Daca ne trezim dimineata devreme, la ora 5.a.m. sa zicem, vom deveni automat oameni de succes? Cred ca raspunsul este clar pentru toata lumea: Nu.
Trezitul dimineata devreme este o strategie care faciliteaza succesul? Posibil.
Sa clarificam putin termenul succes, in acest context.
- Trezitul la 5 a.m. a fost initial promovat ca pe o strategie utilizata de antreprenori, de oamenii de afaceri inovatori. Se pare ca multi oameni de succes, precum Steve Jobs, Tim Cook, Elon Musk, Mark Zukenberg, Oprah, Bill Gates si altii obisnuiesc sa se trezeasca foarte devreme. Unii chiar la 3 a.m. Asadar, succes = bani, inovatie si, eventual, recunoastere publica.
- Ulterior, trezitul dimineata devreme a inceput sa fie promovat, din observatiile mele, ca pe o strategie de a avea o viata mai echilibrata si mai bine structurata. Succes = mai mult timp pentru tine.
Oameni de succes precum Steve Jobs, Tim Cook, Elon Musk, Mark Zukenberg, Oprah si altii au un lucru in comun: se trezesc dimineata devreme. Rezulta ca asta este secretul succesului lor? Apropo, se pare ca multi dintre ei mananca ovaz dimineata; o fi de fapt ovazul secretul succesului?
Aici este o confuzie clasica intre corelatie si cauzalitate. Factorii determinanti ai succesului sunt altii.
Este important de mentionat ca modelele de succes din S.U.A sunt relevante doar pana la un anumit punct pentru noi. Este o diferenta uriasa intre S.U.A si Romania sau Europa.
„Ingredientele” de baza ale succesului pe plan profesional constau intr-o interactiune dinamica fericita intre: cunostinte / expertiza, inteligenta medie, cel putin si detinerea unor aptitudini specifice, necesare in domeniul in care activezi; trasaturi de personalitate precum auto-controlul, perseverenta, optimismul, asumarea riscurilor etc; factori de mediu facilitatori, precum educatie financiara, sustinere financiara, cunoasterea oamenilor potriviti etc. Trezitul la 5 a.m. nu este decat „cireasa de pe tort” in reteta succesului. La propriu, pastrand proportiile, trezitul foarte devreme este cireasa, iar succesul este tortul ?
Ne este prezentata rutina matinala a acestor oameni de succes, dar nu si restul zilei. Pana la ce ora lucreaza? Cum lucreaza? Cate pauze fac? Ce fac in pauze? Dorm la pranz? Ce fac dupa incheierea activitatilor profesionale? La ce ora adorm?
Daca te trezesti la 5 a.m. ca sa muncesti aproape continuu pana la 9 p.m., atunci ai descoperit reteta… burnout-ului (daca nu si mai rau de atat). Poate obtii si succesul dorit intre timp, caci vei munci dublu fata de altii.
A te trezi la 5 a.m. este mai degraba despre a indeplini sarcini mai repede si mai bine; a nu pierde timpul inutil, ci a munci eficient; a avea timp si pentru tine.
Poti munci 4-6 ore pe zi, realizand mult mai multe lucruri decat atunci cand munceai 8-10 h pe zi. Poti tine o afacere pe picioare si poti avea simultan si timp liber pentru tine si familia ta.
Trezitul la 5 a.m. este mai degraba util freelancerilor si celor care isi permit un program de munca flexibil (antreprenori, intraprenori).
Daca te trezesti la 3-4 a.m. sa faci anumite lucruri pentru tine – sa inveti ceva util dezvoltarii personale / profesionale, sa faci sport – si apoi te duci la munca 8h, nu cred ca ai cum sa rezisti foarte mult timp. Vei fi obosit, somnoros, fara chef in a doua parte a programului si nu vei mai da randament la locul de munca. Mai ales daca jobul implica un volum foarte mare de munca si daca pierzi ceva timp cu drumul inspre-dinspre munca. Poti apela la cafea, zahar sau alti stimulenti, dar cu timpul nici acestia nu isi vor mai face efectul.
In schimb, daca esti freelancer si muncesti de acasa, cand iti incepi efectiv lucrul la 6 a.m. si iti inchei ziua de munca la ora 1-2 p.m., cel tarziu, oboseala este tinuta sub control. Ai putea chiar sa dormi 1-2 ore in mijlocul zilei si apoi sa realizezi activitati usoare, relaxante, distractive. Si desigur, sa te bagi in pat devreme, pentru a-ti asigura necesarul de 6-7 ore de somn.
Prin urmare, daca ne trezim dimineata foarte devreme, nu vom deveni automat oameni de succes.
Dar trezitul devreme, ar putea fi, pentru multi, o metoda eficienta de crestere a productivitatii si de organizare a timpului. Iata de ce, din punctul meu de vedere:
- Poti munci eficient si te poti concentra mult mai bine in lipsa factorilor distractori (e-mailuri, telefoane, zgomot, colocatari, colegi de birou, sedinte etc). Poti realiza taskuri dificile intr-un timp mult mai scurt si cu mai putine greseli decat in timpul zilei.
- Poti lua decizii mai bune, deoarece ai mintea limpede, esti odihnit si nu exista factori care sa iti distraga atentia.
- Poti practica un sport constant, deoarece ai mai multa energie inainte decat dupa programul de munca.
- Nu mai pierzi timp in trafic. Eviti orele de varf, deoarece programul tau nu coincide cu al majoritatii.
- Reusesti sa iti faci timp pentru cei apropiati. De exemplu, in loc sa iti duci copilul la afterschool pentru ca trebuie sa muncesti, poti petrece dupa-amiaza cu el, daca iti incepi ziua de lucru foarte devreme.
- Reusesti sa iti creezi timp pentru hobby-uri si relaxare, muncind mai putin, dar eficient. Este esential ca rutina pe care o creezi odata cu trezitul dis-de-dimineata sa fie una care sa te ajute sa fii mai productiv. Astfel, vei avea mai mult timp pentru tine.
Dezavantajul este ca viata sociala poate avea de suferit. Cand unii dintre prietenii tai ies in oras, tu te bagi in pat si te pregatesti de somn. Trebuie sa iti gasesti prieteni care au un program flexibil sau similar cu al tau.