(P) La ce sa te astepti la primul consult neurologic?

(P) La ce sa te astepti la primul consult neurologic?

Majoritatea persoanelor experimenteaza stari de anxietate, nervozitate si teama atunci cand trebuie sa mearga la un consult neurologic. De ce? In general, din cauza fricii de necunoscut.

Lipsa informatiilor de baza cu privire la un consult neurologic creeaza o stare de neliniste generala si face intreaga experienta mai stresanta, fara rost.

Mai jos, ti-am pregatit un ghid cuprinzator cu tot ceea ce trebuie sa stii despre o consultatie neurologica. Vei afla cum sa te pregatesti, la ce sa te astepti si multe alte informatii utile.

Prima vizita la un cabinet de neurologie

Prima vizita implica de obicei o serie de intrebari despre istoricul medical, despre motivele care te-au adus la consult si un examen clinic. Pregatindu-te in prealabil, elimini orice neliniste pe care o vei avea in timpul consultatiei.

Pasul 1: Anamneza – Istoricul Pacientului

Ti se vor pune o serie de intrebari cu privire la starea ta generala de sanatate, cand au inceput problemele sa apara, severitatea simptomelor s.a.m.d. Asigura-te ca raspunzi onest la fiecare intrebare.

Medicul va incerca sa elimine alte posibile diagnostice si iti va pune intrebari pe care le-ai putea considera irelevante, dar trebuie sa ai incredere in el!

Un alt lucru important este sa mentionezi orice alergie pe care o ai. Mai mult, medicul trebuie sa stie istoricul medical al familiei. Acest aspect este important, mai ales atunci cand vorbim de afectiuni ereditare.

Pasul 2: Examenul Clinic

 Urmeaza consultul propriu-zis. Cu ajutorul unor teste, medicul iti va examina:

  • Starea mentala
  • Vorbirea
  • Vederea
  • Puterea
  • Coordonarea
  • Senzatia
  • Reflexele

Pasul 3: Teste aditionale (daca este cazul)

Daca va considera necesar, medicul neurolog poate comanda cateva teste si proceduri de diagnostic neurologic suplimentare, cum ar fi:

  • Ecografie Doppler pentru vase cervicale
  • Teste de laborator: Testarea sangelui, a urinei si a altor fluide corporale
  • Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN
  • Scanari tomografice computerizate (CT) sau tomografie axiala computerizata (CAT)
  • Electroencefalograma (EEG)
  • Punctiune lombara sau coloana vertebrala
  • Electromiograma (EMG)

Atentie! Este posibil sa nu trebuiasca sa faci aceste teste la prima consultatie. Medicul va stabili ce tip de teste ai nevoie pe baza simptomelor tale.

Cat dureaza o consultatie neurologica?

Daca este prima vizita, o consultatie neurologica dureaza intre 40 si 60 de minute, mai ales ca medicul trebuie sa obtina istoricul pacientului si sa faca examenul clinic.

Cauti un neurolog in Bacau? Medicul Primar Neurolog dr. Mihailescu iti va analiza simptomele si te va sfatui in consecinta. Click aici pentru detalii.

Ce sa aduci la un consult neurologic

Rezultatele testelor anterioare

Daca ai mai facut teste sau proceduri, este important sa le aduci la programare. Nu uita sa incluzi radigrafiile, daca ai fost supus unui RMN sau altor teste similare.

Lista medicamentelor

In cazul in care suferi de mai multe afectiuni si iei medicamente pentru acestea, ar trebui sa pregatesti o lista a acestora. Cand medicul face anamneza (istoricul pacientului), te va intreba ce fel de medicamente folosesti, astfel incat te-ar putea ajuta sa ai o lista a medicamentelor pregatita in loc sa incerci sa te gandesti la fata locului.

Ce trebuie sa faci dupa consultul neurologic

Imediat dupa terminarea consultatiei, asigura-te ca intelegi totul. Pune intrebari, daca ceva nu este clar. Daca un nou medicament a fost adaugat in planul de tratament, trebuie sa stii ce face, cand sa il iei, potentiale efecte secundare si ce sa faci daca in cazul in care ele apar.

Daca trebuie sa mai faci o vizita la cabinetul de neurologie, se recomanda sa o stabilesti imediat dupa ce termini consultatia.