O cariera in stomatologie – Tot ce trebuie sa stii!

O cariera in stomatologie – Tot ce trebuie sa stii!

Vrei sa stii ce implica cariera de stomatolog? Te-ai intrebat mereu ce fel de educatie profesionala trebuie sa urmezi pentru a ajunge dentist? Afla care sunt rigorile unei astfel de profesii si daca aceasta profesie este potrivita pentru tine.

Stomatologia este o profesie atractiva din punct de vedere financiar, care implica un grad mare de satisfactie, dar si efort constant.  Domeniul stomatologiei se ocupa de sanatatea si aspectul cavitatii bucale, care include dintii, gingiile si limba, precum si maxilarul. In acest articol vom vorbi despre elementele de baza ale carierei de stomatolog, beneficiile si provocarile acestui domeniu si cateva sfaturi despre cum sa faci primii pasi spre o cariera in stomatologie.

Ce studii ai nevoie ca sa devii medic stomatolog?

Pentru a deveni medic stomatolog este necesara absolvirea unei facultati de medicina dentara. In Romania, aproape in toate marile orase ale tarii, unde exista universitati, exista si invatamant farmaceutic si dentistic.

Facultatea de Medicina Dentara are urmatoarele specializari:

  • Medicina dentara – 6 ani
  • Tehnica dentara – 3 ani
  • Asistenta de profilaxie stomatologica – 3 ani

Astfel, pentru a putea profesa meseria de medic stomatolog, trebuie sa studiezi 6 ani la o facultate de specialitate. Odata cu promovarea examenului de licenta, medicul stomatolog obtine dreptul de libera practica si isi poate exercita profesia.

Dupa ce ai obtinut licenta, poti opta pentru continuarea studiilor, prezentadu-te examenul de rezidentiat care, odata promovat, iti permite specializarea in doua ramuri ale medicinei dentare: ortodontia si chirurgia buco-maxilo-faciala. Rezidentiatul in ortodontie dureaza 3 ani, respectiv 5 ani pentru chirurgia buco-maxilo-faciala.

Beneficiile unei cariere in stomatologie

Daca te gandesti sa urmezi o cariera in stomatologie, vei fi incantat sa afli ca aceasta alegere implica multe beneficii. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale unei cariere in stomatologie.

  1. Venituri substantiale. Stomatologii sunt foarte bine platiti. Cei care ajung sa detina propria afacere castiga de obicei mai mult, la fel ca si dentistii care opereaza in orasele mai mari. In medie, un dentist poate castiga intre 1500 si 3000 de euro pe luna.
  2. Prestigiu. Similar medicilor, stomatologii ocupa o pozitie sociala ridicata in comunitatile lor. Majoritatea studentilor dentisti au sustinut ca prestigiul a fost motivatorul principal pentru urmarirea unei cariere in stomatologie.
  3. Autonomie. Dentistii sunt, de obicei, independenti sau parteneri intr-o practica mai mare. Acest lucru le confera multa autonomie in munca lor. Nu numai ca practica stomatologia, ci si se ocupa de o afacere. Aceasta include alegerea unei locatii, proiectarea unui birou, angajarea personalului de sprijin (igienist, asistenta, etc.), promovarea afacerii si monitorizarea performantei financiare. In timp ce acest lucru este stresant pentru unii, dentistii apreciaza posibilitatea de a lua decizii care le afecteaza viata.
  4. Experiente diferite, intalnind oameni diferiti in fiecare zi. O cariera in stomatologie iti va garanta ca nu te vei plictisi niciodata. In fiecare zi, vei consulta si trata o gama larga de pacienti cu probleme si obiective unice in ceea ce priveste sanatatea lor dentara. In plus, vei avea sansa sa intalnesti oameni foarte diferiti din toate mediile societatii.
  5. Poti educa publicul. Stomatologia este o profesie foarte respectata, iar cei care pornesc o cariera in stomatologie au o ocazie unica de a influenta sanatatea publicului (raspandirea informatiilor si sfaturilor privind mentinerea unei sanatati orale bune). De exemplu, pe langa educarea propriilor pacienti, poti avea ocazia sa vizitezi scoli si sa vorbesti copiilor despre dintii si gingiile lor.

Sfaturi utile pentru o cariera stomatologica de succes

Succesul in stomatologie depinde de capacitatea ta de a gestiona in mod corespunzator atat aspectele clinice, cat si aspectele practice ale practicii tale. Majoritatea stomatologilor fac greseala de a se concentra doar pe unul dintre aceste aspecte, ignorand sau minimalizand celalat aspect.

Sfatul 1: Imbunatateste sistemul intern de gestiune a clientilor.

Primele 10% din cabinete stomatologice inteleg ca sistemele lor interne sunt esentiale pentru succesul lor. Utilizarea sistemelor invechite poate afecta cu usurinta calitatea serviciilor pe care le oferi pacientului.

De exemplu, poti utiliza un sistem informatic de sanatate performant pentru stocarea si gestionarea informatiilor despre pacient. Un sistem care permite integrarea face mai usor accesul la istoricul medical al unui pacient, la rezultatele testelor de laborator anterioare si la prescriptii.

Sfatul 2: Creeaza o practica unica. Sa fii unic inseamna sa oferi potentialilor pacienti un motiv sa te aleaga pe tine in detrimentul altor medici stomatologi locali. Prin urmare, trebuie sa identifici, sa protejezi si sa comercializezi avantajul tau competitiv unic.

Nu conteaza daca te concentrezi asupra unei anumite specializari sau daca oferi servicii stomatologice generale. Crearea unei perspective unice asupra serviciilor de ingrijire dentara de calitate are puterea de a pastra multi clienti.

Sfatul 3: Spune da marketingului digital. Ei bine, marketingul digital este solutia ideala pentru nou afacere sa atraga clienti. Este ceva ce ar trebui sa iei in considerare daca doresti sa ai o practica dentara de succes. La urma urmei, tot mai multi oameni folosesc motoarele de cautare, cum ar fi Google, pentru a gasi afaceri locale.

Investeste in SEO (search engine optimization), creaza-ti pagini de social media pe Facebook si Twitter pentru a comunica mai bine cu potentialii clienti. Inregistrarea practicii dentare in directoarele de afaceri locale, cum ar fi Yelp si Google Business, va facilita atragerea de pacienti locali.

Sfatul 4: Investete in congrese si cursuri de specialitate. Indiferent ca alegi sau nu sa faci rezidentiatul pentru a te specializa in ortodontie sau chirurgie, un lucru e sigur, trebuie sa fii mereu la curent cu noile tehnici si metode care sa te ajute sa oferi un tratament stomatologic de calitate superioara, prin participarea continua la cursuri si congrese, pe diferite teme.