapa sa aiba obiectivul sau mai mic. Astfel, fiecare lucru ti se va parea mult mai usor de realizat.
  • Incepe lucrul. Odata ce ti-ai facut un plan de atac, urmatorul pas este sa-ti pui intrebarea „Cand pot sa incep lucrul?”. Aparent aceasta este o intrebare banala, mai ales in ochii unei persoane hotarate sa treaca peste cadavre pentru a-si atinge obiectivul. Dar nu e chiar asa usor. Momentul demararii unui proiect poate fi conditionat de multe lucruri, cum ar fi resursele disponibile si procurarea acesora sau sincronizarea cu celelelte parti implicate in proiect.
  • Ramai la inaltime. Odata ce ai reusit sa ridici avionul de la sol, trebuie sa stii si cum sa ramai la inaltime. Este usor sa incepi un lucru, mai greu e sa te tii de el. Principala cauza datorita careia unii oameni renunta exact in mijlocul actiunii o reprezinta fie incapacitatea de a face fata unei rutine, fie rezistenta diminuata la stres. Asa ca obisnuieste-te sa nu renunti la obictivul pe care ti l-ai propus, indiferent de dificultati.