Gestionarea asociatiilor de proprietari – Raspunsuri la intrebari frecvente III

Gestionarea asociatiilor de proprietari – Raspunsuri la intrebari frecvente III

Fondul de rulment – ce este, ce scop are, cum se calculeaza?

Actualizarea fondului de rulment nu numai ca este obligatorie prin lege de a se efectua anual, ci este si o necessitate in contextul in care majoritatea furnizorilor de utilitati si nu numai, scumpesc cel putin o data pe an tarifele preturilor acestora.

Fondul de rulment se stabileste astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice, stabilirea acestuia facandu-se prin raportarea  la nivelul lunii cu cele mai mari cheltueili din anul incheiat, majorate cu rata inflatiei.

Fondul de rulment se aproba ca si suma ce revine fiecarui proprietar in cadrul adunarii generale si se reintregeste lunar prin afisarea in lista de plata. Incasarea acestuia se face prin eliberarea unei chitante separate.

Fondul de rulment se poate restitui doar la vanzarea apartamentului, in orice alta situatie fiind interzisa restituirea acestuia. Fondul de rulment se poate transmite noului proprietar, prin stipularea acestui fapt in contractul de vanzare-cumparare, daca ambele parti agreeaza acest lucru.

Fondul de rulment nu poate fi folosit in alte destinatii decat cea pentru care este colectat, respectiv plata facturilor curente ale asociatiei.

Constituie contraventie si se sanctioneaza corespunzator persoanele care se fac vinovate de acest fapt, utilizarea in alt alte scop decat cel stabilit a fondului de reparatii.

Fondul de reparatii – cum se stabileste si cum se utilizeaza?

Stabilirea fondului de reparatii este o obligatie anuala pe care o au proprietarii unei asociatii.

Comitetul executiv este cel care fundamenteaza fondul de reparatii necesar in anul ce urmeaza, pe baza necesitatilor de reparatii si investitii ale condominiului si pe baza ofertelor si devizelor primite de la diversi furnizori. Fundamentarea este apoi prezentata adunari generale care ia decizia finala in legatura cu acest fond si stabileste suma totala de colectat, destinatia exacta a fondului si numarul de rate in care acesta urmaza a se colecta in anul curent.

Colectarea fondului se va face apoi in avans prin intermediul listelor de plata iar incasarea acestuia in numerar se va face prin eliberarea de chitante separate.

Fondul de reparatii astfel colectat nu va putea fi folosit in alte scopuri decat cele aprobate initial in cadrul adunarii generale. In cazul in care, din diverse motive, in cursul anului nu se realizeaza anumite lucrari, in cadrul unei viitoare adunari generale se poate stabili o noua destinatie a fondului ramas.

Constituie contraventie si se sanctioneaza corespunzator persoanele care se fac vinovate de acest fapt, utilizarea in alt alte scop decat cel stabilit a fondului de reparatii.

Data scadenta a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari

Conform art.77 din legea 196/2018, termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afisarii acesteia.

Maxim 30 de zile inseamna ca scadenta unei liste de plata poate fi intre una si 30 de zile de la data afisarii.

Asociatia de proprietari este cea care trebuie sa decida acest termen pe care il aplica, in cadrul unei adunari generale sau in carul stattutului actualizat.

Termenul de scadenta al listelor de plata influenteaza in mod direct calculul si cuantumul penalizarilor de intarziere. Astfel, cu cat termenul de scadenta este cu mare, cu atat penalitatea de intarziere este mai mica si calculu acesteia se face dupa o perioada mai indelungata.

Spre exemplu, la o scadenta a listelor de 15 zile, calculul penalitatilor va incepe dupa o perioada de 45 zile de la afisare, pe cand la o scadenta de 30 zile, penalitatile se vor calcula dupa trecerea unui numar de 60 de zile de la scadenta.

Putine asociatii stiu ca, odata cu abrogarea Legii 230/2007 si intrarea in vigoare a legii 16/2018, termenul de scadenta nu se schimba automat in 30 de zile, ci schimbarea acestuia poate interveni doar daca aceasta schimbare se decide in cadrul unei adunari generale. Legiuitorul a marit perioada maxima de scadenta fata de legea veche, dar nu a instituit o obligatie de aplicare a acestui termen maxim, lasand la latitudinea asociatiei aceasta decizie. Prin urmare schimbarea scadentei listelor de la 20 de zile la 30 de zile fara nicio hotarare a adunarii generale nu este corecta.

