Societatea cu Raspundere Limitata – Debutant este reglementata de catre Ordonanta de Urgenta 6/2011 si a fost realizata in vederea stimularii infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri.
Cine poate infiinta un SRL-D?
De catre o persoana fizica majora ce indeplineste cumulativ, in principal, conditia sa nu mai fie actionar sau administrator in cadrul altor firme. Daca a avut un PFA sau un II, poate sa-si infiinteze un SRL-D. Important e sa nu fi fost actionar intr-un SRL-D sau SA. Costurile sau taxele pentru infiintarea unui SRL-D sunt zero. Fii totusi pregatit cu un timbru fiscal de 4 lei, necesar a fi adaugat la dosarul (cu sina) depus la Registrul Comertului.
Infiintarea unui SRL-D este similara cu infiintarea oricarui SRL si ar trebui sa nu dureze mai mult de 3 zile. Actele necesare infiintarii unui SRL-D sunt: contract de comodat pentru sediul social, actul constitutiv, rezervarea de nume pe care o obtii de la Registrul Comertului, chitanta care atesta depunerea capitalului social (minimum 200 de lei) si o serie de formulare pe care le vei primi si completa pe loc la Registrul Comertului. SRL-D-ul poate sa aiba pana la 5 asociati, insa toti trebuie sa respecte cele doua conditii de mai sus. De asemenea, compania trebuie sa fie administrata de cel putin unul dintre ei, ori de asociatul unic. La infiintarea SRL-D-ului, se pot alege maximum 5 grupe de activitate pentru obiectul de activitate, fiind excluse o serie de coduri CAEN specifice, ce pot fi regasite in Normele de aplicare, atasate ca document la finalul acestei pagini.
Care sunt avantajele SRL-D?
In vederea sprijinirii tinerilor si incurajarea acestora spre deschiderea unor noi afaceri, SRL-D-ul vine cu o serie de avantaje fata de un SRL normal sau un PFA:
– Infiintarea este gratuita. Veti avea nevoie totusi de un timbru de 4 lei la Registrul Comertului si de capitalul social minim de 200 de lei, ce se poate ulterior retrage.
– Poate sa aplice pentru obtinerea unui ajutor financiar nerambursabil de 10.000 de euro.
– Garantii acordate de Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro
– Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale (pensia, 20,8% din brut) datorate de angajatori pentru 4 angajati in limita salariului mediu brut pe economie din anul anterior
Care sunt obligatiile specifice SRL-D?
Pe langa obligatiile specifice oricarei societati cu raspundere limitata, SRL-D-ul are o serie de obligatii tipice:
– In termen de cel mult 10 zile lucratoare de la inregistrare, SRL-D-ul trebuie sa instiinteze oficiul teritorial pentru intreprinderi mici si mijlocii si cooperatie al AIPPIMM in a carui raza de competenta isi are sediul social.
– Sa angajeze cel putin 2 salariati in momentul in care face prima tragere din cadrul AFN-ului de 10.000 de euro, beneficiaza de creditul contragarantat sau apeleaza la optiunea de a nu plati contributiile sociale din partea angajatorului
– Sa reinvesteasca anual cel putin 50% din profitul realizat in anul anterior
– Sa depuna la AIPPIMM situatiile financiare semestriale si anuale.
Cat timp detii statutul de SRL-D?
Calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutand se pierde prin efectul legii:
– La data de 31 decembrie a anului cand se indeplinesc 3 ani de la data inregistrarii
– La implinirea a 45 de zile lucratoare de la data scadentei unei obligatii fiscale neindeplinite
– La data depunerii situatiei financiare semestriale sau anuale, daca cifra de afaceri a atins echivalentul in lei a 500.000 de euro
Mai jos aveti atasate atat ordonanta de urgenta 6/2011, cat si normele de aplicare, unde puteti afla toate detaliile legate de infiintarea unui SRL-D, conditiile, obligatiile si beneficiile acestuia.
Infiintarea unei firme este acum mai usoara ca niciodata.
Pentru majoritatea intreprinzatorilor din Romania, infiintarea unui SRL reprezinta primul pas in lumea afacerilor, de cele mai multe ori, reprezentand si prima lor societate comerciala.
Infiintarea unui SRL-D este recomandat tuturor tinerilor de pana la 35 de ani, care-si deschid prima lor afacere. Actele necesare deschiderii unui SRL-D, documentele pe care trebuie sa le aiba tanarul intreprinzator, pasii ce urmeaza a fi facuti dar si costurile sau cheltuielile infiintarii unui SRL-D le puteti vedea in randurile in care urmeaza.
Pasii de urmat pentru infiintare a unui SRL-D sunt urmatorii:
Ziua 1:
-Mergi la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul judetului in care vei avea sediul social al firmei, pentru rezervarea numelui firmei. Fii pregatit cu cel putin 5-10 variante de nume. De obicei, vei obtine rezervarea de nume pe loc.
-Completeaza si incheie contractul de comodat si actul constitutiv (nu uita ca nu ai voie sa alegi mai mult de 5 grupe CAEN) si impreuna cu rezervarea de nume te duci la orice banca pentru depunerea capitalului social.
-Cu chitanta care atesta plata capitalului social, dar si cu celelalte documente(act constitutiv, contract de comodat, copie dupa actul de proprietate al celui cu care ai incheiat contractul de comodat) te intorci la Registrul Comertului, unde completezi formularele necesare dosarului de infiintare. Acestea le primesti la biroul de Informatii al Registrului Comertului. De asemenea, in orice oficiu al Registrului Comertului vei gasi toate aceste formulare si completate sub forma de exemplu, fiind relativ facila completarea acestora de catre oricine. De asemenea, nu uita sa atasezi si o dovada de proprietate a spatiului pe care s-a facut contractul de comodat.
-Cu dosarul completat, te prezinti la ghiseul destinat depunerii acestuia. Si cam asta a fost. Intr-o zi, in cel mai bun caz, actele infiintarii unei firme au fost rezolvate.
Ziua 2:
-Acum astepti infiintarea firmei.
Ziua 3:
-Teoretic, in a 3-a zi, daca nu sunt probleme in dosar, actele oficiale ale firmei ar trebui sa fie gata, putand ridica de la Registrul Comertului, Certificatul de Inregistrare. Odata acesta obtinut, poti merge la orice magazin specializat pentru a-ti realiza prima stampila.
IMPORTANT: una din obligatiile SRL-D-ului este ca in termen de 10 zile de infiintare, sa instiintezi Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri printr-un email catre Oficiul teritorial de care apartine noua firma. Acesta trebuie sa contina o copie dupa CI a intreprinzatorului, copie a Certificatului de Inregistrare si o notificare scrisa, de instiintare, semnata si stampilata.