Conform directivelor Agendei digitale pentru Europa, pana in 2020, toti europenii ar trebui sa aiba acces la internet cu viteze de peste 30 Mbps si cel putin 50 % din gospodariile europene ar trebui sa se aboneze la conexiuni internet de peste 100 Mbps.
Sectorului privat ii revine rolul principal in extinderea si modernizarea retelelor in banda larga, fiind sustinut si de stat, pentru a se asigura realizarea obiectivelor.
Unele tari din UE au introdus reglementari menite sa accelereze acest proces, precum directiva ca fiecare cladire rezidentiala nou construita sa fie echipata cu infrastructura de fibra optica. Acest tip de cablare poate fi folosit atat pentru implementarea accesului la Internet de mare viteza, cat si pentru alte servicii, inclusiv distribuirea TV/SAT.
Solutiile de fibra optica pentru sistemele SMATV pot avea avantaje atat tehnice, cat si economice.
Avantajele fibrei optice in sistemele SMATV
- Posibilitatea transmisiei semnalelor TV pe distante mari de pana la zeci de kilometri.
- Imunitate completa la buclele de impamantare si supratensiuni. Cablul de fibra optica este un izolator perfect, astfel ca supratensiunile induse in antenele TV instalate pe acoperis nu vor trece prin emitatorul optic. Prin urmare, celelalte componente ale sistemului, cat si dispozitivele abonatilor vor fi protejate in totalitate.
- Imunitate completa la interferente electromagnetice – cablurile de fibra optica, pot fi, fara nici un risc de interferenta, instalate impreuna cu magistralele de cablu coaxial, inclusiv pe langa linii de tensiune.
- Economisirea spatiului in paturile de cablu – o singura fibra de doar 2–3 mm inlocuieste o magistala de 5 sau 9 cabluri de cel putin 7 mm fiecare.
- Costuri reduse pentru cablu – costul instalarii fibrei optice in loc de magistrala de 9 cabluri poate fi chiar de 10 ori mai mic. Este rezultatul pretului competitiv al cablului de fibra optica in comparatie cu un cablu coaxial de buna calitate si totodata reducerea numarului de cabluri la unul singur.
Avantajele sistemelor de distributie TV satelit pe fibra optica de la producatorul Terra
Ideea sistemului consta in conversia semnalelor de la antene in forma optica si transmisia lor prin fibra la receiverul optic sau grupul de receivere (cu ajutorul spliterelor optice), unde se vor reconverti in semnale RF ce vor fi transmise prin multiswitchuri si cabluri coaxiale catre prizele utilizatorilor.
- Multiplexorul WDM incorporat transmite doua grupe de semnal separate, SAT TV in fereastra de transmisie optica II (1310 nm) si CATV in fereastra III (1550 nm), garantand astfel o transmisie fara probleme. Alte sisteme care folosesc un singur laser sunt supuse problemelor atunci cand nivelele de semnal ale celor doua benzi RF difera puternic ca nivel de semnal.
- Instalarea conectorilor FC/APC Angled Physical Contact scad sansele de reflexie nedorita din conexiunea fibrelor optice. Astfel de reflexii pot fi foarte daunatoare in sistemele SMATV pe fibra optica datorita distantelor relativ mici intre emitator si receptor.
- Instalarea LNBurilor clasice QUATRO – unul din cele mai importante avantaje pentru instalatori. Asta inseamna ca LNB-ul si Antena de satelit pot fi configurate cu un satfinder clasic. Sistemele concurente folosesc LNB-uri cu iesire optica sau cu iesire de tip N cu 50 ohmi impedanta. In ambele cazuri, instalatorii folosesc, in practica, un LNB single standard pentru pozitionarea antenei, dupa care il vor inlocui cu cel dedicat. Pe langa volumul de munca ridicat, o astfel de schimbare va implica intotdeauna riscul de a misca antena sau LNB-ul din pozitie. Instalarea unui LNB QUATRO poate fi, de asemenea, benefica in cazul unei avarii de sistem, instalatorul avand posibilitatea sa verifice problema direct langa antena cu usurinta. Pentru testarea semnalului de la LNB-urile speciale cu iesire optica sau in 50 ohm, instalatorul trebuie, de asemenea, sa foloseasca echipament special si scump.
- Nivel de semnal stabil datorita functiei AGC la transmitter OLC (Optical Level Control) la receiver.
- Carcasa de aluminiu turnata pentru o ecranare – class A. Aceasta practic elimina toate influentele si interferentele electromagnetice externe.
- Semnalul de la transmitatorul optic poate fi divizat prin splitere in zeci de cai si fiecare cale poate fi conectata cu un multiswitch sau un grup de multiswitchuri. In acest mod, sistemele TERRA pot acoperi zeci de cladiri, chiar si la kilometrii departare una de alta.
Puteti achizitiona transmitatoare si receivere optice, multiswitch-uri si amplificatoare CATV pentru blocuri, cladiri, case, convertoare DVB-T/C-IPTV si satelit-IPTV, Streamere IPTV sau modulatoare TV de la Terra de aici: http://www.dipolnet.ro/terra–producer,search
Mai multe detalii despre sistemele TV pe fibra optica, veti gasi aici: http://www.dipolnet.ro/sistem_tv_pe_fibra_optica_bib336.htm