Schimbari majore in regimul fiscal al PFA-urilor, incepand cu 2023

Schimbari majore in regimul fiscal al PFA-urilor, incepand cu 2023

Din 2023, persoanele fizice autorizate si celelalte categorii de contribuabili care obtin venituri din activitati independente au obligatii suplimentare de plata la CAS si CASS.

Obligatii CAS – PFA 2023

In cazul contributiilor de asigurari sociale (CAS), pe langa plafonul de 12 salarii minime brute, guvernul a introdus si plafonul de 24 de salarii minime.

Astfel, cei care dobandesc mai mult de 12 salarii minime brute pe an din activitati independente sau din drepturi de proprietate intelectuala vor fi nevoiti sa aplice cota de CAS la o baza de calcul mai mare.

Baza de calcul pentru plata CAS o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:

  • nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara;
  • nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe tara.

*Persoanele care nu depun declaratia unica, li se va stabili din oficiu o baza de calcul a contributiilor sociale (CAS) in valoare de 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul legal de depunere a declaratiei din anul pentru care se datoreaza contributia.

Modificari CASS – PFA 2023

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) se modifica si ea.  Guvernul a introdus obligatia de plata a CASS de la nivelul de 6 salarii minime brute in sus. Astfel, are loc o injumatatire a nivelului actual, care era de 12 salarii minime brute.

Baza de calcul la care se aplica procentul de 10% se va modifica si ea, dupa cum urmeaza:

  • nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara;
  • nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe tara.

Concret, in functie de nivelul veniturilor, CASS-ul se va situa intre 10% din 6 salarii minime si 10% din 24 de salarii minime.

Persoanele fizice autorizate care obtin venituri mai mici de sase salarii minime brute nu vor fi obligate sa plateasca CASS, dar o vor putea face daca vor.

Persoanele fizice autorizate sunt obligate sa completeze declaratia unica in privinta contributiei CASS de la minimul de sase salarii, nu de la 12.

*Cei care nu depun declaratia vor fi impozitati din oficiu de Fisc, prin aplicarea cotei de CASS la nivelul de sase, 12 sau 24 de salarii minime brute.