Meseriile Interdisciplinare – Viitorul?

Meseriile Interdisciplinare – Viitorul?

Din ce in ce mai mult, cercetarea stiintifica se indreapta spre eforturi mai interdisciplinare. Piata muncii resimte nevoia unei colaborari eficiente intre oameni din diferite discipline pentru a maximiza rezultatele.

Interdisciplinaritatea este un mijloc de abordare a problemelor complexe, care nu pot fi abordate dintr-o singura perspectiva disciplinara. Interdisciplinaritatea este diferita de Multidisciplinaritate. Cea din urma, indica practicarea disciplinelor fara obiective comune si fara nicio actiune comuna sau colaborativa. Mai exista si conceptul transdisciplinaritate, care este definit ca o lucrare colectiva care impartaseste structuri conceptuale, construind impreuna, teorii, concepte si abordari pentru a face fata problemelor comune; in acest caz, disciplina in sine isi pierde sensul si nu mai exista distinctii precise intre discipline.

Interdisciplinaritatea poate avea multiple nivele. Putem spune ca in cadrul unor domenii este nevoie de cunostinte interdisciplinare. Si putem avea domenii cu un nivel de colaborare destul de precis intre 2 sau mai multe discipline.

Din prima categorie, un exemplu ar fi Economia, care poate cuprinde si cunostinte din: psihologie (economia comportamentala), ecologia (economia ecologica / de mediu), finantele (economia financiara), matematica (economia matematica), afacerile si managementul (economia afacerii / manageriale).

Din a doua categorie, mentionam cateva exemple:

  • prelucrarea cuantica a informatiilor, o fuziune a fizicii cuantice si a informaticii.
  • bioinformatica, care combina biologia moleculara cu informatica.
  • inginerie biomedicala, care integreaza principiile fizicii, chimiei, matematicii si pe cele ingineresti pentru studiul biologiei, medicinei, comportamentului sau sanatatii.
  • neuropsihologia, care incearca sa inteleaga cum structura si functionarea creierului relationeaza cu anumite procese psihice.
  • astrochimia, care studiaza intensiv tabelul periodic, cu precadere in contextul spatiului cosmic si mai putin al Pamantului.

Expunerea la interdisciplinaritate ne poate ajuta sa intelegem impactul mai larg al cercetarilor si al disciplinelor „de baza”, contribuind in acelasi timp la raspunsuri la intrebari societale mai largi. Interdisciplinaritatea poate spori si capacitatea de a pune intrebari inovatoare cu impact mai larg.

Interdisciplinaritatea ajuta la rezolvarea problemelor complexe (societale). Astfel, incurajarea gândirii interdisciplinare si formarea de echhipe cu oameni din diferite discipline (crearea de retele) poate contribui la progrese imense.

Exista si obstacole sau provocari, desigur. Unele tin de educatie, de timp, altele de latura financiara.

Se pare ca multi specialisti sunt de acord cu afirmatia ca cercetarile si meseriile interdisciplinare reprezinta viitorul. Avand in vedere complexitatea provocarilor sociale, politice, de mediu, economice si tehnologice cu care se confrunta lumea, cercetarea interdisciplinara devine foarte repede ceva de care nicio tara din lume nu se poate lipsi.