Grupul VELUX achizitioneaza Grupul JET de la Egeria

Grupul VELUX achizitioneaza Grupul JET de la Egeria

Grupul VELUX achizitioneaza Grupul JET de la Egeria. Acordul este supus aprobarii autoritatilor de concurenta germane si austriece.

VELUX A/S si compania olandeza de investitii Egeria au ajuns la un acord in privinta vanzarii Grupului JET catre Grupul VELUX. Decizia de a achizitiona Grupul JET, lider european in sistemele industriale de iluminat prin acoperis, este in concordanta cu strategia de crestere a Grupului VELUX si, in special, cu dorinta acestuia de a-si dezvolta afacerea in sectorul non-rezidential a solutiilor de iluminat natural. Achizitionarea Grupului JET este a doua actiune intreprinsa in acest an de catre Grupul VELUX; prima achizitie, anuntata in aprilie, fiind producatorul american de luminatoare Wasco Products Inc.

Grupul VELUX este lider pe piata rezidentiala a ferestrelor de mansarda, de peste 75 de ani. Primul pas al Grupului VELUX in piata comerciala (non-rezidentiala) a fost in anul 2012, odata cu lansarea luminatoarelor Modulare VELUX (VELUX Modular Skylights – VMS). Astazi, strategia este de a atinge pozitia de lider in acest domeniu, prin crestere si prin achizitii organice.

„Am avut un dialog foarte pozitiv cu Egeria si cu Grupul JET. Am simtit imediat ca ambitiile si cultura grupului JET se completeaza bine cu cele ale companiei noastre. Prin achizitia Grupului JET, ne vom consolida pozitia in sectorul comercial in mai multe tari din Europa si vom adauga cateva noi categorii de produse ofertei noastre comerciale”, spune David Briggs, CEO al Grupului VELUX.

Piata comerciala este formata din doua segmente principale:

• Segmentul arhitectural de vitraje, concentrat mai mult pe design, arhitectii jucand un rol semnificativ in alegerea solutiilor de iluminare din sticla sau sticla acrilica, si

• Segmentul industrial pentru acoperis tip terasa, care este format aproape in intregime din solutii de iluminat din sticla acrilica, cum ar fi domurile (cupolele) sau luminatoare cu acoperire continua (CRL).

Cele doua segmente variaza semnificativ din punct de vedere al grupului de clienti vizati si al procesului de vanzare. Afacerea VELUX VMS are o prezenta puternica in segmentul de vitraje arhitecturale, in timp ce JET ocupa o pozitie de lider pe piata in segmentul industrial destinat acoperisului tip terasa.

„Asteptam cu nerabdare sa devenim parte a Grupului VELUX si vedem un potential mare de crestere si multiple posibilitati de consolidare a afacerii noastre europene in beneficiul clientilor si angajatilor nostri”, spune Ralf Dahmer, CEO al Grupului JET. Mark Wetzels, partener Egeria, este, de asemenea, multumit de tranzactie: „Sunt impresionat de Grupul VELUX si sunt convins ca aceasta fuziune va fi buna atat pentru ambele companii si angajatii lor, cat si pentru oferta lor pe piata.”

„Odata cu achizitionarea Grupului JET, devenim imediat unul dintre cei mai importanti jucatori ai segmentului comercial din Europa si vom incepe sa imbinam operatiunile VMS cu cele ale grupului JET pentru a construi o noua divizie comerciala, care sa poata stimula cresterea pe aceasta piata. Vedem, de asemenea, oportunitati de imbunatatire a afacerii JET prin vanzarea unor produse, prin intermediul retelei de distribuitori VELUX, care va aduce si mai multe beneficii partenerilor nostri. VELUX s-a concentrat intotdeauna pe cresterea calitatii vietii cu ajutorul luminii naturale si aerului proaspat, pentru a crea medii de viata si de lucru mai bune, iar achizitia JET ne ajuta sa castigam amploare si sa extindem afacerea noastra intr-un nou segment de piata”, adauga David Briggs, CEO al Grupului VELUX.

