Turismul extrem, de aventura din Romania – exploreaza, invata, distreaza-te!

Turismul extrem, de aventura din Romania – exploreaza, invata, distreaza-te!

Ati dorit vreodata sa faceti ceva iesit din comun, sa sariti macar un an peste vacantele (sa recunoastem, chiar daca frumoase, oarecum pentru varsta a treia…) din Grecia, Turcia sau Bulgaria cu all inclusive si sa optati pentru ceva mai tumultous? Suntem convinsi ca  macar o data in viata v-ati inchipuit facand alpinism, ski, windsurf, surf, rafting… de ce nu de anul asta? Turismul extrem imbinat cu relaxarea poate sa va repuna in forma si sa va ofere si amintirile de neuitat pe care le doriti.

Turismul de aventura este o activitate in aer liber sau o combinatie de activitati intr-un anumit mediu (loc neobisnuit, exotic, izolat, neobisnuit sau salbatic). Turismul de aventura poate fi neconventional sau motorizat (snowmobile, ATV-uri, moto-parapanta etc) sau poate consta in mijloace non-motorizate de transport (mersul pe jos, canotaj, caiac, etc). Turism in aer liber, ecoturismul, turismul in natura si turismul de aventura sunt acum nume care se suprapun si care sunt adesea asociate cu aceleasi activitati. Cei care practica turismul de aventura sunt, de regula, o clientela destul de eterogena. Ce ii uneste? Aerul liber? Apetitul pentru risc? Provocarea sportiva? Dorinta de a gandi outside the box?

Aventura contine suspans si neprevazut si implica o nevoie ridicata de securitate. Stiinta si tehnica a facut posibila redefinirea modalitatilor prin care aceasta nevoie se satisface. Astfel, prin dezvoltarea cartografierii, a crescut gradul de corectitudine a hartilor. Prin posibilitatea de multiplicare rapida a acestora s-a largit viziunea asupra locatiilor pentru care s-au stabilit obiective de indeplinit. Localizarea precisa cu ajutorul GPS-urilor inlatura incertitudinea ”ratacirii”. Mai mult decat atat, masinile, mari si mici, vasele de croaziera, ambarctiunile mici au fost dotate cu statii de emisie receptie si alte echipamente de protecte Telefonia mobila, raspandita pe intrega planeta in cativa zeci de ani numai, a permis atingerea unei noi dimensiuni a transferului de informatii. La aceasta ora micutele si cochetele noastre telefoane reusesc sa inmagazineze cunostinte inimaginabile cu cateva decenii in urma. Captarea imaginilor in format digital, cu rezolutii incredibile este de asemenea posibila gratie dezvoltarii tehnologiei. Gradul avansat de prelucrare al materialeor prime a redus considerabil volumul echipamentului dar a si crescut fiabilitatea lui. Gratie tehnologiei insasi aventura capata alta nuanta, se diversifica, se imbunatateste prin aparitia unor noi modalitati de stimulare a adrenalinei.

 Turismul de aventura in Romania

Si in Romania turismul de aventura a inceput sa atraga interesul oamenilor. Romania ocupa locul 9 intr-un Top 10 al destinatiilor pentru turism de aventura facut de expertii americani de la Universitatea George Washinton.

In ultimii ani au inceput sa apara mai multe firme si site-uri care promoveaza turismul de aventura.

Potrivit celor de la Green Adventure „pachetele de turism de aventura”, precum canyoning, rafting, sailing, zbor cu parapanta, alpinism, snow-tubing, snow-rafting au reusit sa atraga in 2013 in jur de 1.000 de turisti.”

Activitatile de turism de aventura sunt impartite in 7 categorii: de aer, de apa, terestru, indoor, outdoor, de iarna sau de vara. Lista activitatilor este variata: alpinism-catarare, caiac-canoe, canyoning, drumetii pe munte, off-road, parapanta si moto-parapanta, plimbari cu catamaranul, plimbari cu scuterele submersibile sea doo, rafting, rapel/tiroliana/swing, river tubing, scufundari, snow rafting, snow tubing, treasure hunt, yachting.

Iata specificul catorva dintre ele descris mai jos:

Alpinism. Muntii Bucegi reprezinta cel mai important masiv din Romania pentru practicarea alpinismului, cuprinzand cele mai numeroase, lungi si dificile trasee alpine (Costila, Caraiman si Jepii Mici, Muntii Morarul si Bucsoiul, etc). De asemenea in Cheile Bicazului.

Parapanta. Prin spectacolul oferit de peisajele inconjuratoare, dar mai ales datorita curentilor de aer purenici, peste 30 de locatii din tara sunt pretabile dezvoltarii acestui sport[2] (Muntii Bucegi, Muntii Hasmas cu Cheile Bicazului, Muntii Apuseni, dar si Vatra Dornei, etc).

Bungee-Jumping. Sport extrem, proba de curaj, prin care se sfideaza gravitatia, se spune ca a aparut pentru prima oara in Noua Zeelanda. In Romania in Cheile Rasnoavei (langa Brasov) exista una din cele mai inalte instalatii de bungee din Europa. Pe cabluri suspendate in peretii stancosi, la 160 de metri inaltime, doritorii se pot arunca in gol[3], atarnati de o coarda elastica.

Rafting & Canioning. Coborari cu barca pneumatica pe rauri repezi de munte (Valea Muresului si Valea Oltului, Nera (vest) sau Bistrita (est), Jiu).

ATV si Quad. Vehicule mici, de teren pentru 1-2 persoane, cu 4-6 roti sau cu senile. Se pot urca pante foarte abrupte si parcurge portiuni de teren deosebit de accidentate. ATV-ul reprezinta una dintre cele mai placute modalitati de a cunoaste o zona. Orice munte care are un platou este o destinatie pentru ATV. Existe trasee deosebite in Muntii Caliman, Rarau-Giumalau sau Suhard.

Off Road. O categorie aparte a intrecerilor cu masini de teren. Cum muntii din zona sunt foarte salbatici si plini de asa ceva, se pot construi o multime de trasee. (Gura Humorului si Sucevita, Muntii Bistritei, Calimani).

Exista insa si reversul medaliei. Toate aceste minuni au si partea lor riscanta, care trebuie diminuata prin eforturi individuale si colective si prin perseverenta.

 Turismul de aventura poate sa dea o alta anvergura cunoasterii, practicantul, turistul, fiind pus in ipostaza de-asi manageria propria conditie existentiala ajutat de informatie si evident de tehnologie. Fiind cu precadere apanjul curajului, a indemanarii si a fortei, turismul de aventura are mai multe forme de manifestare ce difera in functie de suma inzestrarilor, si a potentialului locurilor in care se doreste practicarea lui.