Pe fondul cresterilor uriase a preturilor la energie electrica si la gaze naturale, se vorbeste tot mai mult de surse alternative si sustenabile de energie: energie solara, energie eoliana si energie hidraulica. Dintre cele trei, cea mai populara, mai abundenta si mai accesibila este energia solara.
Stiai ca, in fiecare zi, soarele genereaza mult mai multa energie decat avem nevoie pentru consumul zilnic si, spre deosebire de combustibilii fosili, nu se va epuiza niciodata?
Energia solara poate fi folosita pentru a incalzi apa si cladirile si pentru a alimenta cu electricitate casele, fabricile si institutiile publice. Energia solara este o sursa curata de energie care nu produce poluare.
Date statistice comparative privind industria energiei solare din SUA si Romania
Statele Unite ale Americii au instalat 3,9 gigawati (GWdc) de capacitate solara fotovoltaica in T1 (trimestrul 1) din 2022.
La ora actuala, in industria americana de panouri solare si servicii adiacente lucreaza 231.474 de angajati.
Peste 4% din electricitatea Americii provine din energia solara, cu peste 80% mai mult fata de acum 10 ani.
Peste 10.000 de firme activeaza in domeniul energiei solare din America.
In SUA sunt instalate 3.472.279 de sisteme solare fotovoltaice.
Cresterea anuala in America a pietei energiei solare in ultimii 10 ani este de 33%.
In prezent, in Romania sunt circa 7.5 milioane de locuinte individuale, dintre care 3.4 milioane ar fi potrivite pentru instalarea de sisteme fotovoltaice.
Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, in mai 2020 in Romania erau doar 514 prosumatori (455 persoane fizice, 59 persoane juridice).
Potrivit Eurostat, in 2020 doar 3.09% din productia de energie electrica din Romania a provenit din panouri fotovoltaice. Cresterea a fost sub un procent fata de 2019 cand a fost de 2.98%. Media europeana este de 5%.
Romania dispune de o acoperire solara buna, avand 210 zile insorite pe an si un flux anual de energie solara cuprinsa intre 1,000 kWh/m2/an si 1,300 kWh/m2/an.
Capacitatea fotovoltaica a Romaniei este de asteptat sa se tripleze in perioada 2021-2030, crescand de la 1.39 GW in 2020 la 4.25 GW in 2030 conform prognozelor celor de la „Global Data”.
Cat costa instalarea panourilor solare in Romania?
Totul depinde de dimensiunea si tipul sistemului instalat (masurat in kilowati), de baterie (optionala) care poate dubla pretul, de deviator (pentru a alimenta cu energie electrica boilerul cu imersie) si daca alegi sa instalezi un incarcator pentru vehicule electrice. Panourile si bateriile „Premium” (cum ar fi cele Tesla) costa mult mai mult.
Sistemele on-grid nu au nevoie de baterii, folosesc un invertor si sunt conectate la reteaua nationala. Când acestea nu pot functiona la capacitate maxima, ca de exemplu iarna, necesarul de consum este acoperit prin intermediul retelei de distributie. Dezavantajul acestor sisteme consta în lipsa unei baterii care sa stocheze surplusul de energie produs.
Costurile pentru un sistem on-grid montat pe acoperis pornesc de la 0.8 – 1 euro/watt peak (Wp). Estimativ pretul unei instalatii solare incepe de la 3.200 euro.
Sistemele off-grid sunt sisteme independente care nu sunt conectate la reteaua nationala. Pentru a putea functiona în mod independent instalatia solara are în componenta sa o baterie solara de 12V sau mai mult (24V, 48V sau baterii Li-Ion cu voltaje mai mari de 400V).
Bateria/iile stocheaza surplusul de energie pentru a putea fi folosit pe timp de noapte sau în zilele când randamentul panourilor este mai scazut.
Pentru un sistem off-grid ce alimenteaza un frigider de 30-40 Watti, un televizor si 4 becuri LED, pretul porneste de la 1100 euro.
Atentie! Aceste preturi sunt estimative. Costurilor de mai sus li se adauga montajul, care poate diferi in functie de dificultatea de instalare si echipa care se ocupa de aceasta, precum si avizele si proiectarea care, si ele, presupun un cost suplimentar.
Merita sa instalezi panouri solare?
Un sistem de 4 kW, potrivit pentru o casa medie, ar trebui sa genereze aproximativ 3.500 kWh (kilowati-ora) de electricitate pe an.
Pretul unitar mediu, in Romania, al unui kWh este de 1.42 lei. Inseamna ca cei 3.500 kWh produc valoarea de 4970 lei anual. Deci, daca ai platit aproximativ 7000 de euro pentru o instalatie, aceasta se va amortiza in aproximativ 7 ani.
Cu toate acestea, pretul energiei electrice este foarte volatil, si ar putea sa creasca, mai ales iarna. Asta insemnand ca valoarea energiei electrice produse de un sistem de 4 kW ar creste si ea, iar panourile solare s-ar putea plati singure in doar cinci ani.
Atentie! Aceste calcule sunt estimative.
Primesc subventii de la stat daca imi instalez panouri solare?
Da, poti beneficia de o finantare de pana la 90% la sistemele fotovoltaice prin programul Casa Verde, sesiunea 2022. Finantarea se acorda in procent de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 lei.
Suma finantata de AFM (Administratia fondului de Mediu) se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Cheltuieli eligibile in cadrul programului „ Casa Verde” , conform Administratiei Fondului de Mediu
Sunt considerate cheltuieli eligibile urmatoarele:
- cheltuielile cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kW, avand ca principale parti componente: panouri fotovoltaice, invertor/invertoare, structura de sustinere a sistemului, tablou electric curent continuu/curent alternativ.
- cheltuielile cu montajul si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice.
- TVA aferenta cheltuielilor eligibile.