Harta riscului politic 2015

Harta riscului politic 2015

Pozitia Romaniei pe harta riscului politic

Potrivit raportului Political Risk Map pe 2015 realizat de Marsh, unul dintre liderii globali in brokerajul in asigurari si consultanta de risc, principalele obstacole in calea investitiilor straine sunt tensiunile geopolitice, miscarile separatiste si caderea pretului materiilor prime. Raportul Marsh evalueaza 178 de tari pe baza a trei categorii: risc politic, risc macroeconomic si risc operational. Chiar daca Romania a inregistrat un progres in ultimii ani, stabilitatea politica este ingreunata de disputa Prim-ministru – Presedinte.

Inlaturarea coruptiei, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si diversificarea tipul produselor exportate, alaturi de cheltuieli mai ridicate din partea Guvernului, sunt cateva dintre masurile pe care Romania si le propune pentru a sustine cresterea economica.

Pe o scara de la 0 la 100, unde o valoare sub 49 inseamna instabilitate politica, Romania obtine 62.7 puncte, Bulgaria este situata intre 50 si 59 de puncte, iar Moldova, Ucraina si Serbia sunt considerate cu risc politic ridicat, avand scoruri situate sub 49 de puncte.  Elvetia, Danemarca, Norvegia si Suedia sunt sigurele tari ce inregistreaza un punctaj apropiat de cel maxim.

Romania are un scor de 59.2 pentru riscul economic pe termen scurt.

Romania se afla pe locul 50 pe scara riscului operational, cu un scor slab pe scara „risc logistic”, de 58.8. Acest fapt se datoreaza subdezvoltarii retelei de drumuri a tarii si lipsei autostrazilor. Chiar daca Romania a facut progrese in imbunatatirea retelei de transport in ultimii ani, o rata slaba a absorbtiei fondurilor UE va limita dezvoltarea in urmatorii ani.

Concluzii ale raportlui pentru 2014

Violenta politica a fost unul dintre riscurile principale in Ucraina, Hong Kong, Orientul Apropiat, Thailanda si Africa de Nord, problema cu care risca sa se confrunte in 2015 si alte tari in care populatia este din ce in ce mai ingrijorata cu privire la economie. In timp ce China, India si Indonezia sunt atractive din punct de vedere al investitiilor datorita reformelor guvernamentale si economice, Rusia ramane problematica, in principal din cauza anexarii Crimeei, ceea ce a dus la sanctiuni impuse de SUA si de alte guverne europene.

Caderea pretului petrolului ca materie prima reprezinta o alta problema importanta. In timp ce un pret mic ar putea sa aiba un impact pozitiv in cazul tarilor importatoare de petrol, o perioada prelungita de preturi scazute ar putea afecta negativ tarile care se bazeaza pe exportul petrolului. Iran, Angola, Ciad, Venezuela si Guineea Ecuatoriala sunt considerate ca avand un risc sever de deteriorare a profilului de risc politic in cazul in care pretul petrolului continua sa scada.

 

Sursa: www.wall-street.ro