Programul “inCerc” de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei a definitivat prima etapa in proportie de 75% pentru prima generatie de copii ploiesteni

Programul “inCerc” de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei a definitivat prima etapa in proportie de 75% pentru prima generatie de copii ploiesteni

Prima etapa a Programului ”inCerc” (www.medicover.ro/incerc), lansat in septembrie 2017 de Asociatia Medicover in Ploiesti, se apropie de final. Aproape 1.000 de elevi de clasa a V-a din 27 de scoli ploiestene au fost evaluati privind riscul de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2. De asemenea, ca parte a Analizei Complexe de Sanatate, prima etapa a Programului, parintii elevilor de clasa a V-a din 21 de scoli evaluate au primit deja prin posta sau prin corespondenta electronica un raport cu focus pe indicatorii de sanatate identificati in timpul evaluarii copilului lor. Pana la sfarsitul lunii februarie, reprezentantii Asociatiei Medicover estimeaza ca si in restul institutiilor de invatamant cu ciclu gimnazial din municipiul Ploiesti va fi finalizata evaluarea elevilor de clasa a V-a, precum si instiintarea familiilor cu privire la demararea Asistentei Individuale Integrate, a doua etapa a programului ”inCerc”.

Diabetul afecteaza tot mai multi copii romani

Conform Registrului Roman de Diabet al copilului, in decembrie 2016 erau inregistrati cu diabet zaharat (DZ) un numar de 3.040 de copii, dintre care cu tip 1 de diabet (insulino-dependent) – 2.973 (97,8%), cu tip 2 de diabet (insulino-independent) – 55 (1,8%) si 0,4% cu alte tipuri de diabet (monogenic, secundar). Dintre acestia, 1.573 (51,7%) sunt baieti si 1.467 (48,3%) sunt fete (date furnizate de ONROCAD pe baza Registrului Roman de Diabet al Copilului).

Pana nu demult, majoritatea cazurilor de DZ la copil erau incadrate ca diabet zaharat de tip 1, insulino-dependent, DZ tip 2 fiind considerat o boala a bunicilor, apoi a parintilor. In ultimii 20 de ani, cresterea incidentei obezitatii a dus la o crestere a DZ tip 2 la copil si adolescent. Debutul DZ tip 2 la varste tinere duce la instalarea precoce a complicatiilor cronice degenerative.

Programul ”inCerc” de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei, lansat in premiera in Romania de catre Asociatia Medicover in Ploiesti, a parcurs deja prima etapa (Analiza Complexa de Sanatate) in 75% din scolile cu ciclu gimnazial. In urma Analizei Complexe de Sanatate, aproape 1.000 de elevi de clasa a V-a au fost evaluati non-invaziv privind riscul de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2. Astfel, printr-o serie de proceduri non-invazive, gratuite, specifice acestui Program, copiilor le-a fost calculat riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 si alte boli ale civilizatiei.

Pe parcursul lunii februarie, familiile scolarilor de clasa a V-a din Ploiesti care au fost evaluati in cadrul primei etape din Program, Analiza Complexa de Sanatate, si care au fost identificati in zona de risc vor fi invitate sa ia parte la urmatoarea faza a Programului. In cadrul Asistentei Individuale Integrate toti   participantii calificati vor participa gratuit la sase sesiuni de consiliere personalizata, realizate de patru specialisti: medic generalist, nutritionist, specialist in activitate fizica si psiholog. Le multumim celor care au raspuns deja afirmativ invitatiei noastre si ii incurajam pe toti cei carora le va fi facuta aceasta invitatie sa ne insoteasca in programul inCerc”, afirma Ana-Maria Ciresanu, Coordonator Local Ploiesti al Programului ”inCerc”.

Comunitatea prahoveana, focus pentru Asociatia Medicover

Implicarea echipei Asociatiei Medicover in comunitatea prahoveana nu se limiteaza doar la Programul ”inCerc”. In data de 25 noiembrie 2017, Asociatia Medicover a participat, alaturi de Primaria Lipanesti si Asociatia “Se Poate”, la actiunea de impadurire a terenului de pe malul stang al Teleajanului. Cu aceasta ocazie s-a inceput plantarea a 15.000 de copaci – copaci noi pentru vieti noi, dupa cum o sugereaza si numele proiectului ”New Trees for New Life”, pentru a reface Bariera Verde a Bucurestiului.

Sambata, 27 ianuarie 2018, la Centrul Cultural Aurel Stroe din Busteni, Asociatia Medicover, cu sprijinul d-lui Dr. Alexandru Moruz si Salvamont Busteni, a desfasurat un workshop de prim ajutor in cadrul caruia copiii au invatat manevre de acordare a primului ajutor de baza. Copiii au fost impartiti in trei grupe in functie de varsta si au executat manevre de acordare a primului ajutor si pozitia de siguranta, apoi au privit exemplificandu-se si manevra Heimlich de catre voluntari.

Prin educatia si preventia pe care o vom realiza cu ajutorul voluntarilor Medicover si Synevo, vom creste constientizarea importantei acordarii primului ajutor printre copiii din Busteni”, ne-au spus Georgiana Apreutesei, Manager de Proiect al Asociatiei Medicover si dl dr Alexandru Moruz.

In cadrul aceluiasi eveniment s-a desfasurat si un workshop de igienizare a padurii si masuri de preventie pe munte, workshop sustinut de dl. Gheorghe Haiduc, Sef Serviciu Salvamont Busteni.

Cu aceasta ocazie, Serviciul Salvamont Busteni a primit echipamente de prima interventie in acordarea primului ajutor de baza pentru adulti si copii.

Ne dorim ca actiunile pe care le intreprindem pentru comunitatea prahoveana sa fie unele de durata, cu impact pozitiv asupra vietii prahovenilor. Am fost primiti calduros si ni s-a oferit sprijin constant, atat din partea autoritatilor locale, cat si a institutiilor de invatamant. Prin urmare, Asociatia Medicover isi propune sa se implice activ in proiectele care pot schimba si imbunatati sanatatea, stilul de viata si calitatea mediului in Prahova”, conchide George Istrate, Director General al Asociatiei Medicover.

Contact presa

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati agentia Sag Media Communications la adresa de e-mail contact@sagmediateam.com sau la urmatoarele numere de telefon:

0732.710.894 (Andreea Paleologu)

0745.526.660 (Cristian Paleologu)