Distribuiri conforme sau nu cu legea

Distribuirile facturilor primite de o asociatie de proprietari trebuie sa se faca in stricta concordanta cu prevederile legale, fie in stricta concordanta cu hotararile adunarilor generale sau ale comitetului executiv.

Astfel, acolo unde prevederile legale sunt clare si legiuitorul a hotarat un mod de distribuire, acesta se va respecta in mod direct si se va reflecta in listele de plata.

Acolo unde insa legiuitorul a lasat la latitudinea asociatiei modul de distribuire, aceasta are obligatia de a supune votului proprietarilor in cadrul adunarilor generale acest mod de distribuire sau alte prevederi care se reflecta in mod direct sau indirect in listele de plata. Dam mai jos cateva exemple de astfel de situatii ce trebuie decise de asociatia de proprietari:

  • Votarea unui regulament de aprobare a cererilor de introducere sau scoatere de la plata cotelor de intretinere a persoanelor care vin sau pleaca in cadrul unei luni calendaristice;
  • Aprobarea regulamentului de apa in cadrul caruia se decid, printre altele: consumurile pausale ce urmeaza a se aplica apartamentelor necontorizate sau celor contorizate care nu dau citiri, stabilirea modului de distribuire a diferentelor de apa ce rezulta intre citirea apometrelor si citirea furizorului si alte situatii particlare;
  • Scadenta listelor de plata (ce poate varia intre 1 si 30 de zile calendaristice de la afisare);
  • Procentul de penalizare ce se aplica pentru penalizarea restantierilor (ce poate varia intre 0.01% si 0,2% pe zi de intarziere);
  • Aprobarea cuantumului energiei electrice pentru iluminat si a energiei electrice afrente curentului ascensorului, atunci cand factura este comuna pentru ambele servicii, precum si aprobarea scutirilor de la plata curentului a ascensorului pentru persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin;
  • Aprobarea unui procent sau suma fixa din factura de termoficare, pentru incalzirea suprafetelor din partea comuna a blocurilor, atunci cand acestea exista si nu se poate face delimitarea exacta prin stabilirea suprafetei echivalente termic a acestora;
  • Aprobarea altor metode de distribuire speciale, atunci cand acestea nu sunt descrise in mod explicit in lege si nici nu pot fi delimitate prin aparate de masurare (precum energie electrica folosita pentru iluminat boxe sau parcari atunci cand nu exista un contor in acest sens; energia electrica folosita pentru pompele de apa; procent din factura de gaze folosit pentru incalzirea apei reci, atunci cand blocul dispune de centrala proprie; procent din factura de gaze pentru incalzit si consum in apartamente, atunci cand blocul are centrala proprie si o singura factura de gaze; energia electrica folosita la degivrat acolo unde este cazul…si multe asemenea).

Reamintim ca asociatia de proprietari NU poate decide un mod de distribuire a unei cheltuieli contrar legii, adica atunci cand legiuitorul a decis in mod clar cum se va distribui o cheltuiala, asociatia nu poate hotara un alt mod, nici prin statut si nici prin adunare generala. O astfel de hotarare va deveni nula de drept prin efectul legii si nu va putea fi respectata.

Pentru verificarea gestiunii financiar-contabile a asociatiei de proprietari, urmarirea aplicarii prevederilor legale, intocmirea rapoartelor lunare/trimestriale, in forma scrisa, asupra activitatii si gestiunii Asociatiei de Proprietari, intocmirea raportului de verificare a gestiunii asociatiei anual in forma scrisa cu privire la activitatea anului precedent, asistenta de specialitate pentru coordonarea activitatilor financiare ale asociatiei, apelati la specialisti si stati fara griji:
https://www.contabilitate-asociatie-proprietari.ro/
https://e-cenzor.ro/despre-noi/

Vezi si:

Gestionarea asociatiilor de proprietari – Raspunsuri la intrebari frecvente I – Biz-Wizz.ro

Gestionarea asociatiilor de proprietari – Raspunsuri la intrebari frecvente II – Biz-Wizz.ro