Facebook a achizitionat Oculus Rift cu suma de 2 miliarde de $

Facebook a achizitionat Oculus Rift cu suma de 2 miliarde de $

In luna Martie a anului curent, Facebook a achizitionat platforma Oculus Rift cu suma de 2 miliarde de $. Aceasta achizitie ar putea fi un adevarat punct de cotitura pentru reteaua de socializare.

Care sunt motivele care au stat la baza unei astfel de achizitii? Ce legatura exista intre platforma de socializare Facebook si platforma tehnologica preluata si folosita initial de video-gameri?

Raspunsul este simplu: “Viitorul”. Mark Zuckerberg este un vizionar, viitorul imaginat de el reprezinta o “contopire” a vietii reale cu universul virtual.

Ce este Oculus Rift?

Oculus, pe pragul de a fi lansat comercial, a fost creat de Palmer Luckey, un hacker in varsta de 19 ani. Dezvoltarea rapida a industriei de telefonie mobila a condus la scaderea costurilor ecranelor HD de mici dimensiuni si a senzorilor giroscopici. Prin utilizarea acestor componente, Luckey a reusit sa reduca latenta (intervalul de timp dintre miscarea capului si imaginile in miscare) la nivelul milisecundelor.

Rezultatul? Utilizatorul nu se mai simte dezorientat. Acest lucru a fost intotdeauna un adevarat obstacol pentru realitatea virtuala, toate eforturile anterioare au fost mai lente si, prin urmare, mai putin convingatoare si mai putin placute.

Setul cu casca Oculus este de fapt o masca – un fel de iPad conectat la fata ta. Cea mai recenta versiune are 1080p, o calitate a imaginii HD pe fiecare ochi si sistem de urmarire a pozitiei (de exemplu, nu doar directia si inclinarea este transpusa in mediul virtual, ci si pozitia reala a capului in spatiu).

Initial, aceasta tehnologie a fost folosita, in special, in industria jocurilor video. Setul cu casca nu este o consola ca PlayStation sau X-Box, putandu-se conecta la orice platforma PC. Totusi, in ciuda interesului ridicat din partea comunitatii de gameri, nu are o baza mare de utilizatori. Aici intervine Facebook.

Cum ar putea fi folosita aceasta platforma?

Oculus Rift ofera jucatorilor o experienta captivanta, interesanta si unica.

Oculus reuseste ceva stralucitor – sa traspuna perspectiva fizica intr-un loc diferit, undeva unde purtatorul nu poate ajunge in viata reala.

Exemple:

  • Experimentul „schimbare de sex”, unde puteti experimenta o astfel de schimbare drastica.
  • Potentialul in educatie: o lectie de biologie in sala de clasa, in care puteti face o calatorie intr-un stup de albine.
  • Medicina – sa asistati la operatiile celui mai bun chirurg din lume, chiar langa el.
  • Antrenarea pentru evenimente rare, dezastre, razboaie sau alte situatii critice, astfel, zone greu accesibile ar putea fi explorate in conditii de siguranta cu o doza extrema de realism, pregatindu-ne pentru situatii extreme.

David Attenborough lucreaza deja la o serie filmata special pentru Oculus Rift, numita “Cucerirea cerului” care va prezenta junglele din Borneo cu ajutorul unui aparat de fotografiat special de 360 °.

O2 si echipa de rugby a Angliei au creat cu ajutorul Oculus o experienta unica numita “Wear the rose” unde fanii pot juca pe teren alaturi de echipa.

Cum suna? Suna un pic futurist, nu?

Ce se intampla in continuare?

La fel ca toate tehnologiile emergente, Oculus Rift se afla inca in faza de intelegere – atat de catre dezvoltatori, cat si de catre public, in general.

Realitatea virtuala este fara indoiala o lume noua, iar in cadrul ei se intrevad oportunitati uriase pentru start-up-uri si antreprenori. Noi aplicatii vor scoate la iveala intregul sau potential.

Asa cum Mark Zuckerberg a spus cand a achizitionat Oculus Rift „Strategic, ne dorim sa incepem construirea urmatoarei platforme de calcul, succesorul platformei mobile”, viitorul suna bine, sa vedem daca acesta va fi exact cum ne-am imaginat.