Achizitia trebuie aprobata de catre autoritatile de concurenta din Germania si Austria, inainte ca aceasta sa fie incheiata. Companiile nu vor dezvalui informatii suplimentare despre acord, inainte de acordarea aprobarii finale.

In asteptarea aprobarii si pana la finalizarea achizitiei Grupului JET, produsele JET vor continua sa fie vandute sub marca JET si prin organizatia existenta, in timp ce VELUX va continua sa vanda luminatoarele modulare VMS pana cand clientii se vor fi familiariza cu schimbarea proprietatii, iar o tranzitie structurata la marca VELUX poate fi realizata si comunicata pietei. De asemenea, in cele doua companii este de asteptat sa apara sinergii, rezultate fie din dezvoltarea functiilor comune, fie datorate unor conturi-cheie, sinergii care vor constitui baza pentru o noua divizie comerciala VELUX.

VELUX a fost asistata in tranzactie de catre EY Corporate Finance and Dentons, iar Egeria de Houlihan Lokey si Allen & Overy.

Despre Grupul VELUX

De mai bine de 75 de ani, Grupul VELUX creeaza spatii mai bune de locuit, aducand lumina naturala si aerul proaspat in casele oamenilor din intreaga lume. Lucram la nivel global pe piata rezidentiala – cu vanzari si operatiuni de productie in peste 40 de tari si cu 10.200 de angajati in intreaga lume.

Incepand cu 2012, VELUX a proiectat, fabricat si comercializat sisteme prefabricate de iluminare pentru cladiri comerciale – luminatoare modulare VELUX (VELUX Modular Skylights). Astazi, divizia comerciala are 270 de angajati in 11 tari, iar productia se realizeaza in Danemarca si SUA.

Grupul VELUX este detinut de VKR Holding A/S, o societate cu raspundere limitata detinuta integral de fundatii non-profit, caritabile (Fundatiile VELUX) si de familie. in 2017, VKR Holding a obtinut venituri totale de 2,5 miliarde de euro, iar Fundatiile VELUX au donat 168 de milioane de euro sub forma de subventii caritabile. Pentru mai multe informatii, vizitati www.velux.com.

Despre Egeria

Egeria este o companie olandeza independenta de investitii infiintata in 1997, care se concentreaza asupra intreprinderilor mijlocii. Egeria investeste in societati sanatoase cu o valoare cuprinsa intre 50 si 350 milioane EUR. Fondurile Egeria au investitii in 11 companii cum ar fi IQI, Dutch Bakery, Clondalkin, Dynniq, Ilionx, Trust, HITEC, Izico si Nooteboom. Companiile din portofoliul Egeriei au o cifra de afaceri totala de peste 2,3 miliarde de euro si 10.000 de angajati. Pe langa fondurile de capital privat, Egeria are un portofoliu de lunga durata cu cinci companii, Egeria Evergreens, Egeria Listed investments, Egeria Real Estate Investments si Egeria Real Estate Developments. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.egeria.nl

Despre Grupul JET

Grupul JET este unul dintre cei mai importanti furnizori europeni de solutii de iluminat natural, produse de ventilatie si sisteme de ventilatie pentru evacuarea fumului si caldurii. Produsele sale principale includ cupole si luminatoare continue, care sunt utilizate, in principal, in sectoarele industriale si municipale de constructii.

Grupul international JET cu sediul in Hüllhorst, Germania, are aproape 800 de angajati, o prezenta de vanzari in 11 tari europene si sase locatii de productie in patru tari. Pentru mai multe informatii, vizitati www.jet-group.com

Contact: Jens Bekke, Director Global Media Relations din partea Grupului VELUX, +45 2155 0789 si­­­ Barbara Glaser, Business Development & Investor relations Director Egeria, +31 205306860.