Cu totii am trecut prin situatiile in care nu aveam de lucru, dar trebuia sa stam la birou pana la sfarsitul programului. Cu totii am trecut prin perioade in care oboseala se acumula, dar trebuia sa fim 5 zile/ 7 la birou sau chiar sa muncim si in weekend.
E contra-intuitiv pentru multi faptul ca nu conteaza cate ore muncesti, ci cat de eficient si productiv esti!
Un angajat odihnit poate realiza in 4h ceea ce un angajat epuizat ar realiza in 8.
Si iata ca sosesc, pe rand, si dovezile! Islanda declara saptamana de munca de 4 zile un „succes rasunator”!
Studiile, desfasurate in perioada 2015 – 2019, in cadrul carora peste 2.500 de angajati au fost platiti cu aceeasi suma de bani pentru 4 zile de lucru, au aratat ca in majoritatea companiilor productivitatea a ramas la acelasi nivel sau chiar s-a imbunatatit.
Angajatii au raportat:
– niveluri mai scazute ale stresului,
– pericol mai redus de burnout,
– imbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala, deoarece au avut mai mult timp de petrecut cu familiile, timp pentru hobby-uri si treburi in gospodarie.
In acest experiment social au fost inclusi angajati din sectorul public, in general functionari din Primaria Reykjavik si din Guvern, ceea ce reprezinta aproximativ 1% din populatia activa a tarii.
Spania experimenteaza si ea saptamana de lucru de 4 zile in companii.
In Noua Zeelanda, compania Unilever ofera, de asemenea, angajatilor ocazia de a-si reduce orele de lucru cu 20%, fara a le fi afectat salariul.
In Marea Britanie, un raport comandat de campania „Saptamana de 4 zile” a indicat, in mai, ca programul de lucru mai scurt ar putea reduce totodata si amprenta de carbon.
Alte companii testeaza Formula „3-2-2”, adica 3 zile la birou, 2 zile la distanta si 2 zile libere.
Indiferent de abordare, companiile incep sa realizeze ca starea de bine a angajatilor le influenteaza eficienta si productivitatea. Rezultatele conteaza! Ca muncesti 4 zile din saptamana in loc de 5 sau ca muncesti 6h pe zi in loc de 8h, conteaza mai putin, atat timp cat rezultatele dorite apar sau chiar intrec asteptarile si atat timp cat, pe termen lung, nu te indrepti catre burnout.