Idei de excursii scolare de o zi in Bucuresti, 2023-2024

Idei de excursii scolare de o zi in Bucuresti, 2023-2024

Cauti idei de excursii scolare de o zi in Bucuresti? Iti recomandam o serie de excursii tematice variate, potrivite atat pentru elevii din clasele primare si gimnaziale, cat si pentru liceeni.  

Excursia scolara e o activitate complexa ce urmareste imbogatirea cunoasterii prin contactul direct cu natura si/sau cu realizarile umane din diferite perioade istorice. In plus, excursiile cu clasa ajuta elevii sa isi dezvolte abilitatile de comunicare, de socializare si de adaptare in societate.  

O excursie tematica in Bucuresti poate viza descoperirea la pas a unor atractii turistice (ex. Centrul Vechi), explorarea faunei, florei din oazele de natura din interiorul orasului si din imprejurimi (parcuri, paduri), cunoasterea traditiilor si valorilor autohtone (ex. muzee, expozitii).  

Iata ce excursii iti recomandam pentru anul scolar 2023 – 2024:

Excursie Scolara de 1 Zi la Reptiland Bucuresti

 • Tema excursiei scolare: biodiversitate (plante tropicale, reptile vii), protectia mediului inconjurator, imbinarea naturii cu tehnologia.
 • Adresabilitate: elevi clase primare, elevi gimnaziu, liceeni.
 • Valori promovate: respect fata de natura, protectia mediului inconjurator, sustenabilitate, conexiune cu natura.

Organizand o excursie de o zi la Reptiland Bucuresti, veti oferi elevilor oportunitatea de a observa si  de a  cerceta in mod direct ecosisteme tropicale. Veti fi imersati intr-o oaza de natura salbatica chiar in mijlocul aglomeratiei urbane!

Reptiland Bucuresti este singurul loc din Europa de Est unde copiii si adolescentii pot invata in mod simplu, direct si interactiv zoologie, botanica, ecologie. Pe o suprafata de 1000 m2, veti regasi terarii de mari dimensiuni automatizate si paludarii cu peste 40 de specii de reptile, serpi, amfibieni si zeci de specii de plante exotice de pe 5 continente. La Reptiland Bucuresti plantele si animalele au asigurate mediul perfect de dezvoltare, la fel ca in ecosistemele de unde provin.

La Reptiland Bucuresti, natura si tehnologia se imbina. Terariile de mari dimensiuni au sistem de irigare automatizat, sistem de iluminare care simuleaza automat ciclul zi/noapte si sunt monitorizare prin aplicatii de la distanta.  

Proiectul unicat a fost construit si este in continuare sustinut de o echipa multidisciplinara: ingineri, floristi, botanisti, medici veterinari, arhitecti, designeri, electronisti. Astfel ca nu ne mira rezultatul:  cel mai spectaculos proiect de reconectare cu natura si de educare a respectului fata de mediul inconjurator.

Excursia tematica de 1 zi poate cuprinde, pe langa turul ghidat al micro-climatelor tropicale, cu informatii si curiozitati despre reptile si plante, un curs interactiv si educativ – “Cum sa ingrijim animalele de companie?” sau “Cum sa-mi construiesc propriul terariu”.

Excursie Scolara de o Zi: Muzeul de Stiinte Naturale “Grigore Antipa”

+ Plimbare cu vaporasul pe lacul Herastrau.

 • Tema excursiei scolare: biodiversitate, biologie evolutiva, etnografie, paleontologie, antropologie, ecologie.
 • Adresabilitate: elevi clase primare, elevi gimnaziu, liceeni.
 • Obiective: valorificarea informatiilor acumulate disciplinele istorie, geografie, biologie; cultivarea sensibilitatii fata de natura.

  La Muzeul de Stiinte Naturale “Grigore Antipa”, veti putea admira expozitii permanente si temporare, constand in colectii osteologice, zoologice, mineralogice, geologice, paleontologice si etnografice, la care se adauga biblioteca, desene, schite, harti, tablouri, obiecte mostenite de la savantii si exploratorii din trecut. Avand acces la o asemenea diversitate, este imposibil sa nu bifati preferintele tuturor elevilor. 

Sursa imagine: Britchi Mirela, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Puteti apoi face o plimbare la pas prin parcul Herastrau si o plimbare cu vaporasul pe lac. Pe langa zonele verzi ingrijite si frumos amenajate, in timpul migratiilor de primavara si toamna, in Parcul Herastrau puteti admira o serie de specii de pasari rare. Vaporasul cu care puteti face turul complet al lacului are o capacitate de 50 de pasageri si este necesara rezervarea pentru grupuri organizate. 

