Proiectul Smart River Cluster este derulat de Fundatia DALA in parteneriat cu Asociatia Peisagistilor din Romania, filiala teritoriala Vest, Asociatia Peisagistilor din Romania, filiala teritoriala Nord-Vest si Universitarea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este cresterea implicarii comunitatilor din 10 localitati din Tara Fagarasului aflate pe cursurile de apa in protejarea si conservarea raurilor de munte. Metodologia de lucru pe care o construim are ca instrumente de lucru: cresterea nivelului de educatie si de constientizare privind protectia si conservarea raurilor de munte prin stimularea participarii la activitati practice de igienizare, ecologizare, conservarea vegetatiei ripariene si campanii de plantari si impaduriri ale malurilor, folosirea tehnologiilor contemporane de scanare, cartare a vegetatiei pentru obtinerea unor simulari cat mai precise a inundatiilor in perspectiva elaborarii unor solutii de protectie bazate pe natura.
Fundatia DALA si Partenerii organizeaza evenimentul de lansare a proiectului Smart River Cluster (SRC), in perioada 13-14 august 2021, la Centrul Cultural Cartisoara(CUCA), comuna Cartisoara, judetul Sibiu.
Evenimentul va include prezentarea proiectului de catre Fundatia DALA, talk-uri si prezentari ale unor proiecte realizate de ONG-uri, birouri de arhitectura, asociatii profesionale care propun perspective contemporane de lucru cu apa plecand de la studii asupra patrimoniului hidrotehnic, peisajului din proximitate, ecosistemelor de apa, folosirea unor instrumente actuale de investigatii sau utilizarea corpurilor de apa de catre comunitati locale.
Programul prezentarilor si talk-urilor va fi zilnic intre orele 12.00 – 20.00
Fundatia DALA – Smart River Cluster – Cartisoara
Unda Verde – Canalul Morii – Reghin
D.Proiect – Patrimoniul hidrotehnic Timis – Bega
MiniMass – Somes Delivery
Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 – Democratizarea accesului la apa
Flyfishing Sibiu – Apele din judetul Sibiu
Aqua Crisius – Ministudiu al ihtiofaunei paraului Cartisoara si interpretarea rezultatelor obtinute
SRC il are ca invitat special pe dl. Georg Hermannsdorfer, peisagist german cu o experienta de 30 de ani in infrastructura verde, care va prezenta proiectele si practicile domniei sale de renaturare a apelor curgatoare cuprinse in cartea: Renaturierung von Fließgewässern – Praxishandbuch für naturnahe Bauweisen.
SRC face parte din platforma Apele Unite ale Romaniei.
Pentru mai multe detalii despre eveniment, va rugam sa ne contactati pe adresa: dala@dala.ro
Despre programul Active Citizens Fund Romania:
Programul Active Citizens Fund Romania este finatat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor SEE si Norvegiene 2014-2021 este de a reduce disparitatil economice si sociale si a consolida relatiile bilaterale intre cele 15 State Beneficiare si Statele Donatoare (Islanda, Liechtenstein si Norvegia).Programul este administrat de consortiul compus din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Fundatia PACT si Frivillighet Norge, care actioneaza in calitate de Operator de Fond desemnat de catre FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturiloor SEE si Norvegiene. Active Citizens Fund Romania vizeaza consolidarea societatii civile si a cetateniei active si cresterea capacitatii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare de 46.000.000 euro, programul urmareste dezvoltarea pe termen lung a sustenabilitatii si capacitatii sectorului societatii civile, intensificand rolul sau in promovarea participarii democratice, a cetateniei active si a drepturilor omului si consolidand in acelasi timp relatiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Pentru mai multe informatii despre Active Citizens Fund in Romania, va rugam accesati www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informatii despre Granturile SEE si Norvegiene, accesati www.eeagrants.ro
Proiect derulat de Fundatia DALA.