Sondajele si studiile din ultimii doi ani arata ca foarte putini angajati doresc sa se reintoarca la vechiul mediu de lucru.
Recent, compania Google si-a anuntat angajatii ca incepand cu luna aprilie vor lucra de la birou doar 3 zile pe saptamana. Si nu sunt singurii care merg pe acest mod de lucru. Si alte companii IT prefera scenariul hibrid. Pare ca munca hibrid va fi imbratisata de cat mai multi angajatori.
De altfel, angajatii prefera acest scenariu; un sondaj efectuat in randul a peste 32.000 de americani a relevat ca 72% vor sa munceasca in sistem hibrid (1).
Google a testat pe proprii angajati efectele muncii de acasa/ remote si au concluzionat ca productivitatea nu este afectata.
Mai mult, alte companii (2) au descoperit ca productivitatea a crescut, probabil datorita scaderii intreruperilor, mediului mai linistit si mai confortabil de acasa.
Dar, adevarul e ca si cu ceva ani inaintea pandemiei erau studii care aratau ca munca remote sau cea flexibila creste productivitatea angajatilor.
Ramane de vazut care sunt efectele muncii remote pe termen lung. Desigur, avantajele sunt evidente, dar nu trebuie ignorate unele dezavantaje importante, precum lipsa socializarii, izolarea, dezechilibru intre viata personala si cea profesionala.
Cu siguranta, munca hibrid imbina ce e mai bun din ambele extreme si s-ar putea sa ramana pentru mult timp varianta ideala, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.
Nevoia ne invata. Daca inainte de pandemie, angajatorii se plangeau ca e prea complicat si costisitor sa permita angajatilor sa munceasca remote, iata ca acestia s-au mobilizat si au gasit solutii creative. Prin urmare, uneori, daca vrei, poti!
Daca te ocupi de administrarea de personal si nu esti sigur(a) ce implica toate aceste schimbari, iti recomandam sa investesti cateva ore intr-un curs online practic. De exemplu, poti alege unul dintre Cursurile de Resurse Umane predate Online de Andreea Pop, expert in legislatia muncii si membru UNELM. Sunt cursuri video aprofundate si practice despre Contractul Individual de Munca, Revisal si alte aspecte legate de Legislatia Muncii.
Note:
(1) Upskilling Hopes and Fears 2021: PwC pwc.com/gx/en/issues/upskilling/hopes-and-fears.html
(2) Nicholas Bloom, James Liang, John Roberts, Zhichun Jenny Ying, Does Working from Home Work? Evidence from a Chinese Experiment , The Quarterly Journal of Economics, Volume 130, Issue 1, February 2015, Pages 165–218.