Sursa imagine: Miehs, Romanian Wikipedia

Excursie Scolara Tematica de o zi la Gradina Vlahiia

 • Tema excursiei scolare: traditii romanesti, respect fata de natura.
 • Adresabilitate: elevi gimnaziu, liceeni.
 • Obiective: cultivarea sensibilitatii fata de natura si traditie. 

Situata in apropierea Bucurestiului, la Snagov Sat, Gradina Vlahiia este un loc aparte, parca desprins dintr-o poveste, un loc in care elevii pot invata tainele traditiei romanesti. 

 La Gradina Vlahiia veti gasi: 

 • Case maramuresene, vechi, autentice, stramutate cu intregul lor univers, randuit dupa obicei si traditie, cu ii, icoane, stergare, cergi si unelte.
 • O bisericuta reproduce in interior iconostasul Manastirii Dintr-un Lemn, cu toate detaliile originalului. Colectia de icoane este compusa din peste 100 de icoane provenind din Grecia, Rusia si Romania, incepand cu sec XVII.  
 • Ferma: elevii pot calari ponei sau interactiona cu alte animale; pe vreme buna, plimbari cu trasura sau caruta, plimbari cu barca cu motor pe lacul Snagov; iarna, plimbari cu sania cu zurgalai. 

excursii scolare de o zi

(Sursa imagine: gradinavlahiia.ro)

Excursii scolare de o zi: Muzee din Bucuresti 

 • Adresabilitate: elevi gimnaziu, liceeni.
 • Obiective: valorificarea informatiilor acumulate la varii discipline scolare: istorie, geografie, istoria artei, muzica, stiinte naturale.

Puteti bifa intr-o zi 2 – 4 muzee din capitala.  

 • Muzeul National de Istorie. Mai multe aici
 • Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”. Mai multe aici
 • Muzeu National de Geologie. Mai multe aici
 • Muzeul National de Arta al Romaniei. Mai multe aici.
 • Muzeul George Enescu. Mai multe aici .
 • Muzeul Simturilor Bucuresti. Informatii aici.
 • Oraselul Cunoasterii – primul muzeu interactiv din Romania dedicat stiintei. Detalii aici.
 • Muzeul National Tehnic “Dimitrie Leonida”. Detalii aici.
 • Reptiland Bucuresti un altfel de muzeu de stiinte ale naturii, cu reptile vii si plante tropicale vii. Un muzeu modern, unde scolarii si liceenii pot viziona permanent expozitii de reptile si plante exotice ce traiesc in terarii si vivarii automatizate, de mari dimensiuni, care reproduc habitatul lor natural. 

Excursie Scolara de 1 zi: Domeniul si Palatul Mogosoaia

 • Adresabilitate: elevi gimnaziu, liceeni.
 • Obiective: valorificarea informatiilor acumulate la istorie, biologie, arte; dezvoltarea creativitatii; stimularea interesului pentru cunoasterea de locuri noi; consolidarea spiritului de echipa si a relatiilor de prietenie.

Palatul Mogosoaia este o cladire istorica din localitatea Mogosoaia, judetul Ilfov, la 15 km de centrul Bucurestiului. Impreuna cu Lacul Mogosoaia si gradinile cu trandafiri ce-l inconjoara, ofera un cadru natural spectaculos si relaxant.

excursie scoalara de o zi bucurestiSursa imagine: Radu Ana Maria, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Pana sa ajungeti la palat, veti trece printr-o zona verde, cu stradute pietruite si astfaltate. La intrarea in parc, veti fi intampinati de un complex de joaca pentru copii cu trambulina, masinute tamponate si un spatiu destinat sporturilor nautice (plimbarile cu barca, canoe sau kayak). 

Puteti face si un picnic la iarba verde. De asemenea, le puteti da elevilor tema de a realiza fotografii cu telefonul mobil, urmand apoi sa realizati un colaj cu fotografii printate din excursie. Aceasta activitate artistica ii va ajuta pe elevi sa fie mai constienti de natura ce ii inconjoara, sa o observe cu atentie, sa isi puna la lucru creativitatea. Relaxarea si distractia isi fac si acestea loc, inevitabil. 

Si in anul scolar 2023-2024, excursiile de o zi vor continua sa fie o componenta fundamentala a experientei educationale, oferind elevilor oportunitatea unica de a invata prin explorare directa si de a-si dezvolta abilitati esentiale intr-un context real. Excursiile scolare nu sunt doar plimbari, ci adevarate aventuri educative care imbina cunoasterea cu distractia si promoveaza dezvoltarea personala si sociala a elevilor intr-un mod captivant si interactiv.

#excursii scolare de o zi  #excursii scolare 2023 #excursii scolare 2024 #excursii scolare bucuresti #excursii cu clasa