Enea Romania dezvolta aplicatii software pentru Agentia Spatiala Europeana

Enea Romania dezvolta aplicatii software pentru Agentia Spatiala Europeana

Enea, compania globala de produse software si servicii axate pe solutii si servicii pentru echipamente de comunicatii, dezvolta in centrul de la Iasi aplicatii software de compresie a imaginilor ce vor fi rulate pe sateliti. Acest proiect face parte dintr-un program special lansat de Agentia Spatiala Europeana (ESA), in colaborare cu Airbus.

La Iasi se dezvolta solutii inovative pentru compresia imaginilor obtinute de sateliti pe platformele multi-core, fara alterarea calitatii imaginilor. Astfel, algoritmul de compresie va fi folosit la arhivarea imaginilor foarte mari, fara pierderi de calitate.

Enea Romania colaboreaza cu ESA de aproape 2 ani, avand o contributie activa in cadrul mai multor  programe pentru industria spatiala: dezvoltarea tehnologiilor de realitate augmentata si VR, cat si tehnologii pentru detectarea gaurilor negre.

Agentia Spatiala Europeana este o organizatie interguvernamentala creata in 1980, in scopul asigurarii si dezvoltarii cooperarii in domeniul cercetarii si tehnologiei spatiale. Coordoneaza proiectele spatiale puse in comun de peste douazeci de tari europene, avand un buget de 4.433.000.000 de euro.