Tehnici care te vor face un negociator mai bun

Tehnici care te vor face un negociator mai bun

Fie ca esti in cautarea unei strategii de a incheia un contract cu un client nou sau ai de gand sa ceri o marire de salariu, tehnicile de negociere te pot ajuta semnificativ. Intotdeauna este bine sa te perfectionezi, pentru ca si cei mai agresivi negociatori pot face unele greseli elementare. Oricine poate deveni un negociator de succes daca tine cont de cateva reguli de baza.

Iata cateva sfaturi esentiale pentru a deveni un negociator mai bun

  • Invata sa asculti. O negociere nu reprezinta doar prezentare unei oferte, insotita de un raspuns de aprobare sau dezaprobare, ci implica si un proces de convingere a partilor implicate. Un negociator bun va fi intotdeauna capabil sa asculte. Dar acest proces nu este unul pasiv, ci este insotit de o multime de intrebari, pentru a intelege care este miza si scopul urmarit. Acumularea de cunostinte este esentiala pentru obtinerea unui avantaj in cadrul unei negocieri.
  • Stabileste o relatie de incredere. Atunci cand ai programata o intalnire cu reprezentantii unei alte companii, impreuna cu echipa din care faci parte, incearca sa programezi in prealabil o intalnire lejera, la cina sau intr-un local, cu o seara inainte de negocierea propriu-zisa. O astfel de intalnire are ca scop stabilirea unei relatii de incredere reciproca intre parteneri si indepartarea atmosferei tensionate.  In acest mod, ambele parti vor conoaste parte umana a celuilalt si vor uita ca sunt rivali.
  • Intotdeauna trebuie sa stii ce vrei. Succesul unei negocieri este asigurat, in parte, si de claritatea obiecivelor propuse. Un negociator de succes stie exact ce doreste sa obtina in urma unei intalniri. Inainte de a intra la negocieri, fixeaza un obiectiv clar si imagineaza-ti care ar fi rezultatul ideal al acestora. De asemeni, este recomandat sa delimitezi o linie peste care nu vei trece indiferent de situatie. Daca esti in pozitia de ofertant, acest lucru reprezinta pretul minim pe care esti dispus sa il accepti pentru bunurile tale. Iar daca esti in pozitia de a cumpara, acest lucru ar reprezenta maximum pe care esti dispus sa-l platesti.
  • Pregateste-ti un plan de rezerva. Intr-o negociere nu trebuie sa fii luat prin surprindere in nici o situatie, si nu trebuie sa acorzi adversarului tau sansa de a te manipula. Intotdeaua trebuie sa ai un plan de rezerva, ce va putea fi folosit ca o arma secreta. Adversarul tau trebuie sa stie ca dispui de o alternativa la seviciile pe care le poate oferi. Acest lucru poate inclina balanta in favoarea ta.