Inginerii Bright Distribution au proiectat primul sistem interactiv de telemedicina cu asistenta video integrata pentru servicii medicale de proximitate, un dispozitiv inteligent dezvoltat in 2022, in capitala.
Bucuresti, 16 noiembrie 2022 – Digitalizarea a luat amploare in Romania in mod ireversibil odata cu aparitia COVID-19 si Omicron. La nivel european, piata de telemedicina se estimeaza sa ajunga la 29.975 milioane de dolari in 2026. In plan local, 56% dintre romani se arata interesati sa acceseze servicii de telemedicina (comparativ cu 37% media europeana), insa doar 28% sunt multumiti de calitatea acestora.
Ultimele date oficiale semnaleaza faptul ca numarul localitatilor fara acces la Internet a scazut cu 40%, de la 2700 in 2019, la 1600 la inceput de 2021. Desi Romania este fruntasa in Europa, si chiar in lume, privind viteza mare a Internetului, decalajul urban-rural este inca un subiect important pe agenda Comisie Europene si o provocare pentru industria de telesanatate in 2022.
Mai mult, in ciuda riscurilor aferente pandemiei globale, potrivit Ministerului Sanatatii – in 2020 peste 850 de medici au solicitat certificate de conformitate pentru a profesa in afara tarii. Daca media europeana este de circa 4,4 medici per mia de locuitori, in tara noastra cifrele sunt la jumatate, iar predictiile statistice pentru urmatorii 10 ani sunt ingrijoratoare.
Romania se confrunta cu un deficit alarmant de medici specialisti din arii precum oncologia si bolile infectioase. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul face peste 100 de victime pe zi in Romania, ultimele cifre indicand o medie de 140 de decese pe zi. Multe dintre aceste victime au ajuns prea tarziu la medici pentru a avea o sansa reala, intrucat sistemul sanitar se lupta cu o alta mare provocare: distribuirea ineficienta a medicilor pe teritoriul tarii. In prezent aproximativ 50% din medici sunt localizati in doar sase orase: Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Targu Mures, si Iasi, si peste 500.000 de romani nu au un medic de familie in localitate. Toate aceste date semnaleaza faptul ca preventia afectiunilor de sanatate prin demersuri de educatie si comunicare periodica cu cadrele medicale reprezinta un deziderat dificil de atins in Romania. Mai mult, populatiile din zone vulnerabile nu beneficiaza nici de indrumare medicala de baza sau de medicatie adecvata la timp.
Procesul de digitalizare al industriei medicale romanesti este inca la nivel embrionar. Platformele online existente de telemedicina sunt inca deficitare si limitative pentru anumite categorii de populatie. Medicii si pacientii din Romania au nevoie de sprijin si de solutii inovatoare cu rezultate imediate si stabilitate pe termen lung.
Pornind de la aceste premise si nevoi ale publicului larg, inginerii Bright Distribution au proiectat o solutie inteligenta pentru a aduce medicii mai aproape de pacienti, dispozitivul de telesanatate Octodoc care imbina tehnologii hardware si software avansate.
Inovatia Octodoc reprezinta primul sistem interactiv de telemedicina cu asistenta video integrata, un concept hibrid unic in lume – care faciliteaza accesul la consiliere medicala deopotriva pentru mediul urban, pentru populatiile defavorizate din medii rurale cu resurse digitale limitate, precum si pentru persoanele cu dizabilitati. Dispozitivul este multifunctional si usor de utilizat, si ofera pacientilor posibilitatea de a intra in legatura cu un medic de familie sau medic specialist mai aproape de casa, la primul Punct Octodoc din proximitate.
„Octodoc a pornit din grija pentru sanatatea romanilor si din respect pentru medici. Ambitia noastra este sa punem inovatia in slujba comunitatii medicale, sa folosim experienta noastra IT&C de peste doua decenii pentru a construi ceva unic care rezolva nevoi concrete. Credem cu tarie ca accesul la consiliere medicala de calitate reprezinta un drept, nu un privilegiu. Nu putem elimina decalajul rural-urban peste noapte, nu putem aduce inapoi medicii plecati in strainatate, putem construi insa un ecosistem civilizat si eficient de interactiune medic-pacient care simplifica totul, pentru toti.
Dincolo de orice viziune de business, inovatia pentru binele comunitar este datoria fiecaruia dintre noi, incepand cu sectorul IT si cu liderii mediului de afaceri si sistemului de stat. Tocmai de aceea investim eforturi operationale substantiale pentru a materializa acest pionierat aici, in Romania.” George Niculcea, Fondator Octodoc si Vicepresedinte Bright Distribution
Printre functionalitatile Octodoc se numara: teste si masuratori de rutina (tensiune arteriala, saturatie de oxigen si puls, temperatura, etc.), cititor card de sanatate si tiparire documente medicale, asistenta audio-video pentru programari si informatii cu echipa de relatii clienti, video-consultatii cu medici, interfata software accesibila de pe computer sau smartphone, management rapid al istoricului medical, si multe altele.
„Initiativa inginerilor nostri s-a conturat inca din 2019, pre-pandemie. Contextul incert din ultimii doi ani ne-a motivat sa acceleram. Ne dorim sa echipam Romania cu tehnologii smart si accesibile de evaluare si monitorizare a starii de sanatate. Suntem adeptii preventiei inainte de toate. Iar dispozitivul Octodoc este primul pas, vom extinde conceptul prin parteneriate strategice, pentru a oferi romanilor echipamente revolutionare de telemedicina pe care le pot folosi chiar de acasa.” Stefan Dumitru, Senior Product Manager Octodoc.
Dupa o serie de prototipuri si procese de testare cu medici si pacienti, dispozitivul Octodoc se afla in etapa de productie si implementare software, urmand sa fie accesibil publicului incepand cu 2023, deopotriva in regim C.A.S. si cu plata.
Mai multe informatii sunt disponibile via octodoc.ro. Pentru oportunitati de parteneriere strategica, detalii comerciale, sau programari de sesiuni demo – consultantii Octodoc va stau la dispozitie cu promptitudine si deschidere la adresa de e-mail sales@octodoc.ro.
Pentru interviuri, reportaje sau partenerieri media asteptam mesajul dumneavoastra pe pr@octodoc.ro.
Surse: Organizatia Mondiala a Sanatatii, Mordor Intelligence, HotNews.ro, Adevarul.ro, Economedia.ro