Scadere vertiginoasa a preturilor locuintelor in Romania: spre un colaps imobiliar?

Scadere vertiginoasa a preturilor locuintelor in Romania: spre un colaps imobiliar?

Deteriorarea situatiei economice si financiare ar provoca un declin accelerat al preturilor la locuinte in Romania in urmatorii trei ani, potrivit scenariului pesimist elaborat de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) pentru testele de stres la care vor fi supuse in perioada urmatoare 124 de banci de importanta sistemica din Uniunea Europeana, se arata in datele publicate marti pe pagina de Internet a EBA.

Criza din imobiliare nu a inghetat doar vanzarile de apartamente din blocuri, ci si piata locuintelor de lux. Proprietarii au nevoie de cativa ani pentru a-si vinde vilele si sunt obligati sa scada sume uriase din pretul initial. Fie ca vorbim de vile incarcate de istorie sau de apartamente ultramoderne, de imobile ce pot servi ca sediu prestigios pentru o multinationala sau pur si simplu de o resedinta privata, reducerile de pret inregistrate din ultimii ani au fost spectaculoase si depasesc, in unele cazuri, un milion de euro.

Preturile locuintelor din Romania au scazut in primul trimestru cu 4%, fata de 9,25% cu un an inainte, potrivit unui studiu realizat pe baza preturilor medii, ajustate cu inflatia, inregistrand a patra cea mai mare scadere din cele 45 de piete analizate.

Grecia, Spania si Rusia au inregistrat cele mai mari scaderi de preturi in primul trimestru, cu 7,08% (fata de – 11,19% in perioada similara a anului trecut), 5,41% (comparativ cu -12,48%), respectiv 5,15% (-0,32%), conform studiului realizat de portalul globalpropertyguide.com. Alte piete europene unde preturile locuintelor au scazut in perioada analizata sunt Kiev, Ucraina (3,54%), Zagreb, Croatia (2,88%), Vasovia, Polonia (2,53%), Franta (2,22%), Norvegia (1,97%), Slovacia (1,44%) si Finlanda (1,29%).

 „Opt din cele mai slab performante piete rezidentiale din studiul nostru mondial vin din Europa. Dar, acest lucru poate sa ne dea o impresie derutanta. De fapt, tarile codase pana recent au inceput sa-si revina, in timp ce pietele cu performante puternice sunt in curs de a ajunge la un maxim. In total, noua tari europene au performat mai bine in primul trimestru al acestui an, decat anul trecut, doar 7 au avut o performanta mai redusa”, se arata in raportul portalului imobiliar. Astfel, Franta, Norvegia si Finlanda au avut o performanta sub cea de anul trecut, in timp ce tarile care incearca sa recupereze decalajele, precum Romania, Croatia, Polonia si Slovacia au avut rezultate mai bune decat in primul trimestru al anului trecut. Irlanda a inregistrat cea mai spectaculoasa schimbare, consemnand o crestere a preturilor cu 7,49% in primul trimestru, fata de o scadere de 3,49% in primul trimestru din 2013. De asemenea, in Marea Britanie, preturile au urcat cu 7,35%, in contrast puternic fata de declinul de 2,52% consemnat in primele trei luni ale anului 2013. Cresteri importante au avut loc si in Turcia (7,16%), Viena, Austria (6,39%) si Suedia (4,86%).

Pe de alta parte, preturile au inregistrat usoare cresteri in Germania (3,72%), Cehia (2,82%), Elvetia (2,76%), Bulgaria (2,32%), Portugalia (1,6%) si Olanda (0,02%).

Din cele 45 de tari incluse in studiu, 30 au avut cresteri de preturi. Asadar ne indraptam spre un colaps imobiliar, cu scaderi de preturi de mai bine de 30% sau este doar ceva temporar?  Nu exista inca indicatori certi ca piata isi va reveni la un nivel acceptabil, dar unele voci din domeniul economiei afirma ca vom avea date mult mai concrete statistic la finalul acestui an.

Surse: globalpropertyguide.com, businessmagazin.ro.