Sfaturi utile pentru antreprenori

Sfaturi utile pentru antreprenori

In lumea afacerilor exista mult prea putine resurse care se adreseaza direct incercarilor cu care se confrunta tinerii antreprenori, in mentinerea unei afaceri. Ori de cate ori este posibil, antreprenorii trebuie incurajati de cei cu experienta in domeniul afacerilor, deoarece educatia si intelegerea principiilor de functionare a unei organizatii sunt esentiale pentru oamenii de afaceri in devenire.

Iata cateva sfaturi utile pentru antreprenorii aflati la inceput de drum:

  • Puterea de concentrare. Multi antreprenori tineri simt nevoia sa profite de fiecare oportunitate. Acesta nu este un lucru rau, dar de multe ori o atitudine pripita poate da nastere unor neplaceri. Din aceasta cauza, nu trebuie sa dai atentie „oportunitatilor” care iti distrag atentia de la lucrurile esentiale. Intotdeauna este mai indicat sa faci un singur lucru bine, decat zece prost.
  • Trebuie sa stii ce faci si sa faci ce stii.  Nu incepe o afacere doar pentru faptul ca ti se pare interesant sau esti atras de promisiunea unui profit mare. Fa ceea ce iti place. Initiativele de business construite in jurul talentelor si a punctelor tale forte vor avea intotdeauna o sansa mai mare de succes. Important nu este doar profitul unei afaceri, ci si pasiunea pe care o depui si satisfacia personala obtinuta.
  • Vorbeste putin si la obiect. Exista un proverb: „Daca n-o poti spune in 30 de secune, n-o mai spune deloc.”  Este foarte important sa te poti adresa clentilor sau partenerilor de afaceri intr-un mod clar si concis, mai ales in cadrul unor negocieri. Mai exista si un alt proverb, la fel de intelept: „Timpul inseamna bani.”
  • Cunoaste-te pe tine insuti. Nici o fiinta umana nu poseda toate cunostintele posibile, asa ca desprinde-te de atitudinea de „know-it-all”. Obisnuieste-te sa colaborezi cu consilieri, cu oameni cu experienta si cu specialisti, care te vor ajuta sa devii un lider mai bun si om de afaceri mai competent. Intra in contact cu persoane de succes, cu care impartasesti interese si obiective de afaceri comune.
  • Comportamentul tau trebuie sa fie in ton cu pozitia pe care o ai. Uita de birouri de lux, de masini rapide si de conturile grase. Portofelul tau este viata si sangele companiei tale. Practica si perfectioneaza arta de a fi modest. Acorda atentie fiecarui banut castigat si verifica de doua ori fiecare cheltuiala.