Bucuresti – 06 iulie 2015 – Romania va fi reprezentata la „Art Monaco 2015” de catre sculptorul Giulian Dumitriu. Evenimentul reuneste celebre galerii de arta, dar si zece sculptori din diverse tari, considerati de echipa de selectie ca facand parte dintre cei mai reprezentativi artisti ai prezentului. „Art Monaco”, eveniment extrem de select si selectiv, se va desfasura in perioada 9-12 iulie si va fi inaugurat in prezenta Printului Albert de Monaco, a unor critici recunoscuti si colectionari de marca.
„Este o mare bucurie faptul ca juriul „Art Monaco” mi-a dat sansa de a reprezenta Romania intr-un eveniment de o asemenea anvergura. Lucrarile pe care le voi expune sunt inspirate de ceea ce as putea numi „the other reality”. Materializarea acestei viziuni a presupus eforturi foarte mari si, adesea, atingerea limitelor fizice. Dar cred ca numai prin fortarea limitelor, prin slefuire pana la epuizare si prin sublimarea materiei fruste intr-o alta realitate, revelata, bronzul sau piatra capata sens si, in cele din urma, viata”, a declarat Giulian Dumitriu.
Printre lucrarile expuse la „Art Monaco” va fi si sculptura Higher Together, creata de Giulian Dumitriu pentru a ilustra valorile companiei JTI. Artistul exploreaza in lucrarile ultimilor ani si un gen de nisa, un neo-realism contemporan abstract care, fara a fi asimilat artei industriale, raspunde cautarilor legate de identitatea artistica a corporatiilor, cu referire la branding si valori exprimate plastic. De exemplu, Higher Together reprezinta interpretarea originala a valorilor JTI: Enterprising, Open, Challenging. „S-a turnat bronz incandescent in cause, pentru ca, mai tarziu, elemente solide sa rasara din pietre ca samburii fructelor. A fost nevoie de foarte multa forta, pentru ca nu este usor sa ajungi din bucati la un intreg. Este vorba despre valorile companiei, dar si despre cele nationale, ingemanate simbolic cu cele ale companiei mama din Japonia, la fel de simple si profunde”, declara Gilda Lazar, Director JTI Romania, cu ocazia vernisajului lucrarii, care va parasi sediul JTI pentru o saptamana, spre a fi expusa la „Art Monaco”.
„Higher Together se asaza pe verticala, coaguleaza in jurul ei elemente aparent disparate si face legatura intre spiritualitati, cea a extremului orient si cea crestina, romaneasca” spunea Pavel Susara, critic de arta, la vernisaj. „Coloana, indiferent ca este a lui Giulian sau a lui Brancusi, are ca sursa arborele vietii, axul lumii, care da sens existentei si din care, pana la urma, se ciopleste si crucea reinnoirii si a resurectiei spirituale. Traim intr-o lume orizontala, o lume care a uitat verticalul. Verticala leaga pamantul de cer, iar arta sculptorului Dumitriu reprezinta o forma de cautare impreuna a unei noi solutii de descoperire a naturii noastre, care nu se erodeaza odata cu primul rasarit si cu primul avant. Putem comunica la nivel de specie doar in urma unor intense experiente individuale si este ceea ce, in cele din urma, face Giulian Dumitriu prin lucrarile sale”, a declarat Susara.
Nascut in 1971, la Bacau, intr-o familie de artisti, absolvent al Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, avandu-l ca mentor pe Mihai Buculei, Giulian Dumitriu este prezent in expozitii personale si de grup la Bucuresti, Milano, Amsterdam, Paris si Toronto, iar lucrarile sale se regasesc in colectii particulare din Romania, Italia, Franta, Canada, Statele Unite si Elvetia. Artistul se poate mandri, printre altele, si cu realizarea unor sculpturi monumentale din bronz, printre care cele ale lui Tristan Tzara si Ion Ghica si a contribuit, in 1996, la restaurarea celebrului Palat Ghica.
In ultimii ani, arta contemporana romaneasca a devenit din ce in ce mai apreciata, la loc de cinste in marile galerii ale lumii, dar si in marile colectii. Si iata ca nu doar pictura, reprezentata prin nume ca Adrian Ghenie, ci si sculptura romaneasca intra in acest club select.
JTI sustine in Romania evenimente si institutii culturale prestigioase: Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul Comedy Cluj, turneele Duelul Viorilor, Pianul Calator si Flautul de Aur, organizate de Centrul Cultural Media Radio Romania si Asociatia Culturala Accendo, cu sprijinul Radio Romania. JTI organizeaza de 16 ani Intalnirile JTI, eveniment devenit un brand cultural national, care a avut ca invitati personalitati marcante ale dansului contemporan: Bejart Ballet Lausanne, Joaquin Cortes, Sylvie Guillem, Maria Pages si Sidi Larbi Cherkaoui sau Akram Khan Company. JTI este un promotor al mostenirii culturale japoneze in Romania, fiind si cel mai important investitor japonez pe piata locala.