Cercetatorii britanici de la Universitatea Queen Mary au anuntat ca au creat in laborator un material care ar putea sa contribuie la regenerarea smaltului dentar, prevenind astfel aparitia cariilor si a gingiilor sensibile.
Sherif Elsharkawy, medic stomatolog si unul dintre cercetatorii principali ai studiului, a declarat: „Aceasta este o descoperire interesanta, deoarece simplitatea si versatilitatea platformei de mineralizare deschide oportunitati noi pentru a trata si a regenera afectiunile dentare”.
„De exemplu, am reusit sa producem bandaje rezistente la acid, care se pot infiltra, mineraliza si proteja tubulii dentari expusi din dintii umani, in cadrul tratamentului impotriva hipersensibilitatii dentare”, a adaugat medicul stomatolog Sherif Elsharkawy.
Smaltul dentar, invelisul extern care acopera dintele, reprezinta cel mai dur tesut din corpul uman. Smaltul dentar protejeaza dintii de uzura zilnica provocata de muscat, mestecat sau scrasnit, temperaturi extreme, substante acide. Atunci cand se crapa sau se ciobeste, organismul nu il poate repara. Consumul excesiv de bauturi acidulate, sucuri naturale acide, alimentatie bogata in zaharuri, abraziunea excesiva prin periaj, sau problemele gastrointestinale erodeaza smaltul. In cazul in care dentina devine expusa, este necesara interventia medicului stomatolog si se poate ajunge pana la necesitatea efectuarii de coroane dentare sau fatete dentare.
Sursa stire: https://www.agerpres.ro
Surse imagini: http://www.drgrigoriu.ro/