ASRO, organismul national de standardizare, a adoptat noua versiune a standardului international ISO 22000 ca standard roman, SR EN ISO 22000:2019, Sisteme de management al sigurantei alimentelor. Cerinte pentru orice organizatie din lantul alimentar, pentru a veni in sprijinul tuturor operatorilor din lantul alimentar cu un instrument international de management al sigurantei alimentelor.
Auzim tot mai des ca au fost retrase diverse alimente de pe rafturile magazinelor, deoarece erau periculoase pentru consumul uman. Consumatorii au dreptul la o hrana sigura si corespunzatoare consumului. De aceea, printre cei mai importanti factori in siguranta alimentelor se numara si controlul igienic care este vital pentru evitarea consecintelor nefaste ale problemelor provocate de alimentele necorespunzatoare, atat asupra sanatatii umane, cat si asupra economiei.
Pericole legate de siguranta alimentelor pot surveni in orice etapa pe parcursul lantului alimentar: de la producatorii de furaje si producatorii primari, pana la producatorii de alimente, procesatorii, operatorii de transport si depozitare, de la magazinele de vanzare cu amanuntul, pana la restaurante sau chioscuri stradale. Implicate in lantul alimentar sunt si organizatiile conexe, precum: producatorii de echipamente, materiale de ambalare, agenti de curatenie, aditivi si ingrediente. Se poate observa ca punctele posibile de neconformitate sunt foarte variate.
Prin urmare, realizarea unui control adecvat pe tot parcursul lantului alimentar este esentiala. Siguranta alimentelor este asigurata prin eforturile combinate ale tuturor partilor participante in lantul alimentar.
De aceea, fiecare organizatie din lantul alimentar trebuie sa gestioneze cat mai eficient aspectele legate de siguranta alimentelor. Un instrument util in acest demers este standardul international ISO 22000 elaborat de experti din intreaga lume, care a fost adoptat atat ca standarde european, cat si ca standard roman cu indicativul si titlul: SR EN ISO 22000:2019, Sisteme de management al sigurantei alimentelor. Cerinte pentru orice organizatie din lantul alimentar.
Acest document specifica cerintele pentru un sistem de management al sigurantei alimentelor care combina urmatoarele elemente cheie, general recunoscute: comunicarea interactiva, managementul sistemului, programele preliminare si principiile analizei riscurilor si a punctelor critice de control (HACCP).
Oare cate organizatii au implementat sistemul de management al sigurantei alimentelor (SMSA)? Sau cate supermarket-uri si restaurante verifica daca furnizorii lor respecta conditiile de siguranta a alimentelor sau au un SMSA implementat? Oare cati dintre consumatori isi aleg produsele alimentare verificand daca acestea au fost facute de producatori care au implementat ISO 22000?
Sta in puterea noastra, a consumatorilor, sa selectam si sa alegem numai alimente sigure. Trebuie doar sa verificam pe ambalaje daca este trecut unul dintre indicativele ISO 22000 sau SR EN ISO 22000 si sa ne informam mai mult despre ce drepturi avem in calitate de consumatori.
Despre ASRO
ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.
Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie pentru o gama tot mai larga de parti interesate a unei platforme usor accesibila, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii. Aceasta ajuta la furnizarea de solutii eficiente pentru afaceri competitive, sprijinirea obiectivelor de politici publice, sprijinirea certificarii si supravegherii pietei si ofera un mecanism eficace de promovare a protectiei consumatorului si a responsabilitatii sociale.
Contact media:
Serviciul relatii publice si cooperare internationala
E-mail: relatii.publice@asro.ro
Website: https://www.asro.